Markus blogg

Att hoppa en mur på 130 cm

23 april 2018

Ingemar Stenmark och Pelle Fosshaug stod vid en mur och pratade om hur Ingemar en gång i Mästarnas mästare gjorde det berömda stållastående hoppet upp på en mur. Ingemar försökte övertala Pelle att pröva, men Pelle tyckte det verkade för osäkert och farligt.

Jag lärde mig där vikten av att vara säker på att man kommer lyckas. Ingemar visste att han skulle ... Läs mer

[ Kommentera ]

Sitsträning med tramp i stigbygeln

19 april 2018

Jag tränade min sits på Blixten idag igen. Han är enda hästen där jag sitter ned längre perioder just nu, så han får ställa upp som sitsträningshäst, och det verkar han inte ha något emot. Idag valde jag att träna med stigbyglar på fötterna.

Jag drar ju upp vänster häl och hamnar ojämnt på något sätt. Det kan låta som om lösningen är att sänka vänster häl. Det trodde jag länge, ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Göteborgs hästshow 1976

14 april 2018

Den 5 september 1976 stod jag i min klubbjacka från Partille Ridklubb och sålde program utanför gamla Ullevi. Där innanför pågick Göteborgs häst-show. Jag såg ingenting av den. Jag var ju utanför och sålde program.

Detta var inte den Gothenburg horse show som några år senare drog igång i Scandinavium. Detta var ett regionalt arrangemang.

Ingela var där inne och såg showen. Idag hittade hon programmet bland sina minnes-saker. Oj ... Läs mer

[ Kommentera ]

Vårt yttersta ansvar

12 april 2018

I mer än ett år har jag tittat oroligt på henne och sett hur hon långsamt blivit sämre. Varje dag har jag konstaterat att jo, hon verkar fortfarande vilja vara med. Jag har jämfört med mig själv när jag var dålig i mina höfter och lärt mig att även om man inte kan göra allt det man kunde förr, så kan man vara lycklig ändå.

En dag verkade hon inte lycklig längre. Det började göra ont att se hur ledsen hon var. ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Våga vara människa

11 april 2018

Jag hade lektion för Ingela i går, och vi hamnade i diskussioner runt händernas placering. Ingela hamnar gärna med handen för långt fram för hennes korta armar. Då blir armen för rak och då blir armen skakig och okänslig.

Beroende på var i instruktionsböckerna man tittar, så är detta rätt. Det står ofta att handen skall vara buren en decimeter över manken, så där gör Ingela rätt enigt boken, fast alla ... Läs mer

[ 5 kommentarer ]

Yrkesridandet förtog ridglädjen

7 april 2018

Under mina första tio år som hästägare hade jag bara en häst och ”hobbyred”. Jag red ut mycket, red dressyr ibland, hoppade när tillfälle bjöds, tävlade några gånger om året och hade rätt kul med min häst.

Samtidigt hade jag en dröm om att rida mer och bli en sådan där duktig en som red hela tiden, vann stora tävlingar och som de skrev om i tidningen Ridsport. Fler tidningar fanns just inte på den ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Sammetshjälmen

5 april 2018

- Det heter inte ridhjälm, det heter kask!

Jag var tio år och var på väg med Mamma till NK för att köpa min första ridhjälm. Någonstans hade jag lärt mig att rätt namn var kask. Jag var så rädd att Mamma skulle säga fel till expediten så denna trodde att vi inte begrep. Därför övade jag mamma hela vägen till butiken. Mamma löste det snyggt genom att kalla det ridkask.

Detta var 1970, när ridhjälm inte ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Har ni en håltång i stallet?

4 april 2018

Ordentliga hästägare har en håltång i stall-lådan. Det fick vi lära oss som barn. Man vet aldrig när ett hål behöver göras i utrustningen, hette det, och att inte ha en håltång till hands i en sådan situation var tecken på dåligt hästmannaskap.

