Jag fick en mycket intressant fråga på min ovanstående text om Caprilli, så intressant att jag lägger ut den i sin helhet.
Hej!
Det här en mycket intressant, nästan filosofisk, diskussion som du tagit upp i många andra sammanhang.
Jag är mycket kluven till tanken att hästen nog själv väljer hur den på bästa sätt ska bära oss för att må bra. Min grundtro har alltid stött den tanken. Dock kan man ju se många exempel som tycks motbevisa den. Inte bara det att många hästar faktiskt får problem, människan är ett bra exempel på motsatsen. Hur många av oss lyfter inte t ex en tung havresäck helt felaktikt även om vi mycket väl vet hur vi borde göra? I de flesta fallen går det ju alldeles utmärkt, men så helt plötsligt smäller det till i ryggen. Gör vi det tillräckligt ofta under lång tid får vi såsmåningom belastningsskador/problem. Jag är däför benägen att ge dem rätt som menar att människan måste "lära" hästen att bära oss på rätt sätt eftersom det inte är en kunskap som de föds med.
Du skriver "Ge hästen plats, så bär den oss ordentligt". Jag är som sagt beredd att hålla med dig, men det känns samtidigt lite för förenklat. Det skulle vara intressant om du kunde utveckla vad du menar. Vad är det, enligt din mening, som gör att hästen t ex "väljer" att bära med sänkt rygg och gå med "hjorthals. Ett bättre exempel kankse är varför den, när den går ner för en brant backe (enligt min erfarenhet) gärna gör det utan att använda bakbenen för att bära. Istället skjuter de på så att det känns som om man ska stå på öronen vilken minut som helst. Min erfarenhet är att så fort man förmått hästen att ta det lite lugnare så att den kan balansera kroppen genom att "sätta sig" lite så är chansen stor att den väljer att göra så även nästa gång. Man skulle ju kunna resonera som så att hästen kanske faktiskt mår bättre av att skjuta sig nerför backen, men det har jag själv svårt att tro.
Jag skulle tro att det finns en uppsjö av exempel av den här typen. Jag vet att jag har fler, men i skrivande stund vill de inte komma fram:(.
Hoppas på en givande diskussion omkring detta ämne!
Jag förstår din tanke, och kan i mycket hålla med dig. Nog finns det hästar som inte förstår sitt bästa, och i de fall får vi ju hjälpa dem med det. Men det vi skall hjälpa den med är att förstå sitt bästa, inte att hålla fast dess kropp. Vi kommer inte ifrån att de flesta hästar som går i fel form rids i fel form, helt enkelt eftersom ryttaren är okunnig och/eller använder fel utrustning (vilket ju får betraktas som okunnighet).
De flesta hästar som går med huvudet för högt och sänkt rygg, för att ta ett exempel, gör det oftast på grund av en översträckt tygel i kombination med ett tränsbett. Motivet för detta brukar vara att annars "skenar" hästen. Otaliga gånger har jag mött sådana ekipage, och nästan lika ofta har jag fått hästen i rätt form genom att lära såväl den som ryttaren att våga slappna av och ta det lugnt. Detta har ofta kommit genom omsorgsrik träning av bettets inverkan, så hästen lär sig förstå vad bettet betyder och ryttaren lär sig förstå hur man bäst använder det. När ryttaren lärt sig att känna hästen lydighet av bettet (känna när hästen accepterar förhållningen) och lär sig att ge efter när hästen lyder, lugnar hästen snart ner sig och väljer en bra form. Inte på grund av en massa hjälper utan på grund av att den törs lyda den enkla hjäpen och, med eftergiften, får plats att göra rätt.
En gång undervisade jag en ryttare på ett stort travarsto, som även tränas för banan. Alla vet vi hur travare kan se ut, speciellt i ridhus. De har liksom inte plats att svänga. Och uj vad fort och obalnserat det gick även med detta ekipage! Vi löste problemet genom att ryttaren travade stående i fältists och med hängande tyglar, styrandes med endast kroppsivkten. Plötsligft gick det att trava på en volt i lugn trav. Inte på grunds av tusen hjälper utan genom att ge hästen ro och plats att vara sig själv. Utan en massa oförstående inverkan uppifrån blev hästen lugn och vågade lyda.
