Allmänt

Jag är i berättartagen igen

12 juli 2021

För några år sedan skrev jag här att nu har jag bloggat klart. Det gick väl sådär, det har blivit en del inlägg ändå. Nu kan jag glädja er med att jag är i berättartagen igen och har mängder med idéer jag vill skriva om här på min webb-sida.

Jag kommer såklart fortsätta att skriva om mina sadlar och utvecklingen om dem. Kanske att jag även försöker att öka antalet kunskaps-artiklar till de olika ... Läs mer

Ernst Billgren

24 januari 2021

Jag tittade på Ernst Billgrens dag på ”Stjärnorna på slottet” på TV i går kväll. Jag är ointresserad av konst och har upplevt Ernst Billgren som en pretentiös streber men efter hand som programmet fortgick kände jag en växande samhörighet med honom. Flera gånger under programmet skrek jag till av ... Läs mer

Förväntan på bra instruktör

20 januari 2019

Jag vill berätta om de konstiga känslor jag fick när jag mockade ligghallen idag. Jag gick och funderade hur det skulle kännas att rida för instruktör igen (vilket förvisso troligen aldrig kommer hända).

Först rös jag över alla gamla minnen av instruktörer som säger att ”det har ingen betydelse just nu” och ”du tänker nog för mycket” när jag frågat saker.

Sedan kom jag fram till att det jag vill lära ... Läs mer

Det jag vill säga är sagt

26 juli 2018

Jag har bloggat till och från i 20 år. Nu känns det som att jag är klar med det. Det jag vill säga är sagt. Att fortsätta att skriva på tomgång känns inte kul, så det är dags att sluta nu.

Ni är något hundratal som brukar läsa mina inlägg, och er vill jag tacka för uppmärksamheten.

Bloggandet har bland annat skapat min ridhandbok, men den får väl ses som färdigskriven. Jag har börjat en avdelning om ... Läs mer

Tempo och ökad trav

02 juli 2018

Jag minns hur jag i början av 80-talet försökte förklara för ridskoleryttarna i Avesta att det viktigaste med en ökning var inte att ta sig fortare fram utan att få hästen att ta längre steg. Det födde så klart motfrågor som ”skall det inte gå fortare?” med svaret ”Jo, men det är inte skälet att vi gör dem”.

I mycket stämmer det fortfarande – på dressyrbanan. Detta bryderi om hur hästen skall ... Läs mer

Hunting seat

03 juni 2018

Bilden nedan visar Mrs Edwards från Northwood Trekking Centre på palomino-hingsten Caledon Thelwell. Mrs Edwards drev en gård med bland annat ridläger där Ingela var på språkresa i slutet av 60-talet. Vi hittade bilden bland Ingelas gamla foton. På bilden har Mrs Edwards gjort sig fin för att visa upp sig för fotografen och naturligtvis intagit sin bästa sits så allt skall vara så stiligt som möjligt.

Så varför sitter hon som hon ... Läs mer

Stigläderöglan

21 maj 2018

Ni vet den där lilla öglan som finns på nästan alla sadelkåpor, som det är tänkt att man skall fästa överblivet stigläder, flärpen, i? Använder ni den? Jag gör det nästan aldrig.

Kanske är det gammal ohejdad vana som gör att jag inte petar in stiglädret i den. Någon av de första instruktionerna jag fick på ridskolan i Partille 1972, förmodligen från någon liten stallflicka två år äldre ... Läs mer

Vårt yttersta ansvar

12 april 2018

I mer än ett år har jag tittat oroligt på henne och sett hur hon långsamt blivit sämre. Varje dag har jag konstaterat att jo, hon verkar fortfarande vilja vara med. Jag har jämfört med mig själv när jag var dålig i mina höfter och lärt mig att även om man inte kan göra allt det man kunde förr, så kan man vara lycklig ändå.

En dag verkade hon inte lycklig längre. Det började göra ont att se hur ledsen hon var. ... Läs mer

20 år med Markus Ridhandbok

24 mars 2018

1998 skaffade jag mitt första modem, uppkopplat med 28.8 mbps. Plötsligt hade jag Internet! Jag visste inte riktigt vad man hade Internet till den första tiden. För er unga kan jag lova att det unga Internet var inte som idag. Ingen annan visste heller riktigt vad man skulle ha det till. Snart märkte jag att man kunde prata häst på Internet, och att man kunde ha en egen hemsida. Det tog inte lång tid förrän jag hade en egen hemsida och byggde mig en mycket enkel webb-shop (ett ... Läs mer

En vacker utopi

18 mars 2018

- If you need a good horse to ride good, you can't be much of a rider.

