Ridsportbutiken : Så returnerar du en vara

-
17 augusti 2019

Jag får ofta paket från kunder där det ligger en vara i, och ibland kanske en faktura-kopia också. Inget mer. Då är det inte lätt för mig att veta vad jag skall göra.

I leveransvillkoren har jag skrivit hur nu bäst går till väga om ni vill skicka tillbaka en vara:

Du kan byta eller returnera en vara inom 2 veckor från det att du mottagit den, om den är i samma skick som när du fick den. Om du vill byta eller returnera en vara står du själv för returkostnaden och ordnar själv med frakten. Jag debiterar ingen portokostnad för att skicka dig en produkt av annan storlek.

När du returnerar en produkt skall du ange fakturanummer, ditt namn och din adress, vad du vill ha istället och eventuellt ett kontonummer som jag kan återbetala pengarna till.

Om du vill reklamera en vara skall detta göras så snart som möjligt efter att bristen har upptäckts.

Så:

 • Skicka med en lapp där du skriver varför du vill byta varan och vad du vill ha istället. Gör detta även om vi har kommunicerat om ditt byte. Jag får många sådana samtal och har inte allt i huvudet.
 • Du ordnar själv med returfrakten på det sätt som är enklast för dig. Du kan välja posten eller vilket fraktbolag du vill.
 • Om inte annat är avtalat betalar du själv returkostnaderna.
 • Vid reklamationer får du ersättning för dina utgifter enligt de överenskommelser vi gör i varje enskilt fall.

Vill du lämna tillbaka en vara gäller följande:

 • Ange alltid fakturanumret när du skickar tillbaka varan
 • Har du betalt över bank, det som oftast kallas ”mot faktura” (alltså inte med Swish, kort eller paypal) måste du ange hur jag kan betala tillbaka pengarna till ditt bankkonto, alltså clearing-nummer och kontonummer. Har du betalat med kort, Paypal eller Swish kan jag ordna återbetalning ändå.
 • Notera att byte eller återlämning skall ske inom 14 dagar från det att du har tagit emot varan.

Vill du byta varan gäller följande:

 • Ange alltid fakturanumret när du skickar tillbaka varan.
 • Lägg med en lapp i paketet, där det står vad du vill ha för vara istället, även om vi redan kommit överens om det på annat sätt.
 • Notera att byte eller återlämning skall ske inom 14 dagar från det att du har tagit emot varan.

Vill du reklamera varan, har du ibland mera tid på dig.

 • Reklamerar gör du om varan du fått inte stämmer med vad du beställt, till exempel att det är något fel på varan eller att du helt enkelt fått något annat än du beställt. Att du fått något annat (fel färg, fel storlek eller liknande) märker du rätt omgående. Sådant skall alltså reklameras omgående. Om varan går sönder när du använder den eller på annat sätt visar sig vara undermålig kan det ta längre tid att upptäcka felet, men du skall alltid reklamera så snart du upptäcker felet. Väntar du onödigt länge med detta har du enligt lagen accepterat felet.
 • Reklamera varan så snart du upptäcker felet (utan onödigt dröjsmål) genom att ringa, maila, sms-a eller på annat sätt ta kontakt med mig. Berätta vad det är för fel på varan så kommer vi överens om hur vi skall gå till väga. Det är inte alltid nödvändigt att skicka tillbaka varan.
 • Om du skickar tillbaka varan skall du lägga med en lapp med vilket fel det är på varan och vilken ersättning du vill ha (byte eller pengarna tillbaka). Vid reklamationer ersätter jag alltid dina fraktkostnader.

Jag följer bestämmelserna i distanshandels-lagen:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-200559-om-distansavtal-och-avtal-utanfor_sfs-2005-59

Läs gärna även mina försäljningsvillkor: https://markusholst.com/tack-shop/68/customer-service/4576/forsaljningsvillkor