Manskapssadlar : Ny avdelning om manskapssadlar

- Nästa»
21 juni 2015

För något år sedan blev jag uppringd av någon av våra ridsportstidningar, jag har glömt vilken. De skulle ha en liten artikel om manskapssadlar och ringde upp mig eftersom de "förstod att jag var expert" på dem. Jag blev såklart smickrad och berättade  vad jag visste, och det blev en söt liten artikel av det.

Främst lärde jag mig två saker av detta:

1 - Det finns ett intresse för manskapssadlar, och
2 - Jag vet mer än de flesta om dessa.

Därför tänker jag brodera ut mig om min kärlek för manskapssadlar och försöka lära ut så mycket som möjligt om dem. Jag får allt emellanåt frågor från folk som undrar vad det är för sadel de har och vilken häst den kan passa till, och vad alla stämplar betyder.

Artikeln i tidningen jag skrev om ovan hette Manskapssadeln - en hatkärlek. Så är det nog får mången ryttare i min ålder. Vi mötte manskapssadeln på ridskolorna. Där fanns de eftersom det då var gott om dem. Arméen gjorde sig av med hästarna och alla sadlar som hängde i förråden och väntade på att det skulle bli krig blev överflödiga och såldes ut billigt. Billigt var ett bra argument för dåtidens nystartade små lantliga ridskolor. Dessa drevs även oftast av pensionerade militärer som var vana vid sadlarna och hade lärt hundratals beväringar att rida i dem.

Så föddes kombinationen ridskola och manskapssadlar. På 70-talet var de en självklarhet, men de var på väg ut, i utbyte mot modernare sadlar. Dessa var ofta en allroundsadel från Stübben.

Hälsningar,
Markus Holst