Tankar och funderingar

Ännu mera framåtbjudning

31 augusti 2021

Nu har jag tänkt på det där med framåtbjudning i ett dygn till och hamnat i funderingen om i vilka sammanhang man behöver bjudning och vad man skall ha den till. I hoppning har jag märkt att den är bra att ha. Även är den användbar i working equitation, för annars kommer man inte dit man vill. Men annars?

En person som varit ute och tittat på något evenemang, kanske en tävling, berättade att lejonparten av ryttarna red  i undertempo och ... Läs mer

Men vad är framåtbjudning?

30 augusti 2021

Efter den härliga upptäckten härom dagen när jag första gången förstod begreppet ”bjudning mot hinder” har jag funderat på om jag kanske aldrig känt bjudning i andra sammanhang heller. Kanske har jag, trots att jag som instruktör under 20 år ofta pratat om bjudning, kanske helt enkelt missuppfattat begreppet. Kanske har jag under ett långt ryttarliv ridit utan bjudning?

Säkerligen känns bjudning annorlunda i andra situationer, som under ... Läs mer

Leta hinder

26 augusti 2021

Idag har jag rätat ut ett stort frågetecken. Idag förstod jag hur det känns när en häst vill hoppa. Jag kände att min Pirre ”letade hinder” och själv med glädje tog sig fram till de skollinjalshöga hindren vi ställt upp på vår ridbana.

Jag tror att för mig har ”glad häst” betytt ungefär bockande, överpigg, olydig häst. En häst som sticker. På ridskolan i Partille där alla lektionshästar ... Läs mer

Busande Blixt

25 januari 2021

Det har varit frost och tjäle ett tag här nu, sådär så att hästarna inte vill röra sig. Istället står de i sina hagar och samlar på sig överskottsenergi. Tjälen inspirerar ju inte till ridning heller varför hästarna blir just stående i sina hagar. Den sista veckan har det töat lite grand, så en del grönytor har blivit isfria och lite mjuka på ytan i alla fall.

Jag fick ett infall och tänkte att jag kunde prova att ... Läs mer

Styrketräning

26 2020

Jag skrev nyligen på Facebook hur min inspiration med dressyrpassen brukar ta slut när hästen är lösgjord. Då tappar jag lusten, ställer in hästen, ger honom havre och känner mig rätt lycklig och nöjd. En av mina läsare föreslog att det kan vara bra att träna styrka också.

Den tanken har inte lämnat mig någon ro.

Jag kollade i min ridhandbok för att se om jag skrivit något om styrketräning och sedan glömt ... Läs mer

Hur lärs säker ridning ut?

12 maj 2019

- Det är väl olika ridstilar, sade westernryttaren när hon beskrev hur hon gör när det blir en ”situation”. Hon beskrev hur hon med ena tygeln böjer hästens huvud åt sidan så den liksom inte kan ta fart åt något håll längre, eller börja bocka för den delen. Hon hade märkt att ”engelska” ryttare inte gör så och därför får fler skutt, skenturer och luftfärder. Men det är väl olika ... Läs mer

Spöstraff

17 juli 2018

Den norska ryttarinnan Cecilie Hattestad rappade sin häst flera gånger med uppvinklat spö i trekombinationen på Nations cup i Falsterbo. Hon gjorde det i båda rundorna.

Detta har såklart väckt ont blod, och det skall det göra. Jag tänker inte försvara henne. Hon gjorde fel. Emellertid tycker jag illa om drevet som är igång. Naturligtvis är många av kommentarerna man läser på Facebook och liknande ställen skrivna i stundens hetta, ... Läs mer

Sitsträning: Bara för dressyrryttare?

19 juni 2018

Jag följer ju tidningen Hippson på Facebook, och där har de rätt ofta artiklar om hur man skall sitta till häst. Någon sjukgymnast eller annan fint betitlad person berättar hur vi skall göra. Det är lätt att som gammal man säga ”inget nytt under solen”. Det som skrivs i dessa artiklar är sådant jag lärde mig redan som barn.

