På denna sida visar jag upp mitt intresse för militaria och historia med bilder och berättelser. En del berättelser är skrivna på mitt historiska forum Skalman. Klickar ni på dessa artiklar länkas ni dit.

Historia

Samling : Svenska arméns sadlar

Denna lista över svenska arméns sadlar kommer aldrig bli fullständig. Jag hämtar mest uppgifter och bilder från armémuseum, men kommer även använda bilder av mina egna sadlar. Flera bilder är beskurna Kan du något om sadlarna på bilderna, hör gärna av dig så vi kan få in mer uppgifter om dem.

... Läs mer

Samling : Svenska arméfordon

Medlemmar på mitt historiska forum forum.skalman.nu har under många år listat arméns fordon. Nu gör vi en hemsida av det och fyller på efter hand med bilder och information om de olika fordonen. Jag vet att här fortfarande finns mängder med oritkiga uppgifter. detta är ett projekt under vardande, ta inte uppgifterna som sanning.

Samling : Militära huvudbonader använda i Sverige

Min ambition är att få bilder på alla typer av huvudbonader som burits i svenska försvaret. Notera att mössorna på bilderna inte är mina egna - det är bilder skänkta till mig. Har du en bild på en mössa som saknas på min sida så skicka mig den gärna på email-adressen längst ned på sidan.

Samling : Mina blankvapen

Jag samlar svenska bajonetter och även en del utländska. Främst intresserar jag mig för sabel- och kniv-bajonetter

Skalman : Tidernas hovbeslag

Så har jag kommit till ett läge i livet där jag vill berätta för er om det som med ett sammanfattande ord heter hovbeslag. Till vardags heter det häst-skor men eftersom det finns många fler beslags-typer än det vi normalt känner som hästskor så blir det dumt att prata om skor.

Hästar behöver skor av samma anledning som vi behöver det – med en skillnad: Hästen behöver inte värma sina fötter. En häst i frihet rör sig ungefär 8 kilometer om dagen, och huvudsakligen i lugnt tempo. Det klarar den med nakna f ... Läs mer

Skalman : En gammal mosters minnen

I mitt barndomshem i Partille fanns det en låda i bokhyllan som innehöll många spännande saker, saker som pappa hade sparat under större delen av sitt liv. Där låg hans barndoms cykellås, där låg ett knyte med lite saker han före andra världskriget lovade att ta hand om för några judiska vänner, och där låg ett litet lila häfte i liggande A5-format. Det innehöll några små tunna 40 grams-blad maskinskriven text. Det hade skrivits många samtidigt med karbonpapper emellan, och vi som var med då vet hur bokstäverna flöt ut ... Läs mer

Skalman : Damsadlar

Eftersom jag fjäskat för Överhövdingen och nyligen lagt in två (nu tre) bilder på kvinnor i damsadel.Jag gick in på Wiki: https://sv.wikipedia.org/wiki/Damsadel

Finns det något att tillägga?

MVH

Hans ... Läs mer

Skalman : Från oxe till rök via ök

När jag skrev min berättelse om sadelns utveckling fick jag frågan om selar och seldon under antiken. Den frågan har inte lämnat mig ro och därför vill jag skriva av mig om ”körkonstens” utveckling.

Detta är ett ämne som jag är mindre påläst om än sadeln, men om jag läser böckerna i ämnet som står i min bokylla kan jag nog få ihop något intressant och jag är säker på att kloka skalmaniter kommer att fylla på luckorna där min kunskap brister.

Låt oss nu börja berättelsen i en dimmig fornti ... Läs mer

Skalman : 1800-talets rid-revolution

Min senaste essä om ridning började under antiken och slutade på 1600-talet. Under 1700-talet händer inte så värst spännande saker, så vi tar oss till 1800-talet varunder den europeiska ridningen genomgår en teknisk revolution. Man lärde sig att rida bättre och mer energisnålt vilket gjorde att man kunde rida fortare under längre tid och ta sig över större hinder utan att förbruka mer energi.

Tekniskt skall vi ta oss från ... till ...
Bry er inte om utrustningen, titta på kroppshållning hos ... Läs mer

Skalman : Från Alexander till Karl XII

Jag tänker ta med er på en historisk vandring som börjar med Alexander den store och slutar med Karl den tolfte. Vi skall vandra bredvid kavalleriet under dessa två tusen år och se vad som händer. Vi skall främst inrikta oss på hur den tekniska utvecklingen förändrar ridandet och därmed ryttarens förmåga, vilket i sin tur förändrar ryttarens beväpning och användning.

Det kommer så klart bli en personlig berättelse, en berättelse så som jag har uppfattat historien och utvecklingen. Jag vet att vi är fler på Sk ... Läs mer

Skalman : Sergeant Reckless

Läs den tårbringande berättelsen om Sergeant Reckless, en duktig liten häst i krigets Korea som blev en viktig kamrat för unga pojkar långt hemifrån - unga pojkar med ett stort behov av någon att krama.

Hon togs med hem till USA efter kriget och levde ett prominent liv på sitt regemente.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sergeant_Reckless

Blogg : Manskapssadlar

För något år sedan blev jag uppringd av någon av våra ridsportstidningar, jag har glömt vilken. De skulle ha en liten artikel om manskapssadlar och ringde upp mig eftersom de "förstod att jag var expert" på dem. Jag blev såklart smickrad och berättade  vad jag visste, och det blev en söt liten artikel av det.

Främst lärde jag mig två saker av detta:

1 - Det finns ett intresse för manskapssadlar, och
2 - Jag vet mer än de ... Läs mer

Inscannad bok : SoldI Häst

Försvarsmakten producerar mängder med böcker, och eftersom hästar länge var en viktig del av försvaret, finns det även många böcker om de flesta aspekter på hästeriet. Mest känd bland ryttare är ju arméns ridinstruktion, men det finns även en ridhandbok som är lite kortare och en eller flera instruktioner för hovslagare och för veterinärer. För varje vapenslag fanns egna exercisreglementen som innehöll allt en soldat behövde ... Läs mer

Inscannad bok : Undervisning i Hästkännedom

Detta är en rolig liten bok som jag haft i min bokhylla sedan tonåren. Jag skulle inte säga att den lär oss så mycket om häst, men den lär oss mycket om hur man såg på saken 1837.

Jag får känslan att författaren mera intreserar sig för att vara dilletantiskt saklig än för att vara pedagogisk och information. Se till exempel den svulstiga beskrivningen av olika hästfärger, med så många exempel och varianter att det måste vara ... Läs mer