Bloggen

Kurs i Gamla Bo, Skåne 2021-07-17

14 juni 2021

Välkommen till ridkurs för Markus Holst i Gamla Bo, Skåne 2021-07-17.

Lektionerna är 45 minuter långa och kostar 850 kronor. Du bokar valfritt antal lektioner.

Vi är på Klintebo gård i Gamla Bo, strax söder om Bosjökloster, hos mina vänner Jan och Gunilla Bergenfeldt. Gården ligger vid avfarten från väg 23 mot Stehag.

På gården finns en rymlig ridbana, där vi avdelat en bit till parkering. Vi har cirka 25 x 45 meter ... Läs mer

Luft under vingarna

22 maj 2021

Nu har jag fart under vingarna igen!

Min sadelmakare i Ungern, László Neizer, har letat igenom alla gömmor i sitt sadelmakeri och även sin vind och hittat ett antal sadelbommar som jag kan använda till mina sadlar. De är, såklart, av samma typ som jag redan använder. Därtill hade även jag några visnings-bommar liggandes, så vi kan redan nu tillverka sadlar igen!

Tyvärr är alla bommar i lager av smalare modeller, så de breda bommar ... Läs mer

Doma vaquera

31 mars 2009

Denna film demonstrerar tydligt skillanderna i den spanska doma vaquera-ridningen och den nordeuropeiska dressyren. Som ni ser, är det mycket som vi inte känner igen, även om en del saker är bekannta.

Frånsett att hästen verkar ha en underlig skritt, märker vi att ekipaget inte visar någon trav. Anledningen till det myckna travandet på dressyruppvisningar, stammar nog till viss del från arméns ridning, där traven var en viktig transportgångart ... Läs mer

My thoughts about riding

25 augusti 2010

Through the years that I've been working with horses and riding, many people have told me that I think too much because I have always asked the question “Why?”. My continual questioning has often annoyed people and in addition it has often been taken as criticism of what they say. But I just want my teachers to explain their ideas. As an example why should I use that aid or that rein in that particular situation, or why should I ride faster or slower towards that obstacle. It's only when they can explain why, that I ... Läs mer

Ridbyxor och fickor

19 april 2019

Långfredagen spenderade jag med att besöka en ridsports-grossist och botanisera främst bland ridbyxorna. Jag hittade en del bra saker som snart kommer att finnas i min butik, men det var en sak som gjorde mig rätt förvånad.

Jag klämde och kände på en hel del damridbyxor, och det gemensamma intrycket var att fickorna var förfärligt små. Inte ens på de byxor som såg ut att ha riktiga fickor, ”jeansfickor”, fick min knutna näve plats. ... Läs mer

Avbrott

23 april 2021

Som Fågel Fenix återuppstår Strada ur askan efter mer än två år i stort sett utan verksamhet. Nya Strada drivs av förre chefens bror med en dam i Nya Zeeland som sidekick. Han verkar ha glömt av att han gett mig sin välsignelse att göra sadlar varför det har varit en turbulent vecka med många mail och hårda ord.

Hade jag mötts av en trevligare attityd är det möjligt att jag gått tillbaka och blivit Strada-handlare men den ... Läs mer

Avsiktligt tappad bog

21 april 2021

Jag märkte en dag att Pirre blivit väldigt sned i kroppen, så sned att det tydligt känns i galoppen. Han skickar bakdelen ordentligt åt vänster. Det kommer inte som någon överraskning då han en längre tid visat detta, men efter vinterns vila och återhämtning från selenbrist har det blivit än tydligare, speciellt på galoppbanan.

Jag har inte brytt mig om detta speciellt utan tänkt att vill han gå så, då kan han få ... Läs mer

1985

17 april 2021

Efter 50 år som ryttare har ju mitt ryttarliv passerat många stadier och förändringar. När jag nu söker inspiration letar jag bakåt genom mitt ryttarlivs olika skeden, för att hitta en tid som jag skulle vilja uppleva igen.

