Hjälptyglar
Hjälptyglar är ett samlingsbegrepp på olika remmar och anordningar, som på något sätt används för att reglera hästens huvudställning eller bettets inverkan. En del hjälptyglar går via ryttarens hand, medan andra är fästa direkt i hästen.
Alla skaffar sig väldigt tidigt åsikter om hjälptyglar, ofta långt innan de själva har provat att använda dem. Tyvärr är det här som så ofta i andra sammanhang, att dessa åsikter mer grundar sig på tyckande än på erfarenhet. Jag anser här som alltid annars i sådana här debatter, att vi skall lära oss hur dessa hjälpmedel fungerar, så att vi kan använda dem på rätt sätt när det är motiverat
På engelska heter hjälptyglar "tie downs", vilket betyder "knyta ned". Detta beskriver vad det handlar om. Man har dem för att hindra hästen att få upp huvudet och protestera mot eller motarbeta ryttarens hand. Vad man måste vara medveten om är att alla "tie downs" ändrar bettets funktion i hästens mun. Tygeltagen arbetar mera mot lanerna och mindre mot mungiporna än vad ett rent tränsbett gör. Detta medför inte enbart fördelar utan också en rad problem. Till exempel så stoppas "skenande hästar" bäst med tygeltag som går mot mungipan istället för lanen. Detta blir svårare med hjälptygel på. Jag har suttit på hästar som, förvisso med vackert krökt hals, sprungit av ridbanan med mig när jag haft dem på graman, därför att min möjlighet att snabbt och effektivt stanna dem har försvunnit. Utan graman såg de inte lika vackra ut, men jag kunde mycket enklare styra dem dit jag ville.