Debatt : Varför dressyrläder?

«Föregående - Nästa»
6 juni 2018

Jag fick i går lust att känna mig lite dressyrig så jag längde stiglädren ett hål. Redan på väg till ridbanan började jag fundera på vad jag vann på att länga dem. Det enda jag egentligen märkte var att jag inte nådde fram till vulstren i min allroundsadel. Det stör mig inte särdeles. Under mina akademiska år red jag ju för jämnan i sadlar utan vulster så det är OK.

Hade jag haft dressyrsadel, det har jag ingen som passar Pirre, hade nog lädren varit två häl längre ändå. Vad hade jag vunnit på det?

Jag vet inte hur man gör på ridskolan idag, men på 70-talet red vi mycket utan stigläder, och i lektionens slut fick vi ta på oss lädren och känna hur korta de kändes. Och så längde vi dem och blev tillsagda att så långa skulle de egentligen varit redan i början av lektionen. Jag vet själv hur man som ridlärare log lite hånfullt till eleverna när de upptäcker detta.

Ibland tränar jag sitsträning på Blixten. Då har jag dressyrsadel och två häl längre läder. Jag lägger ofta upp stigbyglarna och märker efteråt hur korta lädren känns.

Naturligtvis känns lädren korta om vi låtit benen hänga fritt en stund. Det tycker nog hoppryttare också, men de länger inte lädren för den sakens skull. Så varför gör vi dressyrryttare det? Varför förväntas dressyrryttare ha så långa läder som bara möjligt är?

Jag vet inte.

Tittar vi på bilder från 50- och 60-talet ser vi svårklassryttare rida med betydligt kortare läder än de flesta dressyrryttare gör idag. Likväl red den tidens svårklassryttare betydligt bättre än den genomsnittlige dressyrryttaren gör idag. Varför skall man då ha så långa läder när man rider dressyr?

Vid vilken längd rider vi bäst?

Se på hoppryttarna på TV. De har underbar balans och kan hantera sina hästar med små hjälper trots de korta lädren. Jag älskar att titta på hoppryttare den där stunden från de kommer in på banan tills de startar. Där ser man ofta så vacker och fin ridning. De gör allt med små hjälper och får ögonblickligt svar från hästen. Vilka fördelar har vi dressyrryttare som rider med långa läder?

Det finns en gräns där lädren blir så korta att det är svårt att röra skänkeln. Den gränsen går, upplever jag, någonstans nedanför hopp-längd. Längre än så finns ingen anledning att ha. Man får så klart ha längre läder om man vill, men vad vinner man på att rida med längst läder?

Jag väntar nog med att köpa dressyrsadel till Pirre. Han har gått jättefin dressyr med mina nästan-dressyrläder i min allroundsadel i två dagar nu. Det känns inte motiverat att ändra på det. Inte just nu i alla fall.

Hälsningar,
Markus Holst

6 juni 2018

Min dressyrtränare Traudi B. Kortar ofta lädrena på oss när vi rider i dressyrsadlar. Har vi inte balansen i fötterna och kan stå över hästen som vi stod på ett golv avslappnade så är det ingen mening med långa läder. Ridning utan stigbyglar tror jag är bra för oss ryttare men framförallt för bålstabilitet😆

[ Svara ]

6 juni 2018

Hej,

Du har en väldigt märklig inställning till ridlärare - varför skulle de le lite hånfull till sina elever??? Jag är själv lärare (dock ej ridlärare) och skulle aldrig få för mig att le hånfullt åt någon elev som får en aha-upplevelse, det är ju det jag söker hos min elev som lärare. 

Hur kan du utifrån bilder från 50- och 60-talet avgöra att "Likväl red den tidens svårklassryttare betydligt bättre än den genomsnittlige dryssyrryttaren gör idag."

Vem förväntar att dressyrryttare ska ha långa läder? Inte de tränare jag rider för i alla fall.

/mvh Carina Tegnér

 

[ Svara ]

Markus 6 juni 2018

Jag är själv ridlärare och skrev just den meningen med en stor dos ironi. Samtidigt funderar jag såklart över varför vi på dressyrlektioner förväntas länga lädren efter att ha ridit utan. Det gör vi inte på hopplektioner.

I din kommentar om 50-talsryttarna har du rätt. Min kunskap om den tiden inskränker sig till filmer, bilder och litteratur. Trots det kan vi konstatera att den tidens svårklassryttare red sina hästar i svåra rörelser trots att de har kortare läder än de flesta dressyrryttare har idag. Och de flesta idag rider inte svåra övningar med sina hästar.

Nog kan du ändå hålla med mig om att dressyrryttare generellt rider med längre läder än ryttare i våra andra större rid-discipliner? Nog rider även fälttävlansryttaren dressyrmomentet med längre läder än hon har i de andra momenten?

En dressyr-sadel är byggd för ridning med långa läder. Det är sällan man ser dressyrryttare i andra typer av sadlar. Vad är det vi vinner på det? Det torde finnas en fördel. Det är den jag letar efter.

Jag är inte ute efter rätt eller fel utan har en allmän fundering runt skillnad, orsak och verkan. Vad är mode, vad är grupptryck, vad är funktion och vad är vetenskap?

[ Svara ]

10 juni 2018

Det är inte innehållet i sig jag ifrågasätter utan sättet att framföra det. En allmän fundering kring skillnad, orsak och verkan tycker jag är väldigt intressant. Vi gör alldelses för många saker utan att reflektera varför. Det jag vänt mig mot är det som du menar vara  ironi och själv referarar till bilder från en tid då ingen av oss levde, och drar slutsatser, samtidigt som du ställer frågan vad som är mode kontra vetenskap.

/mvh Carina

[ Svara ]

Markus 10 juni 2018

Aha. Om mitt språkbruk och mina associationer väcker sådana reaktioner så får jag vara mera noga framöver med hur jag uttrycker mig. Tack för uppsträckningen. Den var befogad.

[ Svara ]

6 juni 2018

Jag vill ha en längd som känns bekväm. Där jag kan vara avspänd och rörlig. Det går jag efter. 😊 

[ Svara ]

6 juni 2018

Kyra är ingen vän av långa läder . Har nog inte varit på en enda clinic där hon inte kortat läder på samtliga GP ryttare. .

."man rider inte dressyr bara för att man har långa läder" hon vill ha en vinkel i knät!   Mvh Eva Ahlqvist 

[ Svara ]

Markus 6 juni 2018

Nog rider hennes elever likväl med längre läder än t ex Peder Fredriksson?

Att hon kortar lästen på sina elever visar ju att de flesta av hennes elever har inställningen att läder skall vara långa. Hur har de fått den inställningen? Det är sådant jag tycker är intressant.

Jag ville i denna tråd inte diskutera vad som är rätt längd på lädren, utan varför det finns så många "åsikter" om längden på dem. Vad är det som får oss att välja sådan längd på våra läder att vår instruktör sedan måste ändra den.

[ Svara ]

6 juni 2018

Och om du behöver en dressyrsadel till Pirre har jag en brun klassisk Stubben Parzival till förmånligt pris. ...Mvh Eva Ahlqvist 

[ Svara ]

7 juni 2018

Jag har inte överdrivet långa läder men eftersom jag tränar och tävlar dressyr så har jag en dressyrsadel som jag upplever bekvämare än en allround sadel. Har jag för korta läder får jag ont i knäna😎jag rider med samma längd på mina läder alltså lite längre stigläder vare sig jag tävlar dressyr eller WE, även markarbete och låga skutt i dressyrläder. Och varför då...Jag har  bättre balans i lite längre läder🤣

[ Svara ]

Markus 7 juni 2018

Jag har nog uttryckt mig oklart i mitt inlägg. Ni beskriver varför ni själva gör si eller så, medan jag funderar över den allmäna situationen bland ryttare.

Vi vet all att dressyrryttare har längre läder än andra ryttare. Nog måste ni någon gång funderat över detta förhållande, inte bara över vad ni själva vill?

Vi har här ovan fått flera exempel på att instruktörer kortar elevernas läder, och ändå hävdas det att dressyrryttare inte rider med långa läder. Red inte dressyrryttare med långa läder hade ju inte instruktörerna kortat dem. Eller hur? Så vad är det i vårt ryttarsamhälle som gör att dressyrryttare väljer så långa läder att instruktörerna måste korta dem?

Varför har generellt dressyrryttare längre läder än ryttare från våra andra stora discipliner, som hoppning och fälttävlan, trots att de andra rider sina hästar lika bra med kortare läder? Varför dessa rider med korta läder har jag full förståelse för: De vill ha den rörlighet som de kortare lädren ger. Vad vinner de på att länga ut sina läder när de skall rida en skänkelvikning istället för att hoppa en oxer?

Jag vet inte - men jag vill veta. Jag vill veta vilka tendenser i samhället som skapar sådant här.

Varför väljer dressyrryttare dressyrsadlar där man måste ha långa läder? Vad är mode och vad är funktion? Rider vi dressyren lika bra i en annan sorts sadel? är kanske dressyrsadeln mera framtagen för att man skall kunna ha långa läder än för att det är enklare att dressera en häst i dem?

Nog måste ni ibland fundera på ridning ur en vidare horisont än er egen?

[ Svara ]

Jenny 7 juni 2018

Man behöver långa läder så att man kan använda sina ben att komma åt hästen. Långa ben är bra, för då kommer man åt hästen bättre. 

Ungefär så sa Maud och sedan övade vi sittsträning ett antal timmar där vi longerades ridandes utan stigbyglar. Således fick vi "längre" ben genom att musklerna slappnade av och tänjdes. 

Logiskt? Inte ett smack. ;-) Tydligen rider hoppryttare precis lika bra, trots korta stigläder och antagligen "korta" ben. 

Periodvis har islandshästvärlden varit ännu värre, där stiglädrena ett tag (jag vet inte hur det är nu) var så långa att ryttaren måste sträcka ut tåna för att nå dem. Där var det tydligt ett mode, det blev värre med tiden och mer oerfarna ryttare var de som hade längst läder, dock på inrådan av vissa tränare. Men jag tror de övertolkade den instruktionen med långa läder. 

[ Svara ]