I min tro att alla vet allt och alla håller med om allt har jag ju länge tagit för givet att detta var ett allmänt accepterat faktum: Är man hästägare ... Läs mer

[ 16 kommentarer ]

Tittat på lokaltävling

2 april 2018

Vi var och tittade på en liten dressyrtävling i dag. Jag vet inte vad de olika nivåerna heter idag, men detta var nog en lokal tävling. Vad jag förstod var det bara klubbens egna ryttare där, och de flesta red i vanliga kläder, alltså inte ridjacka, ljusa ridbyxor och allt sådant där.

Mitt intryck av denna lilla tävling, där ryttarna red LC-LA på kort bana, är detsamma som på den pay and ride vi såg nyligen. Det kändes väldigt ... Läs mer

[ Kommentera ]

Tömkörning med strul och fniss

1 april 2018

Jag brukar tömköra mina unghästar. Det gör jag mycket enkelt med stallgrimma och två rep. Jag går bakom och ägnar mig främst åt det i skritt. Det är något av det tråkigaste man kan göra inom hästeriet, men det har en positiv effekt på hästarnas förståelse av styrning och broms, och man kan smacka fram dem bra och träna lite bjudning samtidigt.

Ingela bad mig tömköra Caelum, 4 år, så hon själv ... Läs mer

[ 6 kommentarer ]

Troligen är tävling roligt

31 mars 2018

Troligen känner tävlingsryttaren samma goa känsla i brösten efter en tävlingsdag som jag känner när jag skrittar in på gårdsplanen efter en härlig skogspromenad med Blixten. Troligen är det tävlandets hela syfte: Att få deltagarna att känna sig nöjda och må bra.

Troligen trivs tävlingsryttare med atmosfären på tävlingsplatsen. De känner sig nog delaktiga, inspirerade och, tja, hemma. Kanske tycker de att det ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Träna bjudning

30 mars 2018

Bugatti är fyra år och rätt ny med mig på ryggen. Mången skulle nog kalla honom för seg, och det som gör att han känns seg är att han liksom inte är på väg någon stans. Han travar på i ett hyfsat tempo men ändå vill man smacka på och driva. Det är alltså inte hans tempo som är fel, utan hans framåtbjudning.

Detta visar hur svårt det är att definiera framåtbjudning. Alla vet vi att man inte kan ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Mitt första jobb

28 mars 2018

Efter gymnasiet och lumpen stod jag färdig att söka mitt första jobb. Jag ville bli ridlärare så jag letade sådana jobb bland annonserna i tidningen Ridsport, men även jobb som hästskötare i Tyskland. Det senare var den tidens sätt att förkovra sig inom hästeriet. I Sverige fanns just inga handelsstall eller tävlingsstall. Dessa tillhör en senare tid så man fick åka till Tyskland.

Jag sökte ett jobb på ridskolan i Orsa, och var ... Läs mer

[ Kommentera ]

Sitta upp från marken

27 mars 2018

Mitt inlägg om uppsittning skapade många oroliga reaktioner på olika ställen på Facebook. Mången tolkade mitt inlägg som att jag argumenterade för att sitta upp från marken, vilket jag inte gör. Jag funderade mest på ifall Jörgen Larssons video och de reaktioner den har fått är början på en ny trend där det återigen kommer vara comme il faut och kanske tufft att sitta upp från marken.

Jag tror de flesta av oss gör ... Läs mer

[ 5 kommentarer ]

Läromästare och sitsträning

26 mars 2018

Jag har ju tre hästar att rida: Blixten, Pirre och Bugatti Här finns fler om jag skulle få lust, men de andra tre rider Ingela. Idag var det Blixtens tur. Tid och ork räckte bara till en häst.

Blixten är ju 18 år nu. På många sätt känns det ju som om han har framtiden bakom sig, men samtidigt tänker jag ofta på min Kalle, som ju hade sin mest lysande tid efter att han fyllt 20, och samma sak kan vi säga om Diamant. Jag tror Blixten kommer att ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Det går bra nu

25 mars 2018

Idag är jag glad!