Skillnaden mellan nu och då är såklart att flera generationer ryttare har vuxit upp däremellan, ... Läs mer

Varför dressyrläder?

6 juni 2018

Jag fick i går lust att känna mig lite dressyrig så jag längde stiglädren ett hål. Redan på väg till ridbanan började jag fundera på vad jag vann på att länga dem. Det enda jag egentligen märkte var att jag inte nådde fram till vulstren i min allroundsadel. Det stör mig inte särdeles. Under mina akademiska år red jag ju för jämnan i sadlar utan vulster så det är OK.

Hade jag haft dressyrsadel, det har jag ingen ... Läs mer

Bo Tibblin om dressyr

10 maj 2018

Jag läser artikeln med Bo Tibblin i Hippson nr 2-2018 och känner mig inte lika ensam i mina tankar om dressyr längre.

Bo ser tillbaka till när den moderna dressyren utvecklades under andra hälften av 1900-talet [ .. ] utbildningens uppgift var att tillvarata de egenskaper som tidigare hade använts i den bruksinriktade verksamheten. Detta för att under tävlingsmässiga former visa att träningen av hästen har gjorts på ett ändamålsenligt ... Läs mer

Kunskap - inte prestation

2 maj 2018

Jag fick en gång, kanske för tio år sedan, frågan vad jag tyckte jag hade kvar att åstadkomma med min ridning. Mitt svar blev att jag ville bli bättre på att förklara galoppombyte. Det är den dröm jag har: Att bli bättre på att förstå ridning och bättre på att förklara ridning.

Under många år försökte jag att rida och utvecklas, rida för att bli framgångsrik, bli känd så jag fick rida ... Läs mer

Hjälm, dressyrstaket och säkerhet

26 april 2018

När jag skriver om hjälm och hjälmanvändning väcker det ofta ont blod. Jag tycker att hjälm är bra. Jag tycker att all annan säkerhetsutrustning är bra den med. Det finns en del dilemman runt säkerhetsutrustning och det kommer jag att skriva ett framtida inlägg om.

Idag vill jag istället visa hur vårt säkerhetstänkande mera följer invanda banor än är helt logiskt. Ett bra exempel runt detta är säkerhetstankar runt ... Läs mer

Sitta upp från marken

27 mars 2018

Mitt inlägg om uppsittning skapade många oroliga reaktioner på olika ställen på Facebook. Mången tolkade mitt inlägg som att jag argumenterade för att sitta upp från marken, vilket jag inte gör. Jag funderade mest på ifall Jörgen Larssons video och de reaktioner den har fått är början på en ny trend där det återigen kommer vara comme il faut och kanske tufft att sitta upp från marken.

Jag tror de flesta av oss gör ... Läs mer

Är uppsittningspallen på väg ut?

25 mars 2018

Jörgen Larsson har i en video visat hur han sitter upp utan sadelgjord, och tricket sprider sig nu på sociala media. Pontus Hugosson har redan gjort en sketch om det.

Detta är inget nytt. 1973 visade Kapten Koch, 66 år, oss ungdomar på Partille Ridklubb hur man satt upp utan sadelgjord. Emellertid klargjorde han direkt riskerna med det och det dumma med att rida runt utan sadelgjord. Javisst, det går, men risken att trilla av och skada sig ökar såklart.

Jörgen ... Läs mer

Gaspari och schlagerfestivalen

15 februari 2018

1960 sjöng Siw Malmkvist sången ”Alla andra får varann” i Eurovision Song Contest. Hon slutade tia. Lyssna gärna på låten. Ingen skulle få för sig att skicka en sådan låt till ESC idag. Varför? Sjunger hon falskt? Spelar de fel? Håller de inte takten? Nej då, de gör inte något fel, det är inte därför vi tycker den är dålig. Den gången tyckte en musikkunnig jury att det var det bästa som Sveri ... Läs mer

Markus om Jerringpriset

21 januari 2018

Nu har det gått en vecka och de mest hatiska kommentarerna om Peders Jerringpris har försvunnit. Nu efter en vecka kommer även mer balanserade artiklar om att Peder fick priset, men allt hat och allt förakt som vräktes ut ur sportjournalisters pennor den första veckan, det sitter djupt i oss inom ridningen.

