Problemhästar
Det här kapitlet har jag inte skrivit själv. Det är ett inlägg på en debattsida, gjort av en kamrat till mig, Alexandra Wikner. Jag tyckte att det var så bra att jag bad om hennes tillåtelse att använda det i min ridhandbok, vilket hon accepterade.
Det som kallas "problemhästar" behöver inte vara hästar med problem, utan hästar som "faller utanför" den givna ramen och ger människan "problem". Många (kanske tom de flesta?) förväntar sig ju att hästar med jämnmod förr eller senare (helst förr) ska acceptera alla konstiga påhitt vi utsätter dem för. Ofta utan att innan tagit på oss rollen som flockledare. (tyvärr så sysslar ju större delen av hästfolk inte med NH & ledarskap etc., de nöjer sig med att hästen gör som de vill, varför är inte så kinkigt). Man förväntar sig då att hästen med jämnmod skall acceptera sadel, träns, ryttare, att bli riden i skog & mark & ridhus, hoppa grällt färgade bommar i alla de vinklar & ljus, gå in i små utrymmen (transporter) och stå stilla fastän golvet gungar. Låta oss lyfta fötterna på dem och beröva dem deras bästa "försvar" (flykten), köra läskiga klippmaskiner över kroppen på dem etc. etc. De flesta hästar finner sig också i detta med rätt stort jämnmod, och på något sätt har vi efter det satt en mall att det är så en häst "ska" reagera. Gör den inte det, då skapar den problem - det är en "problemhäst".
Ofta har man ju också en tidsram för det man sysslar med. Det "ska" ta x månader att få en häst sadelvan, det ska inte ta fem år att rida in en häst etc. Dessa ramar och tidsbegränsningar sätter man ofta utan att tänka på hästens individuella kapacitet, mognad etc. Och när hästen inte är redo, eller ifrågasätter, så går den utanför ramarna, blir annorlunda och ett problem. Ofta sneglar ryttarfolket för mycket på varandra dessutom.. "x häst kunde minsann byten när den var fem, varför ska då inte min kunna det?" ..med meningen "det måste vara något fel på mig eller min häst om den inte kan det, den/jag är "sämre". Och sämre/dålig vill ju ingen vara...
Sen funderade jag vidare och tänkte lite på de hästar jag kommit i kontakt med genom åren, både egna, andras och de jag ridit till, och kom fram till att jag nog bara mött tre typer av "problemhästar". Dels de som har dåliga erfarenheter av någonting, orsakade av människan (eller så har de olika erfarenheter av människan själv). Ett ex är ju Vision. Människan satte på honom en sadel, han accepterade detta utan knot (för det gick som en dans första inridningssvängen, när han var tre).
De satte människor på hans rygg barbacka, han accepterade det. De klängde, hängde & donade - han accepterade.
Sedan satte de sig i sadeln och bad honom om rörelse framåt, han gjorde detta och sadeln nöp honom (sen fattade han kanske inte om det var sadeln eller människan, men situationen förenades med obehag och smärta). Han kastade av folk och obehaget försvann. Självklart gör en häst sedan sitt bästa för att undvika liknande situationer i framtiden. Vision har dåliga erfarenheter av sadel + människa i en viss situation, alltså gör han allt för att inte hamna i den situationen, kanske utan att känna & tänka efter FÖRST (gör det verkligen ont?) Lättare än att vänta & se (om hästar tänker så) och ev. upptäcka att det gör ont, reagerar han ur minnet. Här är problemet klart orsakat av människan, om än av misstag och omedvetet. och enda (?) sättet att lösa det är att människan bygger upp förtroendet och ledarskapet och "börjar om". Eftersom människan (ledaren) svek, hästen accepterade och följde ledarens önskningar (gå framåt med sadel + ryttare), men det var inte ofarligt som ledaren påstod, utan farligt. Kommer att dröja innan hästen litar på ledaren i just DEN situationen igen.
Den andra typen av problemhästar är de som "ifrågasätter". Som om de kunde tala skulle fråga "varför?" efter varje order/önskning. "Varför ska jag släppa upp dig på min rygg och bryta mot mina instinkter, vad får JAG ut av det?". De hästarna blir ofta rätt bra när man "övertygat" dem om nödvändigheten och ändamålet (tex. att du ska stå still för det går så himla mycket fortare att komma ut i skogen och hoppa stockar då)
Tredje typen är de som är rädda "av naturen", som betraktar det mesta med missmod och skepsis. Där måste man nog försöka finna vägar som ger tillräcklig trygghet och som stärker hästen självförtroende, så att den "vågar", med stöd av ägare/ryttare, göra det den är rädd för och på så sätt bygga upp ett självförtroende att den visst klarar av saker och ting som ryttaren/ägaren ber om - som vid första anblicken är läskiga.
Några andra typer kommer jag inte på, har aldrig mött en genuint elak häst som varit genuint elak sedan födseln. Sen har jag mött hästar som hatat människor bara för att människorna aldrig fört något gott med sig, och som "gett upp" och bemöter alla människor som potentiella hästmisshandlare.