Senaste större förändringen var runt sekelskiftet, när jag plötsligt befann mig i den akademiska ridningen och som ändrade mycket för mig. En sak som hände då var att jag satt upp igen. Det är jag den ... Läs mer

Skogspromenad

29 mars 2021

På våren efter den snörika vintern 2009-2010 red jag ut Diamanten när marken fortfarande var täckt av 2 dm snöglop. Det var en underbar tur tills vi kom till en liten vårbäck som Diamanten inte kände igen. Som alla hästägare vet så bor det både krokodiler och andra monster i små bäckar så Diamanten vågade inte riktigt gå över.

Min erfarenhet gjorde att jag beslöt att föregå med gott exempel. Jag satt av, ... Läs mer

55 cm

23 mars 2021

I söndags hoppade jag flera fina språng på 55 cm med min Pirre. Det är ingen märkvärdig höjd, men jag skall berätta för er det märkvärdiga med den.

22 år gammal gick jag första kursen på Strömsholm. Där hoppade vi löpande hinder på 120 cm. Det var höjder jag var helt ovan vid när jag kom dit och jag var varken mentalt eller kunskapsmässigt färdig för att hoppa dem så det blev inte så bra. Men ... Läs mer

Utan ångest

28 februari 2021

Så har jag flyttat fram mina gränser ett steg till. Det var inget planerat, inget jag kämpat för och inget jag trodde skulle hända.

Jag hade tagit ut Pirre på en liten skrittpromenad i det fina vårvädret. Vi skrittade bortåt, in på små snöiga skogsvägar, ned för en backe och runt ett hörn. Där väntar ett enormt monster på oss: En rulle med fårstängsel. Pirre vänder sig snabbt om och börjar promenera ... Läs mer

Kind mot kind

26 februari 2021

I februari 2016, alltså för fem år sedan, var jag och provred en häst på ett stuteri utanför Göteborg. En duktig ryttare visade upp honom i ridhuset. Jag blev väl inte imponerad av varken ridning eller häst. Det var en snygg fux, varken mer eller mindre.

Så skulle jag då provrida. Detta var under min allra räddaste period, mindre än ett år efter min höftledsoperation som hade gjort mig väldigt osäker på min kropp. Jag skakade i ... Läs mer

Friska starka hästar

25 februari 2021

I november skrev jag om hur våra hästar drabbats av selenbrist. Därför reds det inget här på gården under december, eftersom selenbrist ju ger hästarna ömma muskler. Alla hoppades vi på att komma igång efter nyår, men det blev besvärligt underlag så det är inte förrän sistlidna veckan som vi unnat börja rida våra hästar regelbundet.

Från att ha fyra ovilliga, stela och redan från start andfådda ... Läs mer

Selenbrist

27 november 2020

- Det är något konstigt med Bugatti, sade Maria en dag. Han ville inte galoppera längre. Vi enades om att han kanske tyckte att ridpassen blev för långa så Maria kanske kunde lägga galoppen tidigare i dem.

När detta hände hade jag redan ett tag känt att Pirre var ovillig och verkade stel i kroppen. Han tyckte skänkelvikning blivit lite jobbigt, bakbenen liksom räckter inte till.

Samtidigt kändes Blixten halt på något obestämt ... Läs mer

Kyla

6 februari 2021

Det är snöigt, kallt och torrt. För första gången på några år har vi haft under -20 grader. Hästarna lägger sig i snön för att sola. När jag nu kommit in i gubb-åldern tillåter jag mig att bara rida när vädret är behagligt, så ridning i minusgrader, åtminstone ordentliga minusgrader, går bort.

Håller man på med hästar, speciellt om man arbetat som ridlärare, lär man sig att frysa, och ... Läs mer

Inte riktigt njutbart

29 januari 2021

- Det är ju inte riktigt njutbart sade min medryttare Maria när hon inte utan stolthet kom hem från sin första uteritt på egen hand, och hennes leende försvann en stund. Jag frågade direkt om Bugatti varit besvärlig men har hade skött sig så fint.

- Du menar att det inte känns behagligt i magen, frågade jag och hon nickade kort.

Maria delar trots sina unga år samma rädsla som jag vet att många många ryttare lider av, och som jag ... Läs mer

Se till att vara sämst!