Det beror inte på att vi inte är vana vid nedsättande, hånfulla kommentarer. Det är vi. Vi får sådana överallt, som när vi kör bil med ... Läs mer

Är jag prestationsfientlig?

18 januari 2018

Jag skriver detta under viss affekt, för nu är jag ledsen.

Det är nu mer än 45 år sedan jag första gången grenslade en häst. Sedan dess har jag velat lära mig. Redan tidigt ville jag lära mig allt om hästar och ridning. Egentligen har väl aldrig målet varit att göra allt utan att kunna göra allt. Där finns för mig en skillnad.

Därför har jag alltid varit frågvis. I min tonår hade jag tack och lov Kapten ... Läs mer

Har ledarskap blivit fult?

12 januari 2018

Ord förbrukas och måste bytas ut i samma takt som vi får en känslomässig relation till dem. Ordet Dumbe byttes en gång ut mot det neutralare Idiot, som snart gick samma öde till mötes och fick bytas till Sinesslö, som ju inte höll sig neutralt speciellt länge det heller.

Samma sak händer med ord inom hästeriet. Jag har börjat märka att ord som Ledarskap och Lydighet börjar bli paria. Inte vet jag ifall man idag skall vara kompis med sin ... Läs mer

Täcke av eller på

21 november 2017

I senaste numret av Hästfocus skriver forskare om täcken. Deras sammanfattning är den vi alla vet: Så lite täcke som möjligt! Jag håller med dem om det: Så lite täcka som möjligt. Men vad är lagom mycket täcke?

I min barndoms Partille såg jag aldrig täcke på hästarna, men å andra sidan såg jag inga hagar heller. Hästarna stod på stall – eller reds. När täcken började dyka upp i min värld var ... Läs mer

Tävlingshästar, Utter och kavalleriinspektören

13 juli 2017

Jag hade för 15 år sedan en underbar bok i min ägo, skriven av en man med det fantastiska namnet Prinz Kraft zu Hohenlohe-Ingelfingen. Rätt omgående när jag köpt boken lånade jag ut den till en bekant och har sedan dess inte sett den. Prins Kraft var en preussisk general under 1800-talet som skrev åtskilliga böcker om det militära tillståndet i Preussen. Av det jag hann läsa i boken minns jag att prinsen inte var nöjd med sakens ordning.

Boken hette ... Läs mer

Ridhjälmsdebatten

10 maj 2017

Få saker diskuteras med samma emfas som ridning utan hjälm. Jag har ridit mycket utan hjälm, men ännu mera med hjälm. Länge har jag varit förvånad över det sätt som debatten förs på. På facebook och andra media kan diskussioner om en ridbild eller artikel helt missa sitt fokus och bli mycket hätsk om ryttaren är barhuvad.

Jag tillhör nog den första generation som är uppvuxen med ridhjälmen som en ... Läs mer

Egentligen vet jag ju svaret

5 maj 2017

I ett blogginlägg härom dagen frågade jag mig om dressyr månne inte är det bästa sättet att utbilda en ridhäst. Egentligen vet jag ju att jag har fel. Dressyr är inte det ultimata sättet att utbilda en häst.

I tidigmodern tid skickade kungen av Neapel en skolhingst som gåva till någon potentat längre österut. Hästskötaren och en ridhandbok lär ha ingått i gåvan. Snart fick han ett surt brev från mottagaren som var ... Läs mer

Konsten att lura domaren

4 maj 2017

Har ni varit i dressyrvärlden har ni hört alla knep man lär varandra:

Behöver du gå på hästen så gör det med den skänkel som domaren inte ser På bortre kortsidan kan du smacka. Det hör inte domaren Rid lite undertempo före och efter ökningen så syns ökningen bättre Rid sluta-aktigt de sista sprången av ökningen så får du snyggare avbrott Domaren här inte om du proar i avbrotten efter ökningarna, dem ... Läs mer

Den lilla ytans lek?

