Kuriosa : Hälsogrinden

«Föregående - Nästa»
10 april 2009

Detta ser ut som en helt vanlig grind i en helt vanlig svensk hage. Men det är det inte. Det är en magisk grind med magiska egenskaper: En hälsogrind!

Ni som hälsade på mig på Guldkursen, konstaterade mycket riktigt att åtminstone Blixten var i tjockaste laget. I år har han fått sällskap av de andra hästarna i hagen. De har klarat vintern alldeles utmärkt, om vi uttrycker det så. De är genant tjocka. Sadelgjordarna har över lag krympt. Blixten rids därför barbacka just nu.

Så efter att ha funderat i 7 år hur jag skall hålla hästarna lagom tjocka utan för mycket krångel, har jag äntligen kommit på en elegant lösning: Hälsogrinden!

Helt enkelt har jag satt en grind mitt i hagen, där den är som smalast, bakom redskapsboden mellan ligghallen och ensilaget. På kvällen går jag ut och lägger lite havre i krubborna. När hästarna står där alla fyra i bredd och mumsar nöjt. går jag lugnt ner och stänger grinden. När jag sedan på morgonen går ut och sträcker på mig i morgonsolen, går jag ut i hagen och öppnar grinden. Då står hästarna såklart där och väntar, men ni kan tro jag blev förvånad när de inte hade bråttom ner till ensilaget. Nej, alla stannar i tur och ordning för att säga god morgon till husse, och få lite gos. (troligen är det mest att de hoppas på havre, men det förtränger jag.) Det är en mysig stund.

Grinden är en bra kompromiss. Jag vill ju kunna vara borta en dag eller två, varför fri tillgång är ett utmärkt system. Nu kan jag låta grinden vara öppen de dagar jag är borta, så får de äta lite mer då. Således kan jag fortfarande ha kurser och hälsa på Ingela utan att engagera hela bygden.

Nu är grinden bara en vecka gammal, men det verkar som om ensilaget kommer att räcka 8-9 dagar istället för 6. Någon skillnad på deras midjor har jag inte sett än. Rapport kommer! Nog skulle de klara sig med än mindre ensilage, men detta får räcka, det är en bra och praktisk kompromiss.

Ni förstår säkert att det tar 7 år att komma på en så avancerad bantingsmetod?

Hälsningar,
Markus Holst

Lotta 10 april 2009

Hälsogrinden låter som en utmärkt idé. Det kan nog vara bra och banta lite inför sommarn, då de brukar ha en tendens att svälla upp igen... precis när man fått dem i lagomt hull efter förra betessäsongen :)

Det finns lite mer "avancerade" varianter på hälsogrindar också, som öppnar sig automatiskt efter en timer. Man kan bygga en egen relativt enkelt om man är händig, men de finns att köpa också. Då kan man öppna grinden även om man inte är på plats, men stänga den blir värre...  Och nu verkar det ju vara en mysig morgonritual ni har du och hästarna så ni behöver ju ingen sån automatisk grind. Men de är bra t ex för de som inte är hemma så de kan lunchutfodra, eller de som bara vill ta sovmorgon ibland :)

Ha en riktig trevlig påsk, och tack för senast, det var som vanligt kul och givande att ses!

[ Svara ]

Markus 10 april 2009

Jag gissar att det finns många bra och dyra lösningar på problemet. Det torde vara nmöjligt att åstadkomma en tidsinställd foderhäck, som öppnar och stänger sig på bestämda tider. Man skulle kunna ha någon liknande anrodning som det finns i en del kostall, där man enkelt stänger framför foderbordet.

Då borde man i stort sett kunna styra ätandet indivduellt, som vid kossornas kraftfoderstationer. Tjocka hästar får 45 minuter tillgång per dag, smala 2 timmar....

Men jag gillar min grind.

[ Svara ]

20 april 2009

Ganska länge åtminstone, ända tills mitt lilla russ tog fram sina japanska gener (för han har nämligen sådana har det visat sig). Han tar sats och liksom blundar, innan han störtar sig genom grindarna som ett tvättäkta kamikazeruss. Handtag och trådar yr omkring i luften och så kan han äta sin älskade mat igen. Allt medan de mera väluppfostrade hästarna får stå och titta på.

