Inledning
Gårdsvisning och hästprat
Söndagen den 12 November klockan 13 är alla mina elever välkomna hem till oss på Skogsryd för gårdvisning, fika med hästprat där jag förklarar mina idéer och så får ni titta på en stund när jag rider Pirre och förklarar lite till.
Välkommen är den som någon gång ridit lektion för mig. Är du en sådan får du dessutom ta med dig en valfri person.
Föranmäl på ... Läs mer
Vad är det som händer???
Markus, jag är bekymmrad. Vad är det som händer med våra ridhästar?
Jag har min häst i ett stall som ägs av en kvinna som visserligen är ordningsam och trevlig, men som inte har "hästöga". I fredags avlivades hennes häst då hon inte orkade vänta på hans tillfrisknande. Hon ville ha en tävlingshäst ingen konvalecent.
Denna häst, en otroligt vacker och trevlig hannoveranare, hade varit konvalecent i över ett år ... Läs mer
Hos psykologen
Den hästkunniga psykolog jag hittade, www.wildasport.se, fanns i Ljungbyhed i Skåne. Vi mailade några gånger, och det kändes så vettigt att jag en dag fyllde termosen full med kaffe och tog bilen till Skåne. Det var strålande väder så jag beslöt att åka småvägar ned, förbi orter som få hört talas om, men var ändå framme i tid. Jag fick åka lite småvägar och krångla mig in mellan smågårdar ... Läs mer
1800-talets förändrade samhälle
Det går att räkna upp många fler anledningar till att ridningen förändrades under 1800-talet. En är att vägarna blev mycket bättre.istället för att nöja sig med stigar började man allt mer bygga vägar varför man trava längre sträckor och ta sig fortare fram. Detta gällde ju även armén. Samtidigt levde den klassiska manegeridningen kvar på en del institutioner, bland annat Spanska ridskolan i Wien.
Vävribbtyglar har en söm ungefär mitt på, där väven övergår i läder. Denna söm nöts ofta sönder genom tygelns skavande mot hästhalsen och kan då bli farlig att rida med.En bekannt ramlade av sin häst för att tag sedan. Då gick hennes vävribbtygel sönder i sömmen mitt på; sömmen i skarven mellan läder och tyg. Jag lovade att laga den åt henne, och ikväll fick jag äntligen fart. det var en mykcet enkel ... Läs mer
Klättring
Om ryttarens inverkan
Att spänna sadelgjorden

Framdelsvändning i galopp
Då blev jag dressyrryttare
Jag kan fortfarande säga vilken dag jag blev dressyrryttare. Det beror på Pelle Fresk, hoppinstruktör på Strömsholm. Det var en senvinterdag 1980. Jag gjorde lumpen i Skövde men en dag tog jag bilen upp till Strömsholm för att göra Valla-provet. Det var det första man gjorde i sin ridlärarutbildning. Man skulle göra ett litet ridprov för att på det viset få biljett till den inledande teoretiska kursen på Valla folkhögskola som såklart ... Läs mer
Sadel- och undervisningsresa i Mellansverige
Sista helgen i augusti 2022 kommer jag ta en långresa med min bil full med sadlar. Jag besöker orter vars postnummer börjar på lägst 68 och högst 89. Är du intresserad av att prova en av mina sadlar eller att få en ridlektion är du välkommen att höra av dig. Om ni blir tillräckligt många åker jag.
Träna bjudning

Bugatti är fyra år och rätt ny med mig på ryggen. Mången skulle nog kalla honom för seg, och det som gör att han känns seg är att han liksom inte är på väg någon stans. Han travar på i ett hyfsat tempo men ändå vill man smacka på och driva. Det är alltså inte hans tempo som är fel, utan hans framåtbjudning.
Detta visar hur svårt det är att definiera framåtbjudning. Alla vet vi att man inte kan ... Läs mer
Sadelprovarresa i Götaland och Mälarområdet
Den 18-19 juni 2022 gör jag en rundtur med bilen full med sadlar. Jag åker norrut längs E4 och söderut längs E20. Jag gör även flera nedslag runt Mälaren.
Bor du i dessa områden, är trött på djupa obekväma dressyrsadlar med "smal midja" och vill prova mina sadlar har du chansen att få en sadel utprovad till din häste denna helg. Jag kommer hem till dig, eller var du har din häst.
Hör av dig i god tid, så ordnar vi ett ... Läs mer
Ernst Billgren
Jag tittade på Ernst Billgrens dag på ”Stjärnorna på slottet” på TV i går kväll. Jag är ointresserad av konst och har upplevt Ernst Billgren som en pretentiös streber men efter hand som programmet fortgick kände jag en växande samhörighet med honom. Flera gånger under programmet skrek jag till av ... Läs mer
The art of pouring water into a barrel

