9 augusti 2013 Det dyker ju då och då upp diskussioner runt flugäggen på hästens ben, och hur man bäst får bort dem. I år verkar det vara mycket flugägg eftersom det förefaller mig ha diskuterats mer än vanligt. Jag brukar lite kaxigt hävda att jag lärt mig att flugäggen är ofarliga och därför bemödar jag mig inte heller att plocka bort dem.
Men så slog det mig att jag bara minns att jag någonstans läst detta, och det är egentligen för vagt för att jag skall vara säker. Därför googlade jag på styngflygelarver häst och hittade en snygg liten folder från jordbruksverket, som på sidan 13 stärker det jag hävdat: http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/JO07_18.pdf
Där står mycket riktigt att larverna i hästen inte gör någon skada, men att däremot flugan som surrar runt hästen, kan irritera den. och det kan den såklart, likt alla andra olika flugor som finns runt hästen. Senast idag slog jag ihjäl en styngfluga som surrade runt Escyro, till hans irritation. Men jag kan alltså känna mig trygg i min kaxighet. Plocka gärna bort flugäggen för att de är fula, men inte i tron att det är viktigt för hästen.
Styngflugan är rätt stor och ullig, påminner en hel del om en geting. Den flyger runt hästens ben med bakkroppen böjd in och framåt under magen, för att lägga ägg. Den bits inte och sticks inte, men surrar förfärligt.
Föregående artikel
Nästa artikel
20 april 2014
Håller inte helt med. I foldern står det att hästen sällan visar besvär. Stynglugelarverna suger blod i magsäcken och på sid. 14 står det att det är bra att försöka ta bort larverna för att minska antalet i magäcken, jag tolkar det då som att för mycket larver kan vara skadligt för hästen. Ur äggen som sitter på hästen kläcks larver som rör sig med kraftiga borst, detta irriterar hästen och gör att den slickar i sig de. Vetskapen om detta gör att jag även i fortsättningen tar bort styngflugeäggen med tanke på hästens välbefinnande.
[ Svara ]
17 juni 2014
Håller absolut inte med! När äggen kläcks så slickar hästen i sig larverna som med hjälp av hullingar transporterar sig längs hästens tunga till svalget. Detta hasande resulterar i en mkt gul och infekterad tunga som spricker och blöder redan vid lätt beröring, tänk er hur hästen upplever bettet och hur smärtsamt det är att äta. Vissa larver tar sig dessutom inte hela vägen utan övervintrar i munhålan som larv i tex. tandfickor och orsakar irritation och infektioner mkt länge. Ta bort alla ägg!
[ Svara ]
Markus Holst 17 juni 2014
Har du referenser på denna gula och infekterade tunga, och det övriga du skriver? På mer än 40 år i hästeriet har jag aldrig sett en sådan.
[ Svara ]
31 juli 2014
har haft en ridskolehäst som just hade dessa i sin magen,fick kolik, upp till ultuna, opererardes, gick ned ca 150 kg.. försökte göda upp,men fick kolik igen- pga larverna har förstört mag och tarmar så förbaksat mycket.. tyvärr avlivades hästen.
så ja dessa skall skrapas bort.
[ Svara ]
3 augusti 2014
Skrapade idag bort lite gula ägg med min fina Markus fällkniv, ena hovkniven fungerar utmärkt för detta syfte. Mest av estetiska skäl, folk är som sagt oeniga på området men har man en häst i dålig kondition så kan man kanske ta det säkra för det osäkra.
[ Svara ]
14 augusti 2014
[ Svara ]
Jenny Edén 9 september 2014
I år har det varit fruktansvärt mycket flugägg och det verkar vara ett problem på de flesta ställen, detta har gjort att det har funnits många diskussioner om det på många olika gorum och olika funderingar på hur man lättast blir av med äggen. Ett tips jag fick var att använda bikarbonat blandat i vatten, detta skulle likna hästarnas ph i saliven, men jag fick inte veta vilka mängder jag skulle blanda och när jag testade gjorde det varken till eller från.
Så när jag härom veckan kom ut och fann min häst mer eller mindre gul av alla ägg tyckte jag att det var lämplig att pröva olika sätt att bli av med äggen.
Det första jag fick tag på var våtservetter och det funkade förvånansvis bra! Självklart inte så bra att det bara var att dra våtservetten över äggen så trillade de av, men istället för att behöva skrapa med rycktstenen tjugo gånger räckte det med tio och det var det sämsta resultatet! På flera ställen kunde jag få bort äggen med bara ett skraptag med rycktstenen! Nu började jag med att döda en styngfluga som flög runt och la ägg och jag misstänker att det var de nylagda äggen som jag lättast fick bort.
Nu hoppas jag att styngfluge-säsongen är över, men det skulle vara kul om någon annan också testade med våtservetter och att höra resultatet.
Jag misstänker att det är alkoholen i våtservetten som gör tricket.
En sak man dock måste tänka på när man prövar sådant här är att det som är ofarligt eller relativt ofarligt för oss kan vara farligt för hästarna. Hittills har jag dock inte sett någon reaktion på hästen av våtservetten.
Jag har också testat med Killingarydsalva och det funkar också bra, på det viset att hästarna vill nog inte klia sig där det finns salva och jag tror också att salvan påverkar äggen negativt. Inte verkar styngflugorna vilja lägga sina ägg där det finns salva heller, men istället lägger de ju äggen där det inte finns någon Killingarydsalva, vilket resulterar i att jag hade behövt smörja in hela hästen för att det skulle funka. :-(
[ Svara ]
30 oktober 2014
Hej! Jag hade besök av veterinär med tandläkarinriktning pga problem med min hästs mun, det visade sig vara just den här angripna tungan (de hade grävt gångar i tungan) och det fanns larver mellan tänderna. Hon hade inga fickor, men veterinären sa att de lättare fick sår och skador när munnen var angripen av larver. Har alltid tagit lätt på stungflugeägg, men kommer absolut ta bort i fortsättningen, detta vill jag inte vara med om igen!
[ Svara ]
Catharina Gimre 5 september 2023
När larverna borrar in sig i munnen kan min ena häst knappt äta pga denna inflammation i munnen och tungan. På mina ston märker jag inte så mycket.
[ Svara ]