Under en av mina föreläsningar diskuterade vi i vanlig ordning öppnan. Att öppnan kom på tal beror mer på att den ofta får symbolisera rörelser i stort. Allt som då sades, och som här skrives, kan alltså lika gärna beröra någon annan övning.
Det jag pratade om var också en mycket vanlig sak; något jag pratar om på alla mina kurser: Vikten av att styra och ha en klar linje man vill utföra rörelsen på. Jag funderade då högt och undrade varför detta med styrningen är så svårt för så många att det alltid kommer upp som något jag behöver påpeka. En elev sade då något som jag sedan funderat länge på. Hon sade ”styrningen blir ungefär den tionde saken jag skall hålla ordning på i en rörelse”.
Ur det ljuset är det lätt att inse att ridning och rörelserna är svårare än vi först tänker oss. Ofta förklaras ju allt så krångligt. Alla kommer vi ihåg den långa listan med hjälper som vi (trodde vi) skulle använda för att få till en framdelsvändning. Troligen trodde instruktören som sade det själv på att det är så man gör, med jättemånga hjälper.
På samma sätt får vi veta på alla saker vi skall se till att hästen gör för att en rörelse skall vara bra. Det blir lätt listan lika lång. Det skall vara rätt böjning och rätt tvärning och rätt tempo och rätt placering av bakfötter och rätt ställning i ganaschen och ännu mera saker som vi tror vi skall fixa till. Om vi tror att vi verkligen måste göra allt detta, blir det såklart en hel del att försöka hålla reda på.
Men så är det inte. Vi måste lära oss att skilja på olika sorters parametrar. Vi måste lära oss att skilja på de saker vi måste stoppa in i rörelsen, och de parametrar som rörelsen skapar.
Låt mig återigen ta öppnan som exempel. Om vi hittar rätt väg (dvs. den väg som vi tänkt rida, dvs. framåtbjudning), rätt tempo (dvs. det tempo vi bestämt att rida i, även det en del av framåtbjudningen) och den tvärning vi tänkt rida, så sköter sig resten själv. Om vi fått ihop dessa saker och ger hästen frihet att utföra rörelsen, så kommer böjningen av sig själv.
Böjningen behöver vi alltså inte ordna. Den ordnar öppna till åt oss.
På samma sätt väljer även den häst som går med bjudning på den väg och det tempo vi valt, att sätta ner sina bakfötter på rätt ställe. Det behöver vi alltså inte heller lägga oss i. Om vi i öppnan ordnar bjudning och tvärning, ordnar öppnan resten!
Nu blev det inte lika många parametrar för oss att hålla ordning på. Genom att studera de saker som rörelsen skall frambringa kan vi bedöma hur väl vi lyckats med de saker vi måste ordna. Om det inte blir någon böjning i öppnan, kanske vi behöver lite mer tempo och något längre tygel, eller mer (eller mindre) tvärning, eller något annat. Om man inte kan se vad som behövs, får man prova sig fram.
Men det är sällan konstruktivt att vi går in och försöker skapa de saker som rörelsen skall skapa. Om vi böjer hästen med tygeln i framdelsvändningen märker vi ju inte när hästen lösgör sig och låter rörelsen böja den.
Därför måste vi våga misslyckas. Annars kan vi inte sovra bland möjligheterna och se vilken som till slut fungerade för mig och hästen just nu. För om vi är för rädda för att göra fel, kan vi aldrig hitta den rätta lösningen heller.
(Ni anar nog inte hur mycket jag provar mig fram när jag undervisar, för att hitta det som fungerar för elev-ekipaget. Jag står inte med alla lösningar i förhand, De flesta växer fram under lektionens gång.)
Vi måste tillåta oss att låta rörelsen skapa det rörelsen skall skapa. De lösgörande rörelserna skall lösgöra hästen. Vi måste tillåta oss att rida dem innan hästen är lösgjord och även om vi inte ser en mer lösgjord häst efteråt. Då får vi fundera till nästa ridpass om vi skall bete oss annorlunda eller om vi låter tiden gå och hoppas att hästen snart vågar lösgöra sig (slappna av) under oss. På samma sätt får vi komma ihåg att de samlande rörelserna skall samla hästen. Vi behöver alltså inte vänta med att öva dem tills hästen är samlad.
Vi måste skilja på input och output.