När vi rider hästen den första tiden skall vi ge mycket försiktiga hjälper. Under inridningen är hästen är alltid mycket uppmärksam på vad vi människor håller på med, så det finns ingen anledning att använda stora eller hårda hjälper. Hästen märker dem ändå. Likadant har vi här möjlighet att vänja hästen att vara lyhörd, och vid att de där små signalerna betyder något.
Redan första gången vi sitter på hästen känner den till en del hjälper. Den har ju blivit longerad, och är därför van vid röst och smackning. Dessa hjälper kan vi således använda på samma sätt som när vi longerar.
I kapitlet om grundkommandona, beskriver jag de finstämda signaler som hästen förstår rätt instinktivt, främst genom att de påverkar hästens balans. Alla dessa hjälper utgår från vår tyngdpunkt, och kallas därför ofta för viktshjälper. Under sin första tid med ryttare på ryggen, måste hästen följa ryttarens vikt, för annars tappar den balansen.
Om den unga hästen har tappat balansen, kan vi inte längre påverka den med våra viktshjälper. Då fungerar röstkommandona bäst.
När vi använder tygeln, gör vi det svårare för hästen att balansera sig (eftersom den ju använder halsen till att balansera), varför man skall vara försiktig med tygeltagen den första tiden.
Att unga hästar ofta protesterar mot den förhållande tygeln, beror nog mycket på att den upplever den som "balansförstörande". Unghästen klarar helt enkelt inta att lyda den förhållande tygeln, eftersom den inta kan balansera sig längre när tygeln sträcks.
Vikthjälper är en hjälp som hästen instinktivt lyder. Åtminstone under den första tiden, då den ju inte har någon nämnvärd balans, måste den helt enkelt lyda viktshjälperna för att hålla balansen. Detta betyder att om vi som ryttare inte har vår vikt med oss åt rätt håll, kan unghästen inte lyda oss. Den tror att den skall trilla. Tyvärr ser man ofta att ryttare hamnar med vikten på utsidan i många situationer, t ex vid ett ledande tygeltag, och då får vi ingen effekt av det ledande tygeltaget. Dessutom gör vi hästen förvirrad med två motsägande meddelanden.
Spöet är också en hjälp som hästen lyder rätt naturligt. Det påminner i sin funktion mycket om pisken, så det kan man snart använda sig av.
Skänkel och tygel är de hjälper som hästen har minst naturlig förståelse för. Dessa måste hästen istället lära sig vad de betyder, och därför skall vi inte försöka använda dem den första tiden. Sålunda skall vi den första tiden bara precis sträcka tygeln när vi vill förhålla, och sedan proa. Som första signal använder vi alltid vikten. När hästen har förstått lättar vi helt på tygeln igen.
Vi skall helst inte vänta med att ge efter tills hästen står still utan skall göra detta när han har förstått signalen och börjat stanna. Samma sak vid avsaktning: När hästen har förstått att den skall skritta, ger vi efter så att hästen kan använda huvud och hals till att balansera sig genom avsaktningen.
Skänkeln skall den första tiden inte användas alls. Den skall hänga rakt ned, oberoende av vad hästen gör. Eftersom hästen inte förstår den, skall vi inte heller förvilla den med att använda skänkeln. Om vi använder skänkeln på en häst som inte förstår den, leder detta bara till att hästen lär sig att ryttaren petar med benen, men att det inget är att bry sig om. Jag har märkt att många ryttare tycker att det är svårt att låta bli skänkeln. Det har blivit en naturlig reflex, som så mycket annat blir på gott och ont. Det kan därför vara motiverat att öva drivning utan skänkel på en erfaren häst så att det inte blir problem på den unga hästen. När hästen sedan har hyfsad lydighet för övriga drivande hjälper, kan vi försiktigt börja att lära den skänkeln genom att lägga den intill hästen och därefter driva på det för hästen kända sättet. På det viset lär den sig snart vad skänkeln betyder.
Det är också viktigt att vi tänker på att eftersom allt är så nytt för hästen, måste vi ge den gott om tid att tänka mellan hjälperna. Innan vi t ex förstärker vår smackning med ett spö måste vi låta det gå några sekunder.