Huvudlag
Först lite språkkunskap: Allt som sitter på en hästs huvud är inte ett träns. Träns heter det endast om det håller fast ett tränsbett. Det som håller fast andra bett-typer heter betsel eller huvudlag (huvudstol hette det i vissa delar av landet). Detta ger i sin tur att man endast kan tränsa om man använder ett tränsbett. Klär man på hästen t ex ett kandar är termen att betsla. Betsla heter det även om man har pelham, pessoabett, hackamore eller något annat.
Så, nog om detta
Hur ett betsel skall tillpassas står i de flesta böcker och lärs ut på alla hästskötarkurser. Intressant är att notera att man ändå alltid ser en mängd olika varianter på temat. Ofta kan man få ordning på mycket som anses som olydighet genom att rätta till betslingen.
Bettet hör man ofta att det skall ligga högt upp i munnen. Min erfarenhet är att hästen själv lägger bettet på en plats i munnen, där det är bekvämt att ha det. Tränsbett kan därför hellre ha något för långa sidtycken så att hästen kan flytta runt det i munnen. Idealet är att sidstyckena slakar när hästen själv nöjt håller bettet i munnen. För den ovane hästen kan det emellertid vara svårt att hålla i bettet om sidstycken är alltför långa. För stångbett kan det vara mer noga att sidstyckena håller bettet stilla eftersom tygeltagen drar stångbettet nedåt i munnen.
Käkremmen skall ligga an ungefär mitt på ganaschen utan att klämma. Gör den det är det ingen risk att den kväver hästen, vilket är motivet med knytnäven som skall få plats under den. Käkremmen är den mest överflödiga remmen på huvudlaget. förvisso kan man tänka sig att ett och annat huvudlag genom seklerna har hindrats från att åka av på grund av käkremmen, men eftersom remmen måste sitta så lös, är nyttan liten. Vill man ha huvudlag som tillvarje pris sitter stadigt, finns det mycket bättre lösningar. Jag har sällan käkrem på mina hästar.