För att på sommaren komma ner till bäcken och dricka måste mina hästar ta sig ned för en brant slänt. Nu är den inte så brant längre eftersom de trampat upp den, med för några år sedan var den det. Jag såg då ofta hästarna, av alla de typer jag haft, först stå uppe på kanten och fundera en stund, för att sedan långsamt och koncentrerat masa sig ner, med bromsande bakben så den inte skulle tappa balansen. Hade jag suttit på och bett hästen gå ner där hade han säkert valt samma strategi, om inte jag varit i vägen. Dock är det så lätt att man i detta läge börjar bromsa med tyglarna och lutar sig bakåt, bortom alla balans. Med den sträckta tygeln kan hästen inte bära sig rätt nedåt och då kommer ju påskjutandet.
Jag har ofta sett ryttare klättra nedför med en sträckt tygel i iver att få hästen att ta det lugnt, men utan att se till att hästen lyder tygeln, och där har du problemet. Lugnt hade det blivit antingen med hängande tygel, eller genom att se till att få igenom förhållningen. Min gamle Kalle tränade jag på att stanna i nerförsbacke. Det gick bra så länge jag red, men med obalanserade ryttare pågick det inte. Denna lydighet och vana att ta det lugnt gjorde att jag lugnt kunde galoppera honom ner för klätterbackarna. Det hade inte gått om jag var tvungen att bromsa honom. Han visste vad jag ville och gjorde det därför.
Här kan inflikas att jag ofta blir förvånad när jag ser vilken dålig balans många ryttare har i sin fältridning. Om du inte i alla lägen kan balansera stående på dina fötter i stigbyglarna, är du allt som oftast ivägen för hästen. Det skall du klara även brant uppför och nerför och man lär sig genom att öva.
Detta är några exempel på vad jag menar med att kommunicera med hästens själ, inte dess kropp. Att förmå hästen att ta det lite lugnare, som du skriver, är att kommunicera med dess själ. Ett annat sätt, för att återgå till Caprilli, är att lära hästen att hoppa höga hinder. Det gör vi genom att igen och igen låta hästen prova och misslyckas, ofta genom löshoppning, så hästen själv får rutin på uppgiften och själv kan utföra den. Caprillis samtida ansåg att lösningen var att trycka här och klämma där och rida an så långsamt att vi hade full kontroll på hästens kropp. Caprillis system att peka på hindret och säga hopp, lite grovt uttryckt, fungerade bättre.
Tänk gärna återigen på piaffen eller passagen, som jag skrivit lite om den sista tiden. Om vi kan ge hästen samma "mentala upplevelse" som när han själv väljer rörelsen får vi ju rörelsen utan en massa vickande på rumpan och skänklar i rätt ögonblick. Återigen kommunicerar vi med hästens själ istället för dess kropp.
Notera att jag inte menar att vi inte skall ta kommandot och inverka, men vår inverkan skall vara att ge hästen en målbild av vad vi vill den skall prestera. De allra flesta ryttare som misslyckas gör det på grund av att deras inverkan inte står i överensstämelse med målbilden. Ett tydligt exempel är att om hästen inte vill hoppa hindret kvittar det hur du bär dig åt om du inte får hästen att vilja hoppa hindret.
För att ta din liknelse med havresäcken, så uppkommer problemet genom långtida överbelastning, och ofta genom att inte vara kroppsligt förberedd på övningen. Därför poängterade jag att vi måste hjälpa hästen med dess gymnastik, men inte genom att göra gymnastiken åt den, utan genom att få hästen att gymnastisera. Jämför med friskis och svettis. Hur mycket gymnastik hade det varit för oss, ifall någon annan viftat på våra armar och ben? Hur mycket bättre koordination hade vi fått av det?