Tankar och funderingar : Är uppsittningspallen på väg ut?

-
25 mars 2018

Jörgen Larsson har i en video visat hur han sitter upp utan sadelgjord, och tricket sprider sig nu på sociala media. Pontus Hugosson har redan gjort en sketch om det.

Detta är inget nytt. 1973 visade Kapten Koch, 66 år, oss ungdomar på Partille Ridklubb hur man satt upp utan sadelgjord. Emellertid klargjorde han direkt riskerna med det och det dumma med att rida runt utan sadelgjord. Javisst, det går, men risken att trilla av och skada sig ökar såklart.

Jörgen Larsson säger saker som är självklara för min generation: ”Jag tycker att det är rimligt att man kan sitta upp på sin häst utan pall, men sedan kan man givetvis använda pall när man väl kan sitta upp utan. Däremot behöver man ju inte börja sin träning med att sitta upp utan sadelgjord.”

Jörgen har rätt. Det är bra att kunna sitta upp utan pall och gör man det rätt är det ingen fara för varken häst eller sadel.

Själv sitter jag numera alltid upp från pall. Jag måste erkänna att jag inte är vig nog längre att sitta upp ens på mina små hästar från marken. Det känns nesligt, då jag ju förr satt upp på allt utan pall. Fast det stämmer inte heller: På hästar som var för stora för att alls nå till stigbygeln hoppade jag istället upp i sadeln. Det var länge sedan nu.

Jag gissar att för många unga är uppsittning från marken ett nytt fenomen. Vi har ju suttit upp från pall i sådär 20 år nu så många unga har nog aldrig suttit upp från marken. Kanske är dagens unga generation inte vig nog att sitta upp från marken?

Det är bra att uppsittning från pall blivit standard och att man idag kan sitta upp från pall utan att skämmas. Det skall vi fortsätta med Det är alltid bra när människor slipper skämmas, men jag upplever det som en brist att så många idag inte verkar kunna sitta upp från marken. Beror det på en större orörlighet idag än förr, eller beror det på att hästarna är onödigt stora idag eller beror det för rädslan att det är skadligt? Eller beror det kanske på att ingen övar sig? Det finns tilfällen när det är bra att kunna det.

Jag skulle inte bli förvånad om vi ser ett trendbrott nu. Kanske är uppsittningspallens tid som standard-utrustning förbi? Jag tror att vi långsamt kommer att se en ökad stolthet i att kunna sitta upp från marken igen, och att uppsittning från pall åter kommer bli ett tecken på att man är gammal och ovig – eller har köpt sig en för stor häst. Så hette det förr.

Kom ihåg var ni läste det först.

Kalles sadeltvång gjorde att uppsittning med stigbygel kunde vara farligt. Därför hoppade jag upp i sadeln, lade mig på mage och kravlade runt så högerbenet kom över rumpan.