Debatt : 6000 kronor i månaden kan vara en bra lön

«Föregående - Nästa»
25 maj 2016

De flickor som arbetar i stallarna hos våra duktigaste ryttare kan väl betraktas som lärlingar. De får en liten kontant lön, någon stans att bo, mat i magen och lite pengar i handen. Det är egentligen inget dumt system, om alla är medvetna om hur det skall fungera för att fungera i Sverige.

Median-lärlingslönen i Sverige är 16.800 kronor enligt www.lönestatistik.se. Den lönen kan vi hålla som snittlön för en lärling i ett stall. Det är vad som skall stå på lönekvittot man skall få varje månad. Räknar vi 30% skatt blir det 11.760 kronor efter skatt.

Sedan drar vi av för naturaförmåner.

Vad är det värt i kronor och ören att bo ovanpå stallet? Enkelt uttryckt så är det ingen centralt belägen tvåa man disponerar. Säkerligen inte ens en tvåa. Jag gissar att man ofta har ett halvsunkigt rum och delar kök, toalett, dusch med mera, kanske även TV-rum, med de andra som arbetar i stallet. Man lever som en student i en studentkorridor. Det kan vara ett kul en tag, men vad är det värt?

Sveriges billigaste studentlägenhet om 20 kvadratmeter verkar finnas i Eskilstuna. Den kostar 2.700 kronor i månaden. Ingen ridanläggning ligger lika centralt som en studentlägenhet i Eskilstuna, men de rum som hästskötare bor i är nog oftast mindre än 20 kvadrat. Det har emellertid sin fördel att de ligger nära jobbet så de kan nog vara värda lika mycket som en studentlägenhet i Eskilstuna. Alltså är detta ett bra mått på vad boendet är värt: 2.700 kronor.

Om det ingår fri mat i jobbet, skall naturligtvis arbetsgivaren göra avdrag för detta. Det är en kostnad denna har. Jag räknar här att man äter frukost och kvällsmat på egen hand och får ett mål lagad mat. Enligt skatteverket är det värt 88 kronor om dagen. 88 x 30 = 2.640 kronor.

Så långt alltså 5340 kronor i avdrag för naturaförmåner.

Och så detta svåra: Vad är ridlektionerna värda? Rider man arbetsgivarens hästar, alltså hästar det ingår i jobbet att rida, skall man inte betala något alls för ridlektionen. Det får ses som hela vitsen med lärlingsplatsen: Man skall lära sig att rida. Kostnaden för sådana ridlektioner får arbetsgivaren ta ut vid försäljningen av hästen. Dessa ridlektioner är alltså värda noll kronor vid löneförhandlingen. Men så har man kanske med sig sin egen häst, och då blir det ju knivigare. Ponera en stund att man rider lektion varannan dag och tränar sin häst själv varannan dag. Då blir det maximalt 15 ridlektioner i månaden. Dessa är enligt Maria Gretzer värda 500 kronor styck. Det blir alltså 7.500 kronor i månaden. Stora pengar!

Och så har man sin häst inackorderad på anläggningen. Det kostar säkert också en slant, och där har tyvärr skatteverket inga schabloner. Skall vi säga 5.000 kronor, för att ha något att utgå från?

OK, dags för sluträkning.

Inkomst efter skatt: 11.760 kronor.

Naturaförmåner: 5340 + 7500 +5000 = 17840 kronor.

Som ni ser går det inte ihop. Det blir inga 6.000 kronor över att få som fickpeng. Istället blir vi varje månad skyldig arbetsgivaren 6.080 kronor. För att det skall bli 6.000 kronor över måste arbetsgivaren bjuda på ridlektioner och uppstallning.

Är detta rimligt?

Forts ...

Hälsningar,
Markus Holst