23 september 2016

I juni 1979 ryckte jag in i lumpen. Det betydde att jag slutade rida på ridskolan i Partille. Därefter kom jag aldrig tillbaka. Sedan dess har jag huvudsakligen varit den i ”stallet” som varit den duktige, ridläraren som skall svara på alla frågor.

Redan under lumpen hittade jag en liten ridskola i Skövde där jag hängde på kvällarna, och där ansågs jag som en duktig och välutbildad ryttare. Efter lumpen började jag ju direkt arbeta som ... Läs mer

Ernst Billgren

24 januari 2021

Jag tittade på Ernst Billgrens dag på ”Stjärnorna på slottet” på TV i går kväll. Jag är ointresserad av konst och har upplevt Ernst Billgren som en pretentiös streber men efter hand som programmet fortgick kände jag en växande samhörighet med honom. Flera gånger under programmet skrek jag till av ... Läs mer

Busande Blixt

25 januari 2021

Det har varit frost och tjäle ett tag här nu, sådär så att hästarna inte vill röra sig. Istället står de i sina hagar och samlar på sig överskottsenergi. Tjälen inspirerar ju inte till ridning heller varför hästarna blir just stående i sina hagar. Den sista veckan har det töat lite grand, så en del grönytor har blivit isfria och lite mjuka på ytan i alla fall.

Jag fick ett infall och tänkte att jag kunde prova att ... Läs mer

Ridlust

23 januari 2021

Ljuset är på väg tillbaka och snön har förvandlats till blankis på vägar och ridbanor, men ändå börjar det lova att snart är våren här.

Det har varit en besvärlig vinter för oss på Skogsryd. Alla våra hästar verkade sjuka och orkeslösa när hösten gick till vinter. Det visade sig att de hade brist på selen, zink och lite andra mineraler så vintern har varit en lång rehabilitering med en massa ... Läs mer

Femory foam

12 januari 2021

Jag vill försöka förklara begreppet ”memory foam” och vad som skiljer detta från det skumgummi som finns i många andra permanentstoppade sadlar.

Alla vet ni hur skumgummi fungerar, oberoende av ifall det är en mjuk disk-svamp eller ett hårt liggunderlag: Man kan klämma ihop det, och direkt när man släpper återtar det sin ursprungliga form. Man kan säga att varje lilla bubbla i skumgummit är som en tennisboll som man ju kan klämma ihop men ... Läs mer

Så går sadelprovningen till

25 december 2020

Jag provar först olika sadelbommar direkt på hästen, för att ordentligt kunna se hur väl den ligger an på hästens rygg. Då ser man små avvikelser mycket bättre än med en hel sadel på ryggen. Bland annat syns tydligt huruvida sadeln ligger an i hela sin längd eller om den är för rak för hästen och bara vilar fram och bak. Detta kan man i viss mån kontrollera genom att sticka in en hand under sadeln innan man spänner gjorden. Med ... Läs mer

Hästaffärer

2 december 2020

- Min ridlärare säger att jag inte skall köpa hästen om jag inte får provrida den.

Spekulanten och jag hade haft flera samtal. Den häst jag skulle sälja var ett sto som bara inte skulle ha en ryttare på ryggen. Jag hade försökt åtskilliga gånger och blivit avbockad lika många. Därför sålde jag henne som, tja, oinriden problemhäst, eller något liknande. Jag minns inte hur jag formulerade det för 20 år sedan

- ... Läs mer

Napoli

2 juli 2016

Skall jag skriva om min ridrädsla måste jag skriva om Napoli, men det gör ont. Det gör ont i varje del av mig.

Napoli föddes 1998 hos en gammal uppfödare jag kände. Han hade en gång i tiden fött upp Kalle, och många av hans unghästar hade sedan passerat mig för inridning. Napoli var hans sista föl, och gubben hade hunnit bli för gammal för att kunna hantera en yster unghäst, så Napoli hamnade hos mig redan som ettåring. Det ... Läs mer

Vill du ha ett email-meddelande när jag har kurs eller sadelvisning i din närhet? Klicka här.