Vi tar det från början
Det fanns på 1500-talet en kung i Neapel. Han älskade den tidens dressyr, vilket väl motsvarar ungefär vad de gör på spanska ridskolan idag. Han älskade det så mycket att han hade ett stor stall med utbildade fina skolhästar. Han delade gärna med sig av sitt intresse och skickade då och då en skolhingst till någon annan furste, som gåva. I gåvan ingick en “stallbetjänt” som tog hand om och, säkerligen, även red den fina hingsten på uppvisningar och liknande.
En gång bet sig kungen i tummen. Han skickade en fin skolhingst till en furste längre österut, var vet jag inte. Den fick han tillbaka med en sur lapp att fursten inte behövde en häst som började krumbukta och göra konster när man satte sporren i honom; han behövde en häst som satte full fart framåt.
Här ser vi en genom historien mycket tydlig skiljevägg inom ridkonsten: Vad skall vi ha våra hästar till? I ena änden står skolryttaren som använder hästen just till att krumbukta och göra fina konster. I andra ändan står till exempel jaktryttaren som använder hästen till att ta sig fram i all möjlig terräng.
Det är bara skolryttaren som bryr sig om att samla hästen. De övriga hästarna, där rörelse framåt är prioritet, klarar sig lika bra utan samling.