Böcker - filmer - artiklar : Om varför tjejer egentligen rider

«Föregående - [ Skriv ny artikel ] Nästa»
3 januari 2011
Jenny 3 januari 2011

Vilken underbar text! Så genomