Försvarsmakten producerar mängder med böcker, och eftersom hästar länge var en viktig del av försvaret, finns det även många böcker om de flesta aspekter på hästeriet. Mest känd bland ryttare är ju arméns ridinstruktion, men det finns även en ridhandbok som är lite kortare och en eller flera instruktioner för hovslagare och för veterinärer. För varje vapenslag fanns egna exercisreglementen som innehöll allt en soldat behövde kunna, och i de vapenslag där soldaterna handskades med hästar, vilket var de flesta, stod mycket om hästar och ridning i dessa.
Det fanns även mängder med soldatinstruktioner, som var lite mer omfattande än exercisreglementena. Det finns SoldI Motor, SoldI Materiel och flera liknande, och även SoldI Häst.
Sista upplagan av SoldI Häst kom 1963, när hästen var på väg ut men ändå så vanlig i försvaret att man brydde sig om att skriva en ny soldatinstruktion. Huvudsakligen användes hästen på den tiden för repitionsförbanden, det vi oftast kallar repmånad, dvs äldre årgångar soldater som kom in för ny kortare tjänstgöring och uppfriskande av kunskapen. De som då var utbildade på tjänst med häst fick fortfarande tjänstgöra med häst.
1963 års upplaga är inte lika omfattande som de äldre versionerna eftersom hästen inte längre användes till lika mycket. Om man jämför med versionerna från 40-talet så fattas många körinstruktioner, till exempel om körning med släde.
För mig är Soldi Häst en hel del nostalgi. Jag fick boken som kurslitteratur av Kapten Koch när jag var 13 år, och vi skulle lära oss om hästens sjukdomar.
Trots sin enkelhet innehåller boken mycket mycket intressanta saker. Bland annat hur man hanterar en klövjehäst, hur man tar hästar över breda älvar, och hur man tillverkar en enkel släpa. Läs, lär och njut!
Klicka på sidorna för att förstora dem