Det känns som årets första vårdag. Ridbanan är plogad och är snöfri. Vi är rätt bra igång och rider våra hästar. Jag känner mig rätt trygg med både Pirre och Bugatti på banan nu, vilket känns väldigt skönt att kunna berätta!

Roligast är att Pirre verkar ohalt på alla sina ben, vilket han inte varit sedan i maj förra året och han verkar uppskatta att få vara med ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Är uppsittningspallen på väg ut?

25 mars 2018

Jörgen Larsson har i en video visat hur han sitter upp utan sadelgjord, och tricket sprider sig nu på sociala media. Pontus Hugosson har redan gjort en sketch om det.

Detta är inget nytt. 1973 visade Kapten Koch, 66 år, oss ungdomar på Partille Ridklubb hur man satt upp utan sadelgjord. Emellertid klargjorde han direkt riskerna med det och det dumma med att rida runt utan sadelgjord. Javisst, det går, men risken att trilla av och skada sig ökar såklart.

Jörgen ... Läs mer

[ Kommentera ]

20 år med Markus Ridhandbok

24 mars 2018

1998 skaffade jag mitt första modem, uppkopplat med 28.8 mbps. Plötsligt hade jag Internet! Jag visste inte riktigt vad man hade Internet till den första tiden. För er unga kan jag lova att det unga Internet var inte som idag. Ingen annan visste heller riktigt vad man skulle ha det till. Snart märkte jag att man kunde prata häst på Internet, och att man kunde ha en egen hemsida. Det tog inte lång tid förrän jag hade en egen hemsida och byggde mig en mycket enkel webb-shop (ett ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Att rida med ischias

23 mars 2018

Jag började få ont i ryggen när jag red förra våren. Jag tänkte inte så mycket på det – ryggskott har jag ofta - men denna gång blev det värre och värre och gav sig inte. Till slut fick smärtan mig att sluta rida och gick jag till sjukgymnasten som konstaterade att jag hade ischias. Inte sådan där ”falsk ischias som sitter i rumpan utan riktig äkta ischias uppe från ryggraden. Så fick jag lite enkla övningar och ... Läs mer

[ Kommentera ]

Epilog

23 mars 2018

Att jag inte trivdes i den akademiska rörelsen betyder inte att akademisk ridning är fel. Jag skulle nog inte trivas med reining eller distans heller, men det är inte fel bara därför. Att den ridning som ingick i konceptet inte tilltalade mig i långa loppet, det kan jag ju inte skylla på någon. Man kan vara olika utan att någon har fel. Att den akademiska rörelsen inte drömde om samma saker som jag, det kan vi ju inte heller skylla varandra för. Det får vi ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Drömmen blev till sand

22 mars 2018

Med åren märkte jag att våra löften om att förändra världen som vi avgivit i vinångorna på Bents kurser glömdes bort när kurserna var slut och alla åkte hem. Istället för att bejaka att alla hästar kan vara med, kom mina bekanta med nyköpta ”barockhästar” på kurserna. Det var tydligen andra som skulle rida de udda hästarna, inte vi som gått i bräschen för det. Själv hade jag köpt en liten ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Överböjd sömnighet

21 mars 2018

Någon gång under mina akademiska år märkte jag en förändring i hur akademikerna red. Det kan bero på att jag fick upp ögongn för den annorlunda ridningen, det behöver inte bero på en faktisk förändring. Jag såg det hos eleverna på Bents kurser, jag såg det bland ryttarna hemma hos Bent och jag såg det på folks hemsidor. Facebook fanns inte då.

