Tankar och funderingar : Spöstraff

-
17 juli 2018

Den norska ryttarinnan Cecilie Hattestad rappade sin häst flera gånger med uppvinklat spö i trekombinationen på Nations cup i Falsterbo. Hon gjorde det i båda rundorna.

Detta har såklart väckt ont blod, och det skall det göra. Jag tänker inte försvara henne. Hon gjorde fel. Emellertid tycker jag illa om drevet som är igång. Naturligtvis är många av kommentarerna man läser på Facebook och liknande ställen skrivna i stundens hetta, men det vore ändå bra om folk ville besinna sig innan det skrivs.

I mängder med kommentarer läser man om krav på lång avstängning och på förbud att hålla djur. Är detta verkligen genomtänkta kommentarer?

Det skrivs också om att förbunden borde agera direkt, och där håller jag delvis med. Hon borde stängts av från tävlande direkt plats med det tilltaget, men övrig bestraffning måste få ha sin gång!

Det skrivs i emfas att Hattestad ger vår sport dåligt rykte. Jag håller med, men vilket rykte ger pöbelns krav på lynchning utan prövning?

Såväl FEI som norska förbundet har tittat på ärendet. Naturligtvis är det för tidigt för ett straff nu. Först skal lsaken gå genom kvarnarna, tid skall avsättas för överklagande med mera. Cecilia Hattestad skall få ett rätts-säkert straff, inte en lynchning!

Men samtidigt som alla förfasar sig över detta, vilket alltså även jag gör, önskar jag eftertanke i kommentarerna.

Jag har också varit ung och dum. Jag har också gjort dumma saker i stridens hetta. Jag har blivit utblåst från tävling på grund av "olämpligt beteende mot häst". Jag skrev för några månader sedan ett blogginlägg om allt jag skäms över i mitt häst-liv. När Hattestad blir äldre kommer hon minnas sin tävling i Falsterbo 2018 med en rysning och skämmas över sitt tilltag.

Det Hattestad gjorde var fel och meningslöst och skall rendera i någon typ av straff. Troligen kommer norska landslaget ta itu med henne. Sådant beteende som hon visade måste vi arbeta bort, men vi skall samtidigt vara medvetna om att de allra flesta av oss vid något tillfälle, oftast flera tillfällen, varit dumma mot någon häst eller tigit när vi sett stallkamraten göra något fel. Så låt oss inte bara rannsaka Hattestad utan även oss själva - och anpassa debatten och vokabuläret därefter.

Må den som är utan skuld kasta första stenen.