Skänkelvikning
Att definiera skänkelvikning är inte helt lätt. Det finns en definition av en stilistisk skänkelvikning i tävlingsreglementet, men mycket mer än vad som ryms i denna definition kan betraktas som en skänkelvikning.
Man kan rida skänkelvikning med olika tvärningar, och även med olika böjning. Ändå är det att betraktas som skänkelvikning. Jag vill jag därför definiera skänkelvikning på det enkla sättet, att skänkelvikning kallas varje sidvärtsrörelse som inte kan definieras som öppna eller sluta.
Det som hjälpgivningsmässigt skiljer skänkelvikning från framdelsvändning, är att vi nu också skall kommendera hästens framdel, så att vi, med önskad tvärning, kommer dit vi hade tänkt oss.
Hur mycket på tvären skänkelvikningen skall gå, finns det bara regler om på tävling. I working equitation rider man 90 grader åt sidan, och det klarar alla hästar med lite träning. Idealet är att vi själva väljer vilken tvärning hästen skall gå i, och ser till att hästen gör det. Man kan såklart länge diskutera vid vilken tvärningsgrad som hästen gymnastiserar bäst, men den diskussionen kan vi ta senare. Först skall vi lära oss att behärska och variera rörelsen.
Skänkelvikningen rids ofta på en diagonal, men man kan like bra rida den längs med långsidan eller på en volt. Jag brukar säga, att om man rider på medellinjen, diagonalen eller långsidan, beror på var och åt vilket håll ridhuset är byggt. Skillnaden mellan till exempel medellinje eller diagonal handlar ju endast om väderstreck. Hade man byggt ridhuset i ett annat väderstreck, hade även diagonalen gått åt annat håll.
Rider man efter långsidan är det oftast mest praktiskt att vända huvudet inåt och baken ut mot staketet. Rider du i vänster varv skall du alltså rida skänkelvikning efter långsidan undan vänster skänkel. Det finns tillfällen när det är vettigt att sätta ut hästens huvud mot staketet och tvära, til exempel på hästen som springer ifrån övningen, men jag tycker det måste kännas instängt för hästen att gå med huvudet mot väggen. Det blir svårt med framåtbjudningen.