Jag såg hästar som gick i mycket lång och mycket låg ... Läs mer

[ 5 kommentarer ]

Min egen akademiska ridning

20 mars 2018

Jag kände mig fri i den akademiska ridningen. I sina böcker och sina föreläsningar poängterade Bent två saker som var viktiga för mig. Han pratade mycket om dressyrens bruks-syfte och beskrev på vilket sätt de olika rörelsernas tränar och förbättrar hästen. Detta är egentligen inget nytt. Vi är alla matade med att vissa rörelser är lösgörande och vissa är samlande, men nu blev det tydligare för mig hur detta hänger ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Bentkurser och spöprov

19 mars 2018

Fyra gånger med ungefär ett års mellanrum red jag kurs för Bent med Kalle. Första gången var faktiskt i Danmark. Det var riktigt roligt. Bent lyckades med enkla kommandon få Kalle till något halva steg-liknande, och jag var mycket lycklig.

Ni som har varit på Bents kurser känner emellertid alla brister med dem. Högtalaranläggningen fungerade alltid dåligt, oberoende var man var. Publiken hörde fint vad Bent sade, men ryttaren hörde ... Läs mer

[ 6 kommentarer ]

Mina första akademiska år

18 mars 2018

De år jag tillbringade i den akademiska ridningen har satt outplånliga spår i min ridning och min inställning till ridning, trots att det är länge sedan jag lämnade den akademiska världen. Även är de akademiska åren en viktig bit av hur omvärlden uppfattar mig. Trots att jag själv inte kallat mig akademiker på snart 10 år, annonseras mina kurser ibland som akademiska. Därför tänkte jag berätta för er om mina akademiska ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

En vacker utopi

18 mars 2018

- If you need a good horse to ride good, you can't be much of a rider.

Så svarade jag en gång när en amerikansk western-ryttare tjatade på mig om vikten av att hitta rätt häst och om hur olika hästar han och jag behövde.

Diskussionen dog där.

Minnet av denna diskussion dyker upp då och då, bland annat när jag läste om någon internationell ryttare som köpt sig en ny unghäst för elva miljoner kronor. Jo: elva miljoner ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Den vilsna vägen till visdom

13 mars 2018

Jag börjar komma upp i en ålder där yngre ser mig som en sådan där häst-gubbe som hållit på med hästar hela livet. Det är smickrande, för jag kommer ihåg hur jag såg upp till de gamla hästgubbarna när jag var ung. Som gammal hästgubbe förväntas man kunna allt och även vara klok nog att hantera hästarna milt och bra och ändå får dem att lyda.

Men den erfarenhet man får, den skaffar man sig ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Kreativ gödselhantering

12 mars 2018

Jag började idag att gräva ut ”spånbädden” ut boxarna, alltså det fuktiga spån som legat fastfruset några månader nu. Det är nackdelen med uteboxar: Allt fryser. Mina boxar är dessutom byggda direkt på marken vilket inte alls är en bra lösning för vinter-bruk. De var ju tänka som sommar-boxar för elever men när Ingela flyttade hit och hästantalet ökade blev det att vi använder dem på vintern ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Dagens ryttare 1979

11 mars 2018

Några små framgångar hade jag ju under mitt tävlande. Den första kom 1978 eller 1979, jag minns inte vilket.

På ridskolan i Partille fick de elever som red samma dag tävla mot varandra för att utse ”Dagens ryttare”. Det var hopp och dressyr. Placeringarna i klasserna summerades och den som fick lägst summa vann och blev Dagens ryttare. Så en vårvintertorsdag något av nämnda år stod jag på en liten prisutdelning framför ... Läs mer

[ Kommentera ]

Avmaskning

8 mars 2018

Jag skrev nyligen om hur avmaskning i min barndoms 70-tal var en rätt omfattande procedur. Hästarna avmaskades en gång om året, ofta på hösten efter betet. Först kulle hästen vara utan mat ett dygn, annars tog inte avmaskningsmedlet. Så kom veterinären och hällde i hästen en liter vätska genom näs-sond. Det var avmaskningen. Där krävdes ofta brems och två starka grabbar som höll i hästhuvudet, så slangen alls kom på ... Läs mer

[ 5 kommentarer ]

Mera ...