Manskapssadlar : Manskapssadelns värld

«Föregående - Nästa»
28 juni 2015

Krig är en fruktansvärd miljö. Ingen vet hur nästa krig kommer att se ut. Så har det alltid varit och därför har man alltid planerat för det värsta. Man vet att förhållandena kommer vara svåra, att man kommer vara avskuren från sin vanliga miljö och behöver klara sig sjäv. Därför måste all utrustning vara så hållbar att den fungerar i alla väder och länge, men samtidigt så okomplicerad att den är enkel att använda och enkel att reparera. Det finns ingen möjlighet att byta utrustningen eller att laga den. Den måste helt enkelt fungera.

För denna miljö är manskapssadeln skapad. Den är stor med stor anläggningsyta så soldaten får med sig all utrustning utan att skada hästen. Den är oöm och går inte sönder i förstone. Där finns ingen mjukt tunnt kalvläder i sitsen som lätt kan rispas, ingen mysig skumgummistoppning i sitsen heller och ingen omtålig flexibel bom.

Hela sadeln år gjord i 3 mm tjockt plattläder. Bommen är en grov stålförstärkt träbom. Ändå är sadeln lätt att plocka isär och lätt att byta delar på eller att reparera i fält.

Att man lyckades att skapa en hållbar sadel visas av att manskapssadeln fortfarande används, knappt är slitna och ser likadana ut nu som då. Många av manskapssadlarna omkring oss är tillverkade under första världskriget - för hundra år sedan! Det är de enda hundraåriga sadlar man fortfarande rider i.

Hälsningar,
Markus Holst