Allmänt : Flugäggen tämligen ofarliga

-
9 augusti 2013

Det dyker ju då och då upp diskussioner runt flugäggen på hästens ben, och hur man bäst får bort dem. I år verkar det vara mycket flugägg eftersom det förefaller mig ha diskuterats mer än vanligt. Jag brukar lite kaxigt hävda att jag lärt mig att flugäggen är ofarliga och därför bemödar jag mig inte heller att plocka bort dem.

Men så slog det mig att jag bara minns att jag någonstans läst detta, och det är egentligen för vagt för att jag skall vara säker. Därför googlade jag på styngflygelarver häst och hittade en snygg liten folder från jordbruksverket, som på sidan 13 stärker det jag hävdat: http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/JO07_18.pdf

Där står mycket riktigt att larverna i hästen inte gör någon skada, men att däremot flugan som surrar runt hästen, kan irritera den. och det kan den såklart, likt alla andra olika flugor som finns runt hästen. Senast idag slog jag ihjäl en styngfluga som surrade runt Escyro, till hans irritation. Men jag kan alltså känna mig trygg i min kaxighet. Plocka gärna bort flugäggen för att de är fula, men inte i tron att det är viktigt för hästen.

Styngflugan är rätt stor och ullig, påminner en hel del om en geting. Den flyger runt hästens ben med bakkroppen böjd in och framåt under magen, för att lägga ägg. Den bits inte och sticks inte, men surrar förfärligt.