Rörelsens ursprunliga namn är "vändning kring framdelen". Hästen vänder runt med baken ytterst och framdelen i mitten. Hästen skall då ta små steg framåt med frambenen och gå åt sidan med bakbenen.
Framdelsvändningen får ofta skäll och rids, vad jag vet, inte längre på tävling. Jag tycker det är en mycket lämplig övning för at lära den unga hästen vad den sidförande skänkeln betyder. Förvisso samlar framdelsvändningen inte hästen, men för att gymnastisera bakben och skapa böjning med eftergift är den utmärkt.
I vändningen skall hästen röra sig framåt. Det är vanligare än det först låter att hästar backar runt i vändningen. Gör hästen det, har den inte förstått vad hjälpen betyder.
De första gångerna man övar rörelsen, alltså medan hästen fortfarande försöker reda ut vad den ensidiga (sidförande) skänkeln betyder, är det vanligt att den flyttar frambenen åt en massa lustiga håll. Detta är inget att bry sig om. Med tiden lär sig hästen vad skänkeln betyder, och beter sig på rätt sätt. belöna när hästen gör rätt med bakbenen och undvik i möjligaste mån att ge en massa parerande hjälper med tyglar och annat. Skilj på att lära hästen den sidförande skänkeln och att få poäng på tävling!
På tävling är idealet att vändningen skall vara så centrerad (=liten) att det inre frambenet trampar upp och ned på samma ställe, medan yttre fram går något framåt i varje steg. Jag har aldrig sett någon lyckas göra en så centrerad vändning. Det finns ingen anledning att centrera vändningen så mycket. Det är bättre att hästen får gå lite framåt, för det viktiga är att den i lugn och ro lär sig att lyda den sidförande skänkeln utan att tappa bjudningen. Vid dressyrtävling är det acceptabelt och kan ge höga poäng även om framdelen rör sig på en upp till en meter stor volt.
Det som avgör hur centrerad en vändning blir är till stor del i vilket tempo vi rider i när vi börjar den. Skrittar vi för fort med långa steg kan hästen inte vända, eftersom framdelen i så fall skulle springa ifrån bakdelen som ju har den längsta vägen runt. Kan vi få hästen att ta korta steg med framdelen, får vi en fin och hyfsat centrerad vändning.
Att det heter vändning får en lätt att tro att det handlar om att vända hästen helt om. Enligt mitt sätt att se på ridning är framdelsvändning, på samma sätt som alla andra rörelser, ett sätt att träna hästen. Det är därför oviktigt hur många steg vi rider i framdelsvändningen, dvs. hur mycket vi "svänger". På en ung häst nöjer jag mig ofta med ett till två stegs vändning, för att sedan rida framåt igen några steg och vända på nytt. På det viset blir det inte för svårt. Det är effekten av rörelsen, i det här fallet lydighet för innerskänkeln, jag vill åt.
I den idealiska framdelsvändningen behöver vi bara en hjälp för att vända hästen, dvs. den sidförande innerskänkeln. Att lära hästen att lyda den sidförande skänkeln betyder ju samtidigt att den skall ändra endast det i sin rörelse som påverkas av denna hjälp. En sidförande skänkel skall inte få hästen att öka tempot, minska tempot eller flytta framdelen åt något håll, utan han ska bara gå åt sidan med bakfötterna. (Och skall man vara riktigt noga, bara med inre bakbenet, dvs sätta ned det mitt under magen. Att sedan det yttre bakbenet också kommer åt sidan, är en bieffekt). Under utbildningsfasen kan vi ibland behöva en del parerande hjälper. Dessa tänker jag inte gå närmare in på eftersom det varierar alltför mycket från fall till fall hur dessa ska användas. Har vi bara förstått rörelsen ger det sig oftast själv vad som behöver göras för att förbättra den.
Tänk så här i vändningen:
- Hästen skall först skritta långsamt utan att du måste bromsa den. Det är mycket vanligt att ryttaren bromsar för mycket i vändningen så hästen inte får plats att röra sig. Det skall vara färdigbromsat och ni skall vara äverens om tempot när vändningen påbörjas. Under vändningen ska hästen ha plats i tygeln så att den kan röra sig framåt.
- När hästen är i rätt tempo och befattning, (= du kan lätta på tygeln utan att hästen ökar tempot), trycker du lite med den sidförande skänkeln. Hästen kommer då förhoppningsvis att flytta baken åt sidan.
Om hästen börjar bromsa och inte vill gå fram i vändningen, har du nog försökt att centrera den för mycket, eller bromsar för mycket i tygeln.
På oerfarna hästar, eller hästar som har svårt att förstå vad jag vill, övar jag gärna framdelsvändningen ur stillastående. Det viktiga är inte att efterlikna den rörelse vi skall göra på tävling, utan att få hästen att förstå vad jag vill med min sidförande skänkel, dvs. att flytta baken åt sidan.
För att hästen skall kunna vända så som du vill, måste innertygeln vara stilla. Många ryttare drar bakåt i innertygeln i vändningen. Gör man det, vet man ju inte om hästen löd den sidförande skänkeln, eller vände för den dragande tygeln. Ofta ser man att ryttare drar i tygeln när de inte får någon effekt av sin sidförande skänkel. Hästen lär sig inte mer om sidförande skänkel för att man drar i tygeln. Dessutom blir det svårare för hästen att utföra det dan skall (kliva åt sidan med bak), utan att samtidigt göra en massa andra saker. En belastad tygel hindrar alltid hästen!
Sitt genom hela vändningen kvar mitt över hästen. Om du flyttar din vikt åt sidan eller framåt kan hästen inte längre röra sitt bogparti så som det är meningen och han kan inte längre göra vändningen som du vill ha den.
Framdelsvändning är en mycket enkel rörelse vars huvudsakliga syfte är att lära hästen förstå den sidförande skänkeln, och att lära ovana ryttare att använda den sidförande skänkeln. När detta mål är uppåt, finns ingen anledning att fortsätta träna rörelsen, såvida man inte behöver repitera lydigheten för hjälpen eller behöver en enkel lösgörande övning.
För att få tävlingsprecision i framdelsvändningen behöver man oftast bland in fler hjälper än bara sidförande skänkel, vilket inte på något sätt är utbildande för hästen. Bättre är att lägga denna energi och tid på mera gymnastiserande övningar.