Markus svarar : Vad är det som händer???

«Föregående - Nästa»
9 april 2013

Markus, jag är bekymmrad. Vad är det som händer med våra ridhästar? 

Jag har min häst i ett stall som ägs av en kvinna som visserligen är ordningsam och trevlig, men som inte har "hästöga". I fredags avlivades hennes häst då hon inte orkade vänta på hans tillfrisknande. Hon ville ha en tävlingshäst ingen konvalecent.

Denna häst, en otroligt vacker och trevlig hannoveranare, hade varit konvalecent i över ett år och haft en mängd diagnoser. Det var kotledsartrit, SI-ledsproblematik, ligamenstskador i frambenen, ryggömhet och gud vet vad.

Hästen hade åkt i skytteltrafik till Husaby hästklinik och inte blivit ett dugg bättre. De hade inga rekommendationer när det gällde rehabilitering förutom tömkörning och longering. Ägaren fortsatte att göra så som hon brukade men kunde inte rida för att hästen inte ville gå fram. Han var uppenbart irriterad över att ha något på ryggen.

Vid kontroll av sadeln så visade det sig att den inte passade men ägaren gjorde inget åt passformen förutom att lägga under en fårskinnspadd. Jag erbjöd henne låna min sadel, som är något vidare, men det dög inte. Det var fel märke på den.

Jag frågade henne om det var klokt att fortsätta göra en sak som inte fungerar. Hon svarade att det var rätt korkat att fortsätta med något om det inte ledde till någon förändring, men så gör hon det hon säger att hon själv tycker är korkat, fortsätter med det som inte leder någonvart.

Det stora problemet, som jag ser det, är att denna häst var lite för bra för en som inte är duktig ryttare. Den hade lätt för sig men hon visste inte hur hon skulle förvalta hans kvaliteter. De sk tränare hon rider för är "knuffochdrag-tränare. De rider sina hästar förböjda, med vikten på framdelen, avplanad rygg och bakbenen bakom sig. De har missuppfattat hela iden med "rätt form för rätt arbete".

Jag blir så frustrerad. Här avlivar man en begåvad häst bara för att ryttaren inte rider rätt. Hur kan man döma ut en häst när det är ryttaren som orsakat skadorna genom dålig ridning? 

Sett ur ett längre perspektiv så tror jag man nu börjar se skadorna från LDR-ridningen. Det tar ett tag innan ett felaktigt ridsätt ger avtryck i statistiken hos veterinärerna, men jag tror att det är detta som sker nu.

Dagens tränare är för insnöade på ytlighet och prestation. De har fel fokus. Tyvärr är det ju mycket pengar i detta så det är nog därför det urartat som det gjort.

Jag önskar att tränarna skulle ha större kunskap i biodynamik och fysiologi, så de förstå hur felaktigt arbete påverkar hästen, men hur ska man få dem att söka den kunskapen. Det är ju inte så många tränare som kan erkänna att de gjort fel.

Jag blir oerhört frustrerad över detta. Vad kan man göra???

Mvh. Ingela

 

 

Markus 9 april 2013

Ja, vad gör man?

Okunnighet är ett svårt problem. Om den dessutom kombineras med pestationsiver så blir det riktigt illa. Vi ser det överallt omkring oss. Jag vet inte vad man skall göra.

När dressyrhästar slits ut i förtid beror det enbart på dålig ridning. Dressyrens syfte är alltid att förbättra hästen så om hästen blir skadad av dressyrarbete kan vi bara skylla på dålig ridning.

Att hävda att en häst inte håller för dressyr är som att påstå att en människa inte håller för sjukgymnastik.

Jag vet inte vad man gör dför att få folk att vilja fundera, vilja studera och vija lära sig.

Man skulle kunna ändra i dressyrprogrammen så att folk måste lära sig rida för att ta sig runt. En sådan sak vore att visa att man klarar en del saker på hängande tygel. I vissa tyska lätta program skall man på bågar och volter visa att man kan lätta på innertygeln utan att formen går förlorad. Det är en bra sak. samma sak skall göras i ökad galopp, fast då med båda tyglarna. Att ryttaren satt av inne på banan när hon sagt adjö till domaren och får hästen att lösa följa henne ut vore en annan bra sak. Det finns många fler sådana små saker man skulle kunna göra.

[ Svara ]