Så svarade jag en gång när en amerikansk western-ryttare tjatade på mig om vikten av att hitta rätt häst och om hur olika hästar han och jag behövde.

Diskussionen dog där.

Minnet av denna diskussion dyker upp då och då, bland annat när jag läste om någon internationell ryttare som köpt sig en ny unghäst för elva miljoner kronor. Jo: elva miljoner ... Läs mer

Rykta en timma om dagen

06 mars 2018

En av de första hästiga julklapparna jag fick var en ryktpåse. Det var en enkel jute-påse med ett snöre över. Förmodligen hade den formen av en havretornister. I ryktpåsen fanns en ryktborste, en skrapa, en rotborste och en hovkrats. Under många år hängde denna högt värderade ryktpåse på min säng-gavel i mitt pojkrum, tills jag en dag, 15 år gammal, blev skötare på lektionshästen Chat de Mars (Tjatte) på Partille ... Läs mer

Längtan efter en dröm

25 februari 2018

Jag har tittat på tävlingarna från Scandinavium och känner mig avundsjuk på tävlingsryttarna. Jag är inte avundsjuk på deras liv med mängder med hästar och ständiga resor, utan på deras ambition och deras driv. Jag är avundsjuk på att de hittar drömmar och att de klarar att anstränga sig att förverkliga dem.

I motsats till dem har jag använt snart 25 år till att vänta på att inspirationen skall infinna sig. Jag ... Läs mer

Olika tider - olika drömmar

24 februari 2018

I början på 80-talet bodde jag i Avesta. En kompis hade en travarkorsning som han tidigare hade hoppat MA med. Idag heter det 140-hoppning. En kväll satt vi och pratade om förväntningar för det kommande året, och han nämnde hur det med en gammal häst som hans ju inte längre handlade om att hoppas på en bättre säsong utan på en lika bra som fjolårets.

Jag har ofta tänkt på det, speciellt nu när jag själv har passerat livets ... Läs mer

Vacker dressyr

01 februari 2018

Att närma mig tävlings-dressyren igen har väckt många fler känslor och minnen än vad jag trodde det skulle göra. Jag vill förstå såväl tävling som dressyr. Att förstå dressyr som tävlingsgren handlar ju främst om att förstå andras ryttares inställning till dressyr.

Inför VM 1990 fick Louise Nathorst en fråga från en journalist att beskriva dressyr med ett enda ord. Hon svarade ”vackert”. Jag ... Läs mer

Om passage

31 maj 2011

Jag känner ett växande behov av att förstå passage. Det är en rörelse jag nästan inte har sysslat med, frånsett att jag ibland kunde frambringa något passage-liknande på Kalle. Med såväl Blixten som Diamanten har jag också försökt få passage, men utan att lyckas. Så att lära mig om passage, är den ena av de saker jag har kvar att göra inom ridningen (Den andra är att bli bättre på att lära ut ... Läs mer

Jag vill ha speglar!

27 maj 2011

Ingela filmade mig nyligen, varvid jag kunde konstatera att mycket av min ridning inte alls såg ut som jag trodde. Tyvärr såg den inte lika bra ut som jag trodde. Det var ganska jobbigt, måste jag säga. En del brister kände jag till men tyckte inte de var så farliga. Nu har jag tittat på filmerna flera gånger och tycker mer och mer att bristerna är rätt illa, sådana där basala grejer jag skäller på mina elever om.

Huvva.

Där ... Läs mer

Intressanta saker på Spoga-mässan

08 december 2010

Jag hade ju inte så mykcet tid att vandra runt på mässan eftersom jag var uppbunden i vår monter, men några småpromenader blev det och då hittade jag några vettiga saker.

Där såldes en intressant plast-säck som var avsedd att ha i skottkärran. Säcken kunde man sedan fylla med vatten, och tömma vattnet genom att tippa skottkärran framåt på vedertaget sätt. Tyvärr har jag tappat bort företaget, för annars ... Läs mer

Spoga-Mässan

08 september 2010

Två gånger om året hålls i Köln en stor mässa för fackhandel inom hästnäringen, Spoga. Spoga är även en stor mässa för trädgårdsindustrin. Trädgårds-delen är mycket större än hästdelen och ändå bestod häst-delen ungefär av ett IKEA-varuhus i två plan.

I år ställde min leverantör ut för första gången, så jag var med där nere för att ... Läs mer

Utställning och mässa

23 augusti 2010

Lördagen den 28 augusti är jag med på hästlängtans träff i Ålgårda utanför Kungsbacka och visar mina bett och annan utrustning.

