Tankar och funderingar : Tänder och bett

-
10 april 2013

Igår var jag till veterinären med Diamanten och fick hans gamla tänder fixade. Det var bara ett halvår sedan sist men jag kände att det behövdes. Dels så "sörplade" han när han åt. Det verkade bökigt att tugga havren så den spilldes åt alla håll och han fradgade hej vilt. Dessutom märkte jag i ridningen att tänderna var skarpa. Han ville inte böja åt höger. Jag kunde rida honom med en översträckt högertygel och helt hängande vänstertygel och han gick ändå med huvudet rakt fram.

Jag vet av erfarenhet att är hästen svår att böja, så är problemet ofta att finna i munnen. Är hästen svår att böja åt höger, kan man vara rätt säker på att de vassa tänderna sitter på vänstersidan. Och mycket riktigt hittade vi ett sår i vänstra kinden på Diamanten! Jag brukar kunna tala om för veterinären var problemet sitter eftersom jag lärt mig det genom ridningen.

Det som troligen händer, är att när vi tar i högertygeln så trycks bettet åt höger. Såklart. Då blir det en belsatning utanpå vänster kind, och där sitter alltså den skarpa tanden och gnager i kinden.

Inget blir alltså bättre av att byta till ett mildare bett. En annan veterinär föreslog mig för många många år sedan att rida med gummibett istället, men trycket på kinden blir nog lika stort med ett sådant. Inte heller hjälper det att byta till ett hackamore eller annat bettlöst eftersom även de ju trycker mot kinden. Möjligen att det skulle hjälpa med ett micklem bridle, som är så moderna just nu och i stort är detsamma som en pullargrimma, men bättre är ju att ta hästen till veterinären och få tänderna ordninggjorda.