Bloggen

Första dressyrbilden

18 april 2019

Jag letade fram den tidigaste dressyrbilden på mig jag kunde hitta. Det blev denna, som är tagen på stora ridbanan på Avesta ridklubb i maj 1983.

Hästen heter Jack, kallades för Linus och var ett halvblod född 1974. När jag köpte honom var han utbildad till MB. Det var inte jag, så jag red lätt dressyr med honom men fuskade med lite byten och skolor. Jag hade med honom till Strömsholm och red till slut några medelsvåra starter på honom, bland ... Läs mer

Nyhet Ridbyxa Interlace

storlek 24-34 (34-44)

Jeansfickor, spetslik silikon-grepp på knäna, lycra® i bensluten, förstärkt sits, bred linning med hällor för bälte. Maskintvättbar. 62% Polyester, 33% Viskos, 5% Spandex.

Nyhet Ridbyxa Denim Grip

storlek 24-34 (34-44)

Designad för att kännas som dina favoritjeans men med allt du kan förvänta dig av ett slitstarkt par ridbyxor. Stentvättad finish med silikon-grepp i sätet, hög midja med hällor för bälte, jeansfickor och lycra i benslut. Maskintvättbara. 95% bomull, 5% Lycra®

Nyhet Contour Plus Size

Size 36-42

Width 40-52 cm

En unik, elegant och slitstark dressyrstövel för vida vader. Tillverkad av äkta läder med krokodilbård i överkant. Hård yttersida, mjuk innersida, synlig tå-söm, elastiska sulor, slitstark YKK-dragkedja, dolda stretchpaneler.

Växer han?

13 april 2019

Det känns som om det hände över en natt.

En dag började sadeln glida fram. Den låg åtminstone fem centimeter för långt fram, så bogbladen gick långt in under sadeln. Då satte jag en förstropp på sadeln, vilket förvisso fick tillbaka sadeln. Han fick en mycket finare och taktfastare trav men istället lutade sadeln väldigt mycket framåt, så mycket att det blev obekvämt och obalanserat att rida.

Efter att ha provat ... Läs mer

Nyhet Derby boots

Size 36-46

Width 34-40 cm

Läderstövel i oljad nubuck med cambrelle-fodrat skaft. Dragkedjan på utsidan gör det enklare att ta av och på stöveln. En burk läderfett medföljer.

Nyhet Broadland Plus Size

Size 36-46

Width 40-52 cm

Nubuck-stövel med canbrelle-fodring, gummisula och skaft med resår. Dragkedjan på utsidan gör det enklare att ta av och på stöveln. En burk läderolja medföljer. Vidden i mått-tabellen är med resåren uttänjd.

En stövel med vida skaft, för dig som har svårt att hitta ridstövlar som räcker runt vaden.

Nyhet Breckland Plus Size

Size 36-46

Width 40-52 cm

Läderstövel med tunn läderfodring, elastiskt skaft och gummisula. Dragkedjan på utsidan gör det enklare att ta av och på stöveln. Vidden i mått-tabellen är med resåren uttänjd.

En idealisk tävlings-stövel för dig med breda vader.

Real Men's Riding Wear

31 mars 2019

När jag var barn sålde ridsportsaffärer ridkläder för vuxna män. Man hade fortfarande en föreställning att det främst var sådana som red. Många många i min generation hade som första ridbyxor något som Mamma sytt. Fanns det att köpa för flickor och barn var det förminskade kopior av herrmodet.

Så blev jag själv vuxen man och upptäckte hur ridsportsaffärerna förvandlades till modebutiker för små ... Läs mer

Gångartsbyte utan tempoväxling

19 mars 2019

När vi börjar leka med mer avancerade växlingar av gångart märken vi snart hur viktigt det är att lära hästen skillnad på kommandona för tempo och för gångart. Ofta driver vi med skänklarna i skritt för att få hästen att trava. Även driver vi med skänklarna när vi vill få hästen att länga på stegen i skritt. Jag tror det är därför man ser så många hästar som börjar takta i ... Läs mer

Byta gångart

18 mars 2019

I de flesta fall är ett gångarts-byte inget märkvärdigt. Man ber hästen göra det – och hästen gör det. Det är först när man vill krångla till det och göra ”finare” eller knepigare byten av gångart som det kräver mer av ryttaren.

Vi är alla införstådda med att de olika gångarterna har olika grund-tempo: Galopp går fortare än trav, som går fortare än skritt. Byter vi gångart ... Läs mer

Övergång betyder förändring

17 mars 2019

Jag minns hur jag i den yngre tonåren kämpade med att försöka förstå skillnaden mellan en rörelse och en övergång. En dag stod det klart för mig:

En rörelse är något ihållande du gör under längre tid En övergång är när du byter från något till något annat

Det råder, som med allt annat inom ridningen, viss begreppsförvirring om övergångar. Ofta används ordet ... Läs mer

Mina första dressyrminnen

11 juni 2018

Jag var nog 10 år när Pappa började bära hem hästböcker till mig. Det var Första ponnyboken, Första ridhanboken och liknande saker. Det var stillbilder och dressyr är rätt svårt att förklara i stillbild. Därför tog det rätt lång tid innan jag liksom begrep vad dressyr var. Detta var ju innan jag började på ridskola så min hästerfarenhet inskränkte sig till de få gånger det var en häst på ... Läs mer

Mera ...