19 oktober 2012 Hej Markus!
Sedan i maj rider jag min häst på en kandarstång, det som i din butik heter Weymouth-stång, utan tungfrihet och det fungerar bra, mycket bättre än tränsbett. Att det blev utan tungfrihet beror mest på att jag inte hittade ett i strl 11,5 med tungfrihet men också lite på att när min häst kom till mig hade han med sig ett för stort tvådelat tränsbett som jag antar irriterade honom i gommen. Han avskydde det verkligen och jag bytte genast till ett betlöst och därefter tredelat tränsbett, ingetn av dessa lyssnade han dock riktigt på. Stång bettet var alltså väldigt positivt :) Nu är jag dock lite nyfiken på vad min häst skulle tycka om ett stångbett med låg tungfrihet och även hur han skulle gå på ett Kimbelwick. Vad tror du?
Hälsningar Jenny C
Föregående artikel
Nästa artikel
Markus Holst 19 oktober 2012
Det finns bara ett säkert svar på det: Prova så märker du!
Men om jag skall gissa lite, så irriterade honom nog inte tränsbettet i gomen, utan på tungan. Jag har skrivit om det på https://markusholst.com/artikel_1936/Om+h%E4stens+tunga . Kanske är din häste en sådan med övergången långt fram. Jag har erfarenhet av min gamle Kalle där. Han trivdes också bättre med stång. Jag red honom ett tag med stång utan tungfrihet, och det gick bättre än med tränsbett. Än bättre blev det med tungfrihet, och bäst blev det med hög tungfrihet.
[ Svara ]
19 oktober 2012
Hej Marcus,
Jag är med i gruppen hos Karin D. Jag skulle fundera på att skaffa bett och jag funderar verkligen hela tiden. Jag såg ditt tredelade med tungfrihet och blev intresserad av det. Men den där lilla "fjutten" som går upp och ger tungan frihet kan den verkligen göra någon nytta? Det är inte risk med tungfrihet på tredelat tränsbett att ovansidan kan sticka upp i gommen?
/susanne bågenfelt
[ Svara ]
Markus Holst 19 oktober 2012
Det uttalas ofta en rädsla för att saker skall sticka upp i gommen på hästar. Låt oss en stund fundera på dels varifrån vi fått informationen om att bett sticker upp i gommen på hästar, och dels på varför det skulle vara så hemskt om något gjorde det.
Jag har inte svaret på någon av de frågorna.
Det är, som jag förstått det, väldigt få bett som kan sticka upp i gommen. Jag skulle vilja veta hur ni tänker er själva mekanismen, när bettet rör sig uppåt mot gommen på hästen. Jag får inte till det.
Bett ligger inte an mot lanerna. Lanerna ligger gömda under tungan som tar upp hela munhålans bredd och är i stort sett onåliga för bettet. Enda gången bettet kan nå lanerna är nog när hästen lägger tungan över bettet . Jag föreställer mig att betten möjligen kan forma om tungan på hästen när tygeln sträcks, men knappast ta i lanerna eller gommen. Vid tränsbett ligger nog kindtänderna sämre till än gommen. Tänderna ligger ju i den riktning som bettet rör sig när man sträcker tygeln, vilket gommen inte gör. På tänder har man också hittat märken efter bettets påverken (vilket arkeologer ibland undersöker när de gräver upp hästkranier för at se ifall de haft bett i munnen eller inte), men jag har aldrig hört eller läst att veterinärer eller andra kunniga har konstaterat åverkan i gom eller på laner av bettet. Har någon av er gjort det?
För att tungfriheten på ett stångbett skall kunna komma åt gommen, måste väl tungfriheten vara högre än vad överskänklen är lång? Överskänkelns översta del, där kedjan sitter fast, är ju den del som bettet roterar runt. Allt nedanför rör sig nedåt-bakåt, inte uppåt. Förvisso finns det i california-kulturen så kallade spade bit med väldigt hög port, men där är ju själva vitsen att de skall ligga mot gommen.
Och om bettet skulle irritera i gomen, är hästen smart nog att gapa och visa sin otillfredställelse och bli av med irritationen, varvid vi kan konstatera att det bettet var inget bra.
