Manskapssadlar

Min kärlek till manskapssadlar

För något år sedan blev jag uppringd av någon av våra ridsportstidningar, jag har glömt vilken. De skulle ha en liten artikel om manskapssadlar och ringde upp mig eftersom de "förstod att jag var expert" på dem. Jag blev såklart smickrad och berättade  vad jag visste, och det blev en söt liten artikel av det.

Främst lärde jag mig två saker av detta:

1 - Det finns ett intresse för manskapssadlar, och
2 - Jag vet mer än de flesta om dessa.

Därför tänker jag brodera ut mig om min kärlek för manskapssadlar och försöka lära ut så mycket som möjligt om dem. Jag ... Läs mer

Manskapssadel i bruk

För oss historienördar är digitalmuseum en guldgruva. Ett av muséerna som är anslutna där är Armémuseum, och där hittade jag idag denna bild. Det ni ser är en fältpackad manskapssadel. Den bilden visar varför sadeln är så stor: Det finns ju knappt plats för ryttaren ändå!

Jag skall berätta för er vad som bars på sadeln

I högra packfickan:

Skjorta, vikt i tre delar på längden, ärmarna långs plagget, som rullas på bredden och lägges uti packfickans botten.; Ylletröja viken i likhet med skjortan och stående baktill i fickan på skjortan; fotlappar och ... Läs mer

Manskapssadelns värld

Krig är en fruktansvärd miljö. Ingen vet hur nästa krig kommer att se ut. Så har det alltid varit och därför har man alltid planerat för det värsta. Man vet att förhållandena kommer vara svåra, att man kommer vara avskuren från sin vanliga miljö och behöver klara sig sjäv. Därför måste all utrustning vara så hållbar att den fungerar i alla väder och länge, men samtidigt så okomplicerad att den är enkel att använda och enkel att reparera. Det finns ingen möjlighet att byta utrustningen eller att laga den. Den måste helt enkelt fungera.

För denna miljö är ... Läs mer

Storlekarna

Manskapssadlarna har bara en sits-storlek, men finns i flera storlekar (modell, form, vidd) för olika hästar.  Dessa är:

1A För normalbreda hästar med hög manke
1 För normalbreda hästar med normal manke
1B För normalbreda hästar med låg manke

2A För breda hästar med hög manke
2 För breda hästar med normal manke
2B För breda hästar med låg manke

Storlekarna 1 passar till de flesta halvblod, och storlekarna 2 ligger bra på nordisar och liknande hästar. Den sadel jag ridit mest i, till mina connemaraponnyer och lite rundare halvblod, är 1B.

En del sadlar kan ... Läs mer

Tyskarna var först

Den sadeltyp modell vi känner som manskapssadel är ingen svensk uppfinning. Redan runt 1890 togs modellen fram i Tyskland. Därefter apades den efter i bland annat Sverige och Danmark.

Det låg i tiden att göra en armésadel av engelsk typ. Tidigare red man nästan överallt i sadlar av ungersk typ. På dessa stack sadelbommen ut bakom sitsen, såsom vi känner från våra manskapssadlar, men även framåt. De hade alltså blad framåt som måste ha varit påfallande obekväma för hästens bogar.

I Danmark och Tyskland fortsatte man att utveckla sadeln, och den vanligatse tyska modellen kom 1925. Den skiljer ... Läs mer

Stämplarna

Bland alla stämplar på sadeln bakvalv kan vi hitta information om sadelns tid i armen. Tyvärr verkar det inte finnas något fastställt system för hur sadlartna stämplades. Det verkar skilja sig mellan de olika regementena. Sammanfattningsvis kan sägas att ju fler stämplart desto mer har sadeln varit med om.

De stämplar som brukar finnas är:

- Tillverkningsnummer; ett två till fyrsiffrigt tal.

- Regementet, en bokstav följt av en siffra

- Året sadeln tas i bruk

- Storleken/bommvidden, som då är samma som stämpeln i metallen

Var dessa olika stämplar finns, varierar som sagt. Varje regemente var ju ... Läs mer