Allmänt : Förslag för bättre lätta dressyrprogram

-
21 september 2009

Jag funderade igår på hur jag skulle vilja att de enklare dressyrprogrammen skulle se ut. NU är jag ju ingen vän av tävling och uppvisning, men nog vore det möjligt att få programmen mera anpassade för att "framtvinga" god ridning hos ryttarna, än att öva dem på att lura domaren.

Först skulle jag släppa utrustningen fri, såväl bett som sadlar och kläder. Om en ryttare kan få en häst att gå bra med graman och pessoabett, så har ju ryttaren hittat rätt utrustning! Vi främjar inte bra ridning genom att bara tillåta saker på träning. I samma stund som man inför regler för vad man inte för göra, blir detta att vi strävar efter att ligga så nära gränsen som möjligt, och helst bryta den utan att bli upptäckt. Människor är sådana! Tänka bara på hur vi beter oss på en 80-väg. Väldans få kör 80-85 där. nej, vi kör 90, eller strax över, i något sätt att hävda vår integritet. På tävlingar ser man mängder med sådana exempel på hur folk anstränger sig för att bryta mot andemeningen i reglementen utan att bryta mot bokstaven. Utan regler finns inte det behovet. de enda regler vi inte utmanar på det viset är de relger som är socialt accepterade. Därför ser man väldigt få brott mot tävlingens dress code, men mängder med brott mot beteende och utrustning.

Vi kan vara rätt säkra på, att om vi inte använder de saker som fungerar bäst på hästen, kan vi inte prestera god ridning varför systemet blir självsorterande.

I de lättare klasserna skulle jag vilja ha med:

  • Serpentin i fri skritt, enhändigt och huvudsakligen utan hjälp av tygeln.
  • Liten åttvolt i trav, enhändigt utan krav på riktig böjning men stora krav på vägvalet.
  • "Lilla snurren"/framdelsvändning runt ett föremål där hästens innerbog skall vara bredvid föremålet genom hela rörelsen.
  • Sidvärtsrörelse för innerskänkeln (öppna, skänkelvikning) i trav där minst fem steg i följd skall utföras i korrekt böjning med tydligt hängande innertygel.
  • Tiometersvolt i trav där minst fem steg i följd skall utföras i korrekt böjning med tydligt hängande innertygel.
  • femtonmetersvolt i galopp där minst tre  språng i följd skall utföras i korrekt böjning med tydligt hängande innertygel.
  • Skritt och trav utan krav på samling i mycket lågt tempo

Har ni fler idéer?

Sedan skulle jag försöka utbilda domarna i ridning, men det är liksom en annan diskussion.