Bloggen

Rida lätt i galopp

23 november 2020

Undra om det var vid OS i Rio för fyra år sedan jag såg det för första gången: Det moderna sättet att rida lätt i galopp. Jag log åt ungdomarnas påhitt.

Då mindes jag hur flickorna på ridskolan provade att rida lätt i galopp i busiga stunder, och berättade hur ”skööönt” det var. Jag fnös åt de andra ungdomarnas påhitt. Man rider inte lätt i galopp. Det vet ni väl? Basta.

Fast inte ... Läs mer

Klart för produktion

10 november 2020

Så har nästa steg fallit på plats angående sadlarna. Jag har äntligen hittat ett ställe där jag kan köpa den speciella typ av memory foam (tempur) jag vill ha i bossorna. Det som nu återstår innan produktionen kan komma igång, är mest form-saker. Jag hoppas på att ha min första sadel här till jul. Det blir en brun dressyrsadel med standard-bom.

Det betyder även att ni djärva och hugade som vill vara med från start och smita ... Läs mer

Rid-terapi

2 november 2020

Jag börjar tro att min Pirre har något litet kroppsligt handikapp. När ridpassen börjar är han alltid väldigt stel och kort i steget. Efter att tag, speciellt om jag rider många sidvärtsövningar i skritt, kommer han sakta igång och blir längre i steget. Men galoppen är oftast farligt obekväm med ett extraslag mitt i. Man sitter helst inte ner utan står i fältsits.

Det är nog något som inte stämmer med honom. Efter att ha ... Läs mer

Longergrimman

19 oktober 2020

Genom åren har jag mest longerat i en vanlig stallgrimma. De skall då ha en löpande ring under hakan som man kan fästa linan i. På sådana sitter grimman hyfsat still när man longerar.

När jag var yngre longerade jag oftast i träns. Då satte jag en rem med en löpande ring mellan bettringarna och under hakan, som jag fäste linan i. Jag använde inte ett sådant där longer-delta man kan köpa i äffärer. På den sitter ring ... Läs mer

Styrketräning

26 september 2020

Jag skrev nyligen på Facebook hur min inspiration med dressyrpassen brukar ta slut när hästen är lösgjord. Då tappar jag lusten, ställer in hästen, ger honom havre och känner mig rätt lycklig och nöjd. En av mina läsare föreslog att det kan vara bra att träna styrka också.

Den tanken har inte lämnat mig någon ro.

Jag kollade i min ridhandbok för att se om jag skrivit något om styrketräning och sedan glömt ... Läs mer

Första inköpen gjorda

24 september 2020

Sedan jag sist skrev om mitt sadelprojekt, har jag ägnat mig åt att lära mig om materialen som skall vara i sadeln. Jag vill ju göra en sadel i samma anda som dem jag handlat med i 10 års tid, men även försöka att långsamt utveckla dem till något ännu bättre. Det är jag skyldig min bortgångne goda vän David, som för 30 år sedan utvecklade Strada-sadeln.

Nu har jag börjat förstå vilka material jag vill ha i bommen, i ... Läs mer

Minnen av delaktighet

22 september 2020

Jag skrev nyligen om mina svårigheter att uppleva känslan av delaktighet. Det skrev jag om i

https://markusholst.com/bloggen/82/vagen-tillbaka/28368/delaktighet

Där skrev jag även om hur jag skulle fundera tillbaka och hitta tillfällen där jag känt mig delaktig i ridvärlden. Jag fann ett par tillfällen.

Kom nu ihåg att i den lilla världen, på min egen gård och tillsammans med Ingela, känner jag såklart en gemenskap, men ... Läs mer

En större kamp

17 september 2020

1997 förändrades mitt liv.

Jag var skild sedan två år, hade enorma skulder, jobbade 50 timmar borta och skötte dessutom mitt lilla företag. Det gick naturligtvis inte i längden. Jag brände ut mig och fick sluta med allt.

Efter det kom jag aldrig tillbaka.

Från att i stort sett ha arbetat jämt, kunde jag inte arbeta alls. Sedan dess har jag knappt arbetat halvtid. All ork har försvunnit och jag klarar ingen som helst stress längre. Jag blir ... Läs mer

De lyckligaste ridpassen

29 augusti 2020

I 40 år har jag varit hästägare. Under alla dessa år är det främst dressyr i olika skepnader jag har ägnat mig åt. När jag tänker tillbaka på mina olika hästar är det aldrig några dressyrpass jag ser. Det är andra saker som dyker upp: Hoppning, snabba galopper på något fält, skogspromenader och liknande. Aldrig dressyr.