[ Svara ]

Wåhlin 20 april 2009

Jag måste säga att det känns bra att det finns fler som av nöden är tvugna att rida somliga pållar barbacka!
Den lilla Minna har visat sig vara lättfödd, den gode Manne är raka motsatsen och måste ha mer eller mindre fri tillgåg till foder för att inte bli ett benrangel.
Detta har resulterat i att damen växt ur först sin egen sadel och sedan Mannes. Jag provade en gräsreducerare på henne med följden att hon på en kvart blev helt inåtvänd och apatisk, livet var inte kul längre när hon inte kunde äta som hon ville....jag tog raskt av den igen och var tvungen att leda henne fram till maten igen....hon tog sig inte för att göra någonting själv.... jag har inte haft hjärta att prova den igen.
Vi får bränna fläsk i skogen istället! Hon har ett behagligt steg och så länge sadeln ligger ovanpå henne istället för runt om så är ju ryggraden skönt vadderad.....

[ Svara ]

Markus 20 april 2009

Gräsreducerare (munkorg) brukar ha den effekten den första stunden. Blixten såg också mycket förolämpad ut när han fick sin på sig i somras, men efter några dagar var detta glömt och han var sin vanliga glada Blixt.

Dock har jag inte vågat prova den nu på vintern, när de äter ensilage i tron att ensilaget blir väl svårt att få tag på med en sådan. Jag har funderat på det ibland, men som sagt inte vågat prova än.

Positivt med hälsogrinden är att en bal ensilage räcker tio dagar istället för sex! Det torde synas på magarna vad det lider.

[ Svara ]

Wåhlin 21 april 2009

Jag är inte någon vän av täcken, men jag märkte i vintras att om pållarna hade "kläder" när det var sådär tio minus eller kallare (vilket det var här hos oss i nästan åtta veckor) så åt de betydligt mindre, en bal räckte då 14 istället för 10 dagar. Jag täckade dem faktiskt för att jag frös och märkte att det hade den ekonomiska effekten och fortsatte därför. Jag tror dock inte att det gjorde någon skillnad vad det gäller Minnas fetma.
Om din Blixt vande sig efter några dagar med munkorg så ska jag nog ta och prova på lilla fröken igen, det skulle göra henne gott om hon bara vänjer sig. Frågan är väl om jag står ut med att se henne så deppig igen.

[ Svara ]

Markus 3 maj 2009

Jag kan berätta att grinden fungerar. Blixten har vuxit i sadelgjorden igen, och idag fick jag till och med spänna den till andra hålet.

[ Svara ]

3 maj 2009

Det finns timerstyrda saker som öppnar grinden en viss tid :) Fast det fungerar ju bara en dag, är du borta fler dagar så går det ju inte eftersom den inte kan stänga grinden utan bara öppna den.

Min bekant har gjort en sådan höbegränsare som OL beskriver på sin hemsida, det fungerar också bra :) Det är en typ av ram från en 1000 L vattentunna som man gör ett upp och nervänt V i så att höet kommer ut till sidorna och så lock på :)[ Svara ]

5 maj 2009

Fiffigt Markus, ja man får vara lite klurig för att hålla hästarna i trim. :0)

Jag kan tipsa om en sida här ifall flera har problem med matglada hästar eller om man bryr sig om hästarnas väl och ve och tycker att dom bör ha möjlighet att äta som i det vilda.

http://www.swedishhoofschool.com/feeders.htm

Lycka till!

[ Svara ]

Markus 5 maj 2009

Länker visar på bra lösningar, som jag skall fundera på hur man kan anpassa till mina ensilagebalar.

Men så blir jag sur på artikeln eftersom den slänger ur sig okontrollerbara saker.

"1½ hour after the horse has stopped eating the unstoppable production of gull will burn the inside of the small intestine and give the horse stomach ulcers."

Hade de inte gjort sig mer trovärdiga, om de angett källan för detta, dvs. låtit oss veta var de hämtat kunskapen?

[ Svara ]

6 maj 2009

Ja det har du rätt i, jag läste inte jag tittade bara på bilderna. Jag hade inte varit inne på den här nya sidan förut jag letade efter en annan där förlagan till vårat foderbord fanns men den hittade jag inte. Ja men det fanns många bra lösningar där jag har en kompis som har gjort den där hönätsvarianten som hon hänger en hösilagebal i eller ja kanske inte en hel jag vet inte riktigt men hennes man är bonde så dom har ju tillgång till maskiner. Det är vi ju inte alla som har och då måste vi ju ha enklare saker som kan skötas med handkraft. Lycka till!

[ Svara ]