Tankar och funderingar : Busande Blixt

-
25 januari 2021

Det har varit frost och tjäle ett tag här nu, sådär så att hästarna inte vill röra sig. Istället står de i sina hagar och samlar på sig överskottsenergi. Tjälen inspirerar ju inte till ridning heller varför hästarna blir just stående i sina hagar. Den sista veckan har det töat lite grand, så en del grönytor har blivit isfria och lite mjuka på ytan i alla fall.

Jag fick ett infall och tänkte att jag kunde prova att longera min lille Blixt. Han har balans nog för att inte halka på gräset. Så jag hämtade en lina, satte på honom en grimma och promenerad upp i hans hage tills jag hittade en jämn plätt att longera på. Så longerade vi, då.

Som väntat visade en glad Blixt prov på diverse små skutt och ovanligt mycket raska och galoppliknande rörelser, ovanligt mycket för att vara han. Blixten galopperar helst inte, knappt ens i hagen, men idag var han pigg och busig.

Där började jag skratta åt honom, medan jag fick anstränga mig att hålla i linan så jag inte tappade min starke dragande häst som glatt yrde runt mig i korsgalopp. Jag skrattade, för i flera dagar har han stått still i samma hage som vi nu longerade och busade i.

Varför väntar han på mig innan han får lust att motionera och ha kul? Vi var ju kvar i hans vinterhage, 20 meter från hans matplats och 30 meter från ligghallen. Han hade kunnat bocka runt där hur mycket som helst tillsammans med sin kompis, men det gör han inte. När jag släppte honom efter longeringen blev han återigen lika lugn och stillastående och har hållit sig så nu, i ett dygn till.

Ni som har träffat Blixten vet ju att det inte är fart och bus som kännetecknar honom utan en koncentrerad pliktmedvetenhet. Det var alltså inte ett försök att lyda som fick honom att busa runt. Det måste finnas någon annan orsak som gör att han väntade med att busa tills jag var i närheten.

Jag tror ni alla känner igen detta.

Jag kan förstå att Blixten bara går i skänkelvikning eller snygga volter när jag ber honom, men varför väntade han på mig innan han började busa och vara olydig?

En liknande sak är ju den hoppglade hästen. Bygg en lagom hög oxer i hagen. Den blir inte hoppad, inte förrän det är människor med som på något sätt triggar hästen att hoppa. Då görs det med glädje.

Här busar Blixten med mig en vinterdag för några år sedan