Att det är sådana minnen som dyker upp känns ibland underligt eftersom jag i alla å ... Läs mer

Delaktighet

16 augusti 2020

Av en tillfällighet såg jag ett program på TV som fick mig att börja fundera runt begreppet ”delaktighet”. Det väckte många tankar och insikter hos mig. Jag förstod att det är vad jag söker i min strävan efter inspiration med ridningen: En känsla av delaktighet.

Försöker man läsa på om delaktighet hamnar man oftast i den fysiska biten av begreppet: Alla barn skall ha rätt att vara med i leken, alla barn skall ha rätt till ... Läs mer

Sadeln har fått ett namn

9 augusti 2020

En sadel behöver att namn. Min nya sadel kan inte bara heta Markus Holst sadel, modellen måste heta något. Jag har läst på lite om hur man väljer ett bra varumärkesnamn. Bland annat stod det att namnet skall vara lätt att stava och lätt att uttala. Mindre viktigt var att namnet beskrev produkten. Apple säger ju egentligen inget om datorer, liksom.

Jag började, som de flesta andra häst-ägare som utvecklar häst-produkter, leta bland mina hästar ... Läs mer

Öva enhandsridning!

6 augusti 2020

Ni som känt mig ett tag vet att jag är stor vän av enhands-ridning. Det kommer sig inte av min tid i den akademiska världen utan är med mig sedan barnsben. På ridskolan i Partille lärde vi oss att skritt på hängande tygel skedde alltid på en hand. Vi barn frågade väl aldrig om orsaken till detta men jag minns hur konstigt det kändes när jag kom ut i världen utanför Partille och märkte att andra inte red på en hand.

Det finns ... Läs mer

Viljan att hjälpa till

2 augusti 2020

Jag försöker minnas tillbaka och komma ihåg vilken ryttare jag drömde om att bli när jag var yngre, innan allt blev fel för 25 år sedan. Dressyrryttare blev jag av en tillfällighet, det kan jag berätta en annan dag hur det kom sig.

Det är inte så lätt att komma ihåg hur jag tänkte som tonåring, när jag fortfarande var på väg ut i livet. Det är lätt att man använder sin nuvarande erfarenhet när man filtrerar ... Läs mer

Lyssnat, lärt och knutit kontakter

24 juli 2020

Jag kan inte påstå att det går fort men det går ändå framåt. Det känns viktigt att ge processen tid, så resultatet blir bra från början. Jag vill göra en genomtänkt sadel med underleverantörer som jag litar på och vet att jag kan arbeta med 10, kanske 20 år framöver.

Det jag ägnat mig åt de senaste veckorna är att fråga, lyssna och lära. Efter 15 år som nyfiken sadelhandlare har jag ju knutit en ... Läs mer

Det jag gjort

14 juli 2020

I förra inlägget skrev jag om begreppet ”efter”, som väl kan sammanfattas som den nya aktivitet eller egenskap som jag strävar efter när jag gör saker. Sågar man ved finns det ett tydligt Efter: Att värma sig eller koka kaffe. Bygger jag ett hus finns ett lika tydligt Efter: Att använda huset till det jag tänkt. I ridningen är det svårt att hitta ett sådant Efter, men jag tror det går, om jag funderar ett tag.

Om jag för en stund ... Läs mer

Hurdana sadlar vill jag göra?

7 juli 2020

Så vad vill jag då göra för sadel? Jag kommer hålla fast vid mina idéer om hur en sadel skall vara, och använda den kunskapen som jag skaffat mig under åren med Strada.

Grunden kommer vara en bra bom. Oberoende av hur mycket det pratas om bossornas placering och kanalen mellan bossorna, så är det bommen som fördelar trycket och där slarvas det på många moderna sadlar, speciellt som det nu är modernt med ”smal midja”. Smal midja ... Läs mer

Sakliga mål

8 juli 2020

Jag har skrivit om detta inlägg flera gånger. Först tänkte jag räkna upp alla gånger jag blivit besviken på ridvärlden och hur kraftigt jag har missuppfattat den men det har jag skrivit om i flera år så det borde räcka med en länk-lista om ni vill läsa det.

Bättre är ju att jag försöker greppa det från ett annat håll denna gång och försöka strunta i att jag inte förstår det som händer i ... Läs mer

Vägen tillbaka

6 juli 2020

Jag kan inte minnas när jag första gången tappade inspirationen att rida, men jag vet att inspirationen har varit borta i åtminstone 25 år. Under dessa år har den såklart då och då återinfunnit sig, med varierande styrka och ihållighet. Läser ni min berättelse om min ridrädsla, https://markusholst.com/bloggen/21/ridradsla, så kan ni där se hur jag rätt regelbundet frågar mig om jag skall fortsätta.