1 maj 2017

Jag sadlade Escyro och red ut honom på vårt 3 hektar stora nya fält för att rida dressyr. Trots att jag hade 30.000 kvadratmeter på mig, använde jag bara några hundra. Dressyr handlar ju väldigt mycket om att göra något – svänga - göra något nytt – svänga igen o.s.v. När jag märkte hur jag höll på slog mig en tanke så stor att jag fick stanna och tänka den färdigt.

Tänk om dressyr är ... Läs mer

Ögonblicksbilder

28 december 2016

"Ögonblicksbilder" får väl ses som 2016 års nyord inom ridsporten. Det används främst när ryttare konfronteras med en bild som visar dålig ridning. Ingen verkar ännu ha insett att även de där fina bilderna är ögonblicksbilder. Även de är valda med stor omsorg bland en hel hög med bilder för att visa det man vill.

Jag minns första gången jag på 70-talet såg svårare dressyr live. Dressyr visades ju aldrig ... Läs mer

Inget för fjantiga män

6 juli 2015

Jag var på ett kalas nyligen och hamnade i samspråk med en man. Han var så glad att den 10-åriga dotterna hade börjat spela fotboll. Förut höll hon bara på med riding och han ville att hon skulle göra något som inte var så flickigt.

Där härsknade jag till och gav honom en snabbresumé om ridkonstens historia och berättade bland annat hur stockholmspressen vid OS 1956 förvånat skrev att engelsmännen hade med sig kvinnliga ... Läs mer

Tänder och bett

10 april 2013

Igår var jag till veterinären med Diamanten och fick hans gamla tänder fixade. Det var bara ett halvår sedan sist men jag kände att det behövdes. Dels så "sörplade" han när han åt. Det verkade bökigt att tugga havren så den spilldes åt alla håll och han fradgade hej vilt. Dessutom märkte jag i ridningen att tänderna var skarpa. Han ville inte böja åt höger. Jag kunde rida honom med en översträckt högertygel och ... Läs mer

Rollkur, forskning och debattmetoder

30 2012

Jag läser sällan ridsportstidningar, men Ingela visade mig ett nummer av hippson nyligen. Där var en del intressanta artiklar, och främst gillade jag artikeln där vetenskapen uttalar sig om rollkur. Vetenskapen består i detta fall av ett par forskare vid Ulltuna. De har inte själva utfört några försök utan istället letat fram vilka vetenskapliga artiklar som finns skrivna om rollkur. De konstaterar att det är mycket få, 31 stycken, och funderar hur ... Läs mer

Sol- och vårad

3 2012

Jag blev riktigt arg häromdagen.

Jag fick ett mail från Lotta, som beskrev sig som en medelmåttig ryttare. Lotta hade fått hjälp av sin ridlärare att köpa en häst. Ridläraren rekommenderade en 5-åring som verkade ha ett bra temperament, och den köpte Lotta.

När hästen är hemkommen säger ridläraren att Lotta Medelmåtta inte får rida sin häst förrän den lärt sig att bära en ryttare. Lotta får ... Läs mer

Hästar sjunker med ryttare på

14 december 2010

Min vän i Arizona, Kip Mistral, var nyligen på en clinic med sin häst i Phoenix, arizona och red för Manuel Trigo, en ryttare från Spanien insprerad av "enlightment", den skola som oftast förknippas med Baucher och Philippe Carl

Under kursen gjorde de ett intressant experiment: De mätte mankhöjden på hästarna dels med ryttare på och dels utan ryttare. Det visade sig att alla hästar sjönk nästan 5cm med ryttare på, även en lätt liten ... Läs mer