Den 4 september åker jag till Köln och Spoga-mässan. Det är en mässa för fackhandeln inom hästeri. Där ställer jag ut i tre dagar tillsammans med min huvudman Medco Enterprises i monter C-118.

Förslag för bättre lätta dressyrprogram

21 september 2009

Jag funderade igår på hur jag skulle vilja att de enklare dressyrprogrammen skulle se ut. NU är jag ju ingen vän av tävling och uppvisning, men nog vore det möjligt att få programmen mera anpassade för att "framtvinga" god ridning hos ryttarna, än att öva dem på att lura domaren.

Först skulle jag släppa utrustningen fri, såväl bett som sadlar och kläder. Om en ryttare kan få en häst att gå bra med graman och pessoabett, ... Läs mer

Hur har ni det med bete?

17 juli 2009
Min uppfattning är at det är väldigt gott om bete i år. Mina hästar har full sjå att äta upp allt. Det känns som om jag skulle klara mig med hälften av hagarna.

Hur ser det ut hos er?

Mobiltelefon och ridning

23 juni 2009

Jag har ju, som väl de flesta idag, mobiltelefonen med mig när jag rider. På vintern har jag den i jackfickan, men nu på sommaren måset jag ju ha den i byxfickan. Detta blir sällan särdeles bra, eftersom telefonen, speciellt på Diamanten, dunkar mot framvalvet i varje steg. Nu tror jag inte det är Diamanten i sig som orsaker problemet, utan snarare hur hans sadel ser ut.

Efter att ha provat lite olika modeller, stoppade jag idag telefonen i bakfickan, bara för att ... Läs mer

Markus-ord

02 juni 2009

I alla grupper av människor skapas ett eget språk med uttryck som bara den egna kretsen förstår. Detta är anledningen till att ungdomar alltid pratar "slarvigt". Det slutar de ju med igen, när de inte längre vill vara tonåringar. Golfare, seglare och ryttare är kända för att ha många egna ord och uttryck som andra inte förstår. Jag gissar att det bland mina elever finns ord, som bara vi förstår.

Runt Bent skapades det tidigt ... Läs mer

Stallet snart klart

23 april 2009

Idag kom dörren på plats på nya gästboxen, så nu kan man ställa in en häst där. Nu har jag kvar att spika några bärdor i överkant, och att spika vindskivor. Å så skall det på lockläkt, och målas, men det är en heeelt annan historia.

Mindi är borta

20 januari 2009

Efter några veckor med dalande hälsa, har Mindi idag fått somna in för alltid, sörjd och saknad av en gråtande husse.

Kontrollera era vävribbtyglar!

12 november 2008
Vävribbtyglar har en söm ungefär mitt på, där väven övergår i läder. Denna söm nöts ofta sönder genom tygelns skavande mot hästhalsen och kan då bli farlig att rida med.En bekannt ramlade av sin häst för att tag sedan. Då gick hennes vävribbtygel sönder i sömmen mitt på; sömmen i skarven mellan läder och tyg. Jag lovade att laga den åt henne, och ikväll fick jag äntligen fart. det var en mykcet enkel ... Läs mer

Välkomna till Markus nya blogg!

09 november 2008
Så har jag då skaffat mig en rymligare plats för min blogg. Ni har alla varit på många sidor som denna och känner nog igen miljön. Jag har ägnat många många timmar åt att få allt att se ut och fungera som det skall, men det finns nog fortfarande buggar och en del grafiska missar. Om ni hittar fel, ber jag att ni hör av er till mig.

Jag vet att språket fortfarande är knasigt på forumet. Ibland är det svenska, och ibland engelska. ... Läs mer

Blixtens hemmagjorda sadel

01 oktober 2008

Från början är det en gaucho-sadel, dvs. en sydamerikansk "cowboysadel". Den är gjord helt av nedbrytbara material, Enda metallen är ringarna som håller stigbyglarna, och vissa delar i stigbyglarna. Mina ändringar av den är att jag tagit bort bossorna som jag ersatt med filt, och så har jag kortat sadeln cirka en decimeter.

Vidare har jag tagit bort snörningen i sitsen, som mest är obekväm. I orginal har man en farlig massa fårskinn och liknade ... Läs mer

Olika former av dressyr

24 december 2007

Klassisk dressyr hävdar alla att de rider. Begreppet är så slitet att det knappt är lönt att använda. Dock skiljer många på "tävlingsdressyr" å ena sidan och "klassisk dressyr" å andra sidan. Andra menar att en del tävlingsryttare rider klassisk dressyr medan andra tävlingsryttare rider fel. Här råder liten samstämmighet.

Det första som finns nedskrivet om hästens dressyrträning är den grekiske fältherren Xenofons ... Läs mer