Allmänt : Intressanta saker på Spoga-mässan

-
8 december 2010

Jag hade ju inte så mykcet tid att vandra runt på mässan eftersom jag var uppbunden i vår monter, men några småpromenader blev det och då hittade jag några vettiga saker.

Där såldes en intressant plast-säck som var avsedd att ha i skottkärran. Säcken kunde man sedan fylla med vatten, och tömma vattnet genom att tippa skottkärran framåt på vedertaget sätt. Tyvärr har jag tappat bort företaget, för annars är det en sak jag gärna hade sålt i min webb-butik.

Ett holländskt företag visade en enorm flugfångare. Den såg ut som en lyktstolpe med skärm och var tänk att ha vid utomhusridbanan. Den skulle hålla flugfritt på 30 meters radie så ställer man den mitt efter ena långsidan skall man alltså kunna rida flugfritt, möjligen med undantag för de bortre hörnen. Den var tydligen rätt vanlig i Holland. Skall se om jag hittar vilket företag som sålde den.

Jag såg en bra trehjulig och batteridriven skottkärra. Alla som mockat stora stall vet att den tyngsta biten är just körandet av skottkärran. Denna skottkärra slapp man såväl lyfta som skjuta, men troligen behöver man en rätt välordnad gödselplats för den låter sig nog inte knuffas runt på löst och knöligt underlag så bra. Batteriet räcker en halvtimma, och det låter inte så mycket, men om man betänker hur liten tid av mockandet som skottkärran verkligen rör på sig, räcker det gott.

Jag såg också en bra foderautomat för rundbalar: Groom-Robot. Det såg ut som en jättelik tombola med en öppning som hästarna kunde äta ur. Efter viss tid snurrade tombolan så öppningen vändes åt andra hållet. I broschyren står det en annan häst på den sidan som alltså får äta medan den andre vilar magen, men det är nog inget krav att det är så. Automaten var helt ny och tillverkas i Italien varför jag är tveksam till hur den klarar svensk vinter.
http://www.groomrobot.com/EN/index.html

Jag kan även nämna den eluppvärmda vatten balja jag hittade på mässan i Borås. Det var en svensk produkt som kan hålla hästarnas vatten på 20 grader under vintern. Ingen dum ide alls.

Det fanns en del exempel på smaklösheter och underligheter där också, som jag skall berätta om en annan gång.