Educating oneself, one's horse or a student, can be likened to filling a barrel with water. We can see the result of our work by how much water is in the barrel. The more we learn, that is, fill the barrel, the more knowledge or capacity, that is, water in the barrel, we should theoretically have.
Sometimes we notice that the level of water in the barrel no longer rises, even though we continue to pour more.
We stand still, at the same level in our knowledge.
It is then so easy to look at the barrel (= ... Läs mer
Sadelprovning i Härryda
Den 12 juni finns jag hos Equus Vita i Härryda med alla mina sadlar så ni kan klämma och känna på dem och även prova dem på era hästar.
Denna gång kostar sadelprovningen inget. Vill ni provrida en sadel vill Equus Vita ha en ridbane-avgift på 75 kronor.
Beställer du en sadel denna dag får du 1500 kronor rabatt!
Om du kommer med häst ber jag att du anmäler dig till mig senast dagen före. Kommer du utan häst är det ... Läs mer
Avsutten lektionsdag
Den 22 maj 2022 är mina elever välkomna hit för en dag där vi pratar och har trevligt, men även lär oss om ridning. Jag kommer hålla en föreläsning (det låter så tråkigt att kalla det för teori) där jag försöker förklara mina idéer. Ovanpå det kommer jag att rida Blixten och eventuellt en häst till medan jag fortsätter att förklara mina idéer.
Om detta låter lockande är ni välkomna hit ... Läs mer
Ridsportsmässa i Svenljunga 12 maj
Den 12 maj 2022 håller Axving AB en liten ridsportsmässa i sina butik i Svenljunga. Jag kommer vara där och visa upp mina sadlar, en hel del bett och hovslagarutrustning. Det skulle vara roligt att få besök av er och se er klämma och känna på mina sadlar. Väl mött!
Hur lärs säker ridning ut?
- Det är väl olika ridstilar, sade westernryttaren när hon beskrev hur hon gör när det blir en ”situation”. Hon beskrev hur hon med ena tygeln böjer hästens huvud åt sidan så den liksom inte kan ta fart åt något håll längre, eller börja bocka för den delen. Hon hade märkt att ”engelska” ryttare inte gör så och därför får fler skutt, skenturer och luftfärder. Men det är väl olika ... Läs mer
Vår-inspiration
Vårvindar blåser runt Skogsryd och jag har kommit upp i sadeln igen efter en tråkig vinter med dålig motivation. Jag är nog inte den enda som känner vårens entusiasm och jag gissar att många av er har planer där detta blir året där ni äntligen skall göra den där grejen ni drömmer om – varje år men ännu inte fått till. Jag har också en del förhoppningar, men dem håller jag för mig själv.
Som ... Läs mer
Hästnördarnas nörd?
Det sägs ofta att vi hästfolk är nördar då vi har svårt att prata om annat än våra hästar och vår sport. Visst stämmer det. Ändå tror jag att jag är nördig på ett annat sätt än i alla fall merparten av hästfolket. Inte så att jag är kunnigare eller smartare eller något, utan mera att jag är intresserad av ridning på ett annat sätt än andra. Jag tror de flesta lär sig ridning via ... Läs mer
Arma instruktörer
Ni vet hur det är. Man går och mockar i hagen med hästar omkring sig, tittar ner i marken och låter tankarna vandra fritt. Plötsligt tittar man rakt framför sig och inser att det där man just tänkte, det var en riktigt viktig tanke. Så står man där och funderar vidare, rädd att glömma av det man tänkte på.
Detta hände mig idag. Jag vet inte vad tanken var, men jag kommer ihåg vad den fortsatte med. Det handlar om min nya insikt om ... Läs mer