Markus blogg : Framåt uppåt

«Föregående - Nästa»
Markus 24 december 2007
Framåt-uppåt. Lång avslappnad hals
Framåt-uppåt

När vi ber den långa, låga hästen att göra något krångligt, väljer hästen av sig själv en annan form. Hästen höjer då huvudet för att balansera sig bättre. Det är den formen vi ser när hästar busar i hagen. Viktigt är, att vi hela tiden kan behålla den avslappnade hästen.

Och märkväl: Det är hästen själv som lyfter sitt huvud. Som ryttare behöver vi oftast inte blanda oss i. Om vi ger hästen ett arbete, och ser till att han fortfarande är avslappnad, så hamnar huvudet där det skall.

Hästen skall fortfarande ha huvudet långt fram. Den uppresta formen kommer inte av att avståndet till hästens huvud blir kortare. Hästen skall gå med en lång, hög hals. Om ryttarens hand är belastad, är hästen inte avslappnad.

Hästens form och arbetsförmåga hänger inte ihop med dess huvud, utan med dess bakben. Hur hästen håller sitt huvud är en spegel av hur avslappnad den är och hur vettigt den använder sin kropp. Vi kan just inte påverka hästens arbete genom att påverka dess huvud. Däremot är hästens huvudställning ett resultat av hur bra hästen bär sig och ryttaren, och hur bra den utför önskat arbete.