Sedan dess har jag ... Läs mer

Corona delivery restrictions

14 maj 2020

Due to Corona restrictions, I can not send parcels to all countries, If your country is not listed below, you will not receive your delivery until your country lifts the restrictions.

All countries in EU Argentina Belarus Bosnia-Herzegovina Brazil Canada Channel Ilands China Egypt Hong Kong India Iran Island Israel Japan Kazakhstan Lichtenstein Norway Monaco Montenegro New Zealand Russia San Marino Switzerland Singapore South Korea Turkey UK Ukraine USA Uzbekistan Åland

Nu gör jag ett eget sadelmärke

29 juni 2020

Hösten 2010 fick jag ett mail från en man i England, David Bowler, som ville bli återförsäljare på mina bett. Det blev han inte, men istället blev jag återförsäljare på hans sadlar. På det viset kom Strada-sadlarna in i mitt liv. I början var jag inte särdeles förtjust. Jag hade varit i den akademiska världen i 10 år då och var full med fördomar om engelska sadlar.

Efter hand kom mina fördomar på skam. Strada ... Läs mer

På tygeln i skogen?

15 juni 2020

1983 fick jag en fråga från en elev på ridskolan där jag arbetade. ”Försöker du rida din häst på tygeln i skogen”, frågade eleven. Jag minns mitt svar:

- Nej, det skall inte behövas.

På den tiden var jag kraftigt präglad av min tonårs militära ridlärare. För dem var den allsidige brukshästen målet, hästen du när som helst kan göra vad som helst med. Dressyr var ett medel att skapa en ... Läs mer

Jag har blivit en tuffing

18 juni 2020

Årets vinterdepression har varit ovanligt kraftig, men jag har vaknat till liv så mycket att jag rider mina hästar. Idag blev det ett dressyrpass på vår gräsbana för Pirre. Ett som vi red där fick han lust att gå hem, så jag fick styra lite extra och få honom på bättre tankar vid utgången. Så berömde jag honom och fnissade lite.

Strax fick jag sakta av och tänka färdigt en tanke som dök upp i skallen. Hade han gjort ... Läs mer

Hästfolket

6 april 2010

En kul liten tex som jag hade liggande på min dator. Jag vet inte vem som skrivit den:

Under vintern1988-89 kom veterinären och antropologen Erik Granström under resor på Upplandsslättens vindpinande ödemarker i kontakt med en stam av det skygga hästfolket. Han lyckades efter försiktiga närmanden vinna infödingarnas förtroende och rapporterar i denna artikel om sin halvårslånga vistelse hos detta märkliga naturfolk

"Få moderna ... Läs mer

Vig gubbe!

10 juni 2020

2014 började jag förstå att något var galet med min höft när jag upptäckte att jag inte kunde föra benet åt sidan, sådär som man gör när man stretchar insidan av låret. Det är ju en rätt så bra sak att kunna, eftersom ju benen är utåtvinklade när man rider. Där fick jag en förklaring till varför det känts så obekvämt att rida några år, och våren 2015 fick jag en ny ... Läs mer

Hårda munnar

30 april 2018

En del hästar är hårda i munnen. Jag har tidigare skrivit om min Robust som var stenhård i munnen redan från första dag. Jag övade och övade men han liksom fattade inte varför jag drog i tygeln. Det blev bättre när jag så småningom bytte bett.

Nu har jag en liknande häst, fast långt ifrån så extrem som Robusten var. Bugatti är också hård i munnen. Detta föder två frågor:

Varför är ... Läs mer

Navajo visade vägen

26 april 2020

Någon gång runt 1990 tröttnade min dåvarande hustrus syster på att rida. Hennes häst transporterades ned till oss för försäljning. Efter några månaders ridande började spekulanterna komma. Jag minns speciellt en av dem.

Vår ridbana var rätt ny. Den låg bredvid stallet omringad av grannens vetefält. Spekulanten red Navajo där, galopperade efter långsidan i en trevlig fältsits och - fortsatte rakt ut i vetefältet. ... Läs mer

Sorg och värdighet

4 mars 2020

Det var den första vårdagen 2019. Solen sken och fåglarna kvittrade. Jag stod med gråten i halsen och höll Diamanten medan vår vänlige veterinär gav honom den spruta som strax fick Diamanten att en sista gång lägga sig ned.

Så var han borta. Lugnt och värdigt. Veterinären sade ”hej då Diamanten” strax innan Diamanten föll till marken, och ägnade sedan tid till att se till att jag mådde bra. Jag tackade honom och han ... Läs mer

Mera ...