[ Svara ]
19 oktober 2012
Tack för ditt svar :) Kan mycket väl vara så att han har "stor tunga". Att jag tänkte att det irriterade i gommen beror väll mest på att jag hört från lite olika håll att ett för långt tvådelat tränsbett kan göra det. Ja, det är nog värt att prova ett stångbett med normal tungfrihet. Jag gillar designen på ditt antikbett och antar att det fungerar som mitt nuvarande? Eller rekommenderar du något annat?
[ Svara ]
19 oktober 2012
Läste i din ridhandbok och jag tror du har rätt, min häst har nog lite kraftig tunga. Han avskyr nämligen nosgrimmor också! Han ska bara buffa och skrubba sig mot allt när har nosgrimma, precis som om han försökte ta bort den, så jag använder aldrig den utan kör med "western modellen".
(Föregående inlägg är också mitt )
Hälsningar Jenny C
[ Svara ]
20 oktober 2012
Min rädsla för bett i gommen kommer sig av att jag fick en föreläsning av en veterinär och hästtandläkare. Hon hade hästkranium med sig och en massa olika bett. Hon visade att tvådelade bett när man tar i dem viker sig och pekar uppåt. Där uppe sitter tydligen någon punkt som gör att när det blir tryck där ökar salivutsöndringen för att hästens hjärna tror att "nu är det mat på väg". Ökad salivering (kan det heta så?) men ingen mat är inte bra för hästens mage. Likaså förklarade hon att ökad salivutsöndring också kan vara att något trycker och gör ont i munnen och saliven ökar som en reaktion på smärta. Hon påpekade hästar som tävlas med hårt spänd snok t ex, där det löddrar friskt om munnen. Smärtsaliv enligt henne. Hon påpekade också att allt man sätter på huvudet ger ju tryck och det är inte alls bättre med tryck från bettfritt än tryck från bett etc så det gäller att leta sig fram vad hästen trivs med bäst och helst också variera sig så att tryckpunkterna varieras.
Funderar fortfarande på det tredelade med tungfrihet. Det kom nog i skymundan för stångbett med tungfrihet :O)
Eg skulle jag vilja att du tog med bett nästa gång och jag kunde prova ut med din expertis och köpa det som verkar bäst. Är det ett alternativ? Jag kan ta reda på vilken storlek hon har i munnen ungefär.
Hälsningar Susanne Bågenfelt
[ Svara ]
Markus Holst 20 oktober 2012
Då har du fog för det du skriver. Det önskar jag att fler hade! Intressant vore då att veta vad veterinären lutar sig mot, i sin föreläsning, men det tänker jag inte avkräva dig information om.
Intressant vore att veta hur många (och vilka) vetenskapliga avhandlingar det finns om betts inverkan i munnen. Tyvärr vet jag inte var man kan söka efter sådant. Det enda jag kan hitta vid en snabb sökning är denna sammanfattning: http://stud.epsilon.slu.se/1664/1/lundberg_t_100809.pdf . Där finns ingen noggrannare beskrivning av hur bett verkar, och inte heller hur de skadar, mer än "Skador på hårda gommen kan uppstå vid kontakt med porten på ett stångbett och skador under hakan kan orsakas av den till stångbettet tillhörande kedjan". Att de använder ordet "kan" gissar jag beror på att de inte är bevisat att så verkligen sker, utan att någon gissar. Men jag kan ha fel.
[ Svara ]
21 oktober 2012
Du bör kunna söka efter sådant via ett välsorterat biblioteks, typ högskola/universtitat, databas eller via libris. Ibland kan man dock behöva en inloggning :( Eller varför inte kolla upp din länkade artikels källförteckning.
Hälsningar Jenny C
[ Svara ]
23 december 2012
Det blev till slut ett kimbelwick med lågtungfrihet. Har nu ridit med det ca 1 vecka och hittills tycker jag att resultatet är likvärdigt med min tidigare raka kandarstång utan tungfrihet. Pållen verkar gilla båda betten :)
Hälsningar Jenny C
[ Svara ]