Begreppet Lilla snurren dök upp för ungefär tio år sedan. Jag tror det är myntat av Theresa Sandin. Säkerligen har uttrycket med tiden fått olika betydelser i olika kretsar, men enkelt uttryckt kan man säga att det, för mig, betyder en framdelvändningsliknande rörelse som vi gör för hand. Syftet med övningen är att lära hästen att förstå de första basala sidförande hjälperna.
Vi använder valfri utrustning och väljer det som fungerar bäst. Stallgrimma, side pull, kapson, tränsbett, ... Det är bra att ha med sig ett spö, men fungerar nog även med andra sidförande hjälper, som "NH-rep" och liknande
De flesta hästar vill i början av sådant här arbete (detta gäller även uppsutten framdelsvändning) gå iväg framåt, och går alltså iväg istället för att lyssna på vad vi vill. För att förhindra det ställer jag mig i början av arbetet mitt framför hästen. Jag har gärna hästens huvud i famnen på ett kamratligt sätt. Därefter föser jag den åt sidan med hjälp av spöt på ena bogen. Se bilden till vänster.
Så fort hästen börjar flytta sig, alltså börjar röra sig, skall vi ta bort spöt och låta det hänga rakt ner i handen. Att vi tar bort hjälpen är alltid bästa beröm. Allt för ofta har jag sett folk som går kvar med spöt i högsta beredskap, och då får hästen dels ingen ro, dels ingen cred för att den gör rätt och dels ingen förståelse för att ett lyftat spö är en hjälp.
Viktigt är inte att det blir något perfekt. Viktigt är att hästen stannar kvar med huvudet inne hos mig och flyttar kroppen i sidled istället för at skjuta iväg framåt. Det blir lätt att hästen går iväg och liksom passerar förbi mig och går på en liten volt, istället för att gå sidleds. Då får jag avbryta och börja om.
Bättre är att hästen rör sig lite långsamt och undrande, och strax stannar igen. Om det blir fel så avbryter vi och börjar om. Huvudet skall vara kvar inne hos oss. När hästen väl förstått och går runt oss, böjd och lite sidvärts, kan jag stanna den med spöt försiktigt mot andra bogen.
Sedan står jag still och gosar en stund.
Därefter kan vi försöka några steg igen. Ett halvt varv brukar vara lagom. Efter några gånger kan jag prova samma sak åt andra hållet, och sedan kan övningen vara slut för dagen, med den unga hästen.
När denna första övning fungerar bra, kan jag ta ett steg åt sidan så jag hamnar mera bredvid hästen. Då får jag en bättre riktning på sidvärtsrörelsen, det behöver inte bli så jättemycket sidleds med framdelen längre, och vi kan få lite mer bjudning.
Viktigt är fortfarande att hästen håller kontakt med oss. Den får inte ”springa iväg” förbi oss. Vi skall inte behöva bromsa hästen med linan/tygeln. Då är det fel. Då har hästen tappat koncentrationen på oss och på övningen. Om vi hamnar bakom hästens bog, har den gått ifrån mig.
Vill jag stanna hästen, tar jag enkelt ett steg åt sidan igen så jag hamnar framför den. Kan jag inte komma in framför hästen, har den gått ifrån mig.
Det vanligaste felet här, är att hästen på olika sätt försöker skjuta iväg och gå ifrån oss. Det kan den göra på två sätt. Vanligt är att hästen överbelastar linan och helt enkelt drar iväg.
Lika vanligt är att hästen inte lyder förhållningen i linan utan istället viker halsen och går iväg med bogarna. Då är det oftast ingen sidvärts längre. I det läget brukar jag stoppa upp bogen med spöt, och börja om igen. Man kan även försöka att räta ut halsen och få stopp på bogen genom att lägga linan på andra sidan av hästens hals, men det är krångligare än effektivt. Har vi en yttertygel, kan vi naturligtvis räta ut halsen med den.
Så länge vi övar lilla snurren, skall vi vinnlägga oss om att vara kvar på samma plats. Vi skall vara i centrum av volten. Blir det rätt lämnar vi en tilltrampad yta stor som en grammofonskiva som märke efter oss på ridbanan. Det är allt för vanligt att folk flyttar sig bakåt och alltså flyttar sig bort från hästen. Det gör de om hästen kommer för nära och trycker på, kanske just i syfte att dominant flytta på oss. Bättre är att vi i det läget använder vår händer och vårt spö till att flytta på hästen. Med en del hästar kan det bli en hel del boxande mot hals och bog, men de flesta hästar håller sig artigt borta från oss.
Vi skall även tänka på, att om hästen går någon annan stans än där vi tänkt oss, i detta läge runt på en liten volt, så sätter den inte fötterna som vi tänkt oss och gör alltså inte den övning vi tänkt oss. Av den anledningen är det också viktigt att vi står still, så vi vet vart hästen går. Om vi vill röra oss skall det vara mot hästen i syfte att flytta på hästen (alltså inte springa efter hästen).
Var man skall peta med spöt för att få övningen beror lite på vilken häst man har och vilka fel den gör. Jag kan behöva fösa bogen, och jag kan behöva fösa baken. En del hästar kastar runt baken och blir liksom rakt ut från oss istället för att lite böjda gå åt sidan. Då får jag ju flytta iväg bogen. Om hästen istället överböjer sig och inte kliver sidleds med bakdelen, får jag ju antingen flytta ut baken med spöt, eller stanna upp ytter bog med spöt. Det viktiga är inte hur hjälpe ser ut, utan att vi får hästen att förstå övningen.
Efter ett tag behöver man inget spö längre. Hästen flyttar sig åt rätt håll när vi föser den med handen, helt utan beröring.
Nu kan vi, mitt i arbetet, försöka se hur hästen sätter sina fötter. Bäst är om hästen inner bakfot kliver framåt-inåt (in under magen) och sätts ner under naveln. Så gör häster oftast när de rör sig avslappnat, och även med denna lilla snurr vill vi öva hästen på att avslappnat arbeta för oss.
Överkurs: Lämna lina och kapson i stallet, och arbeta hästen i lilla snurren genom att hålla med handen på nosryggen. Då märken man tydligt om hästen trycker iväg, eller backar bort från oss, eller går helt underbart "fram till handen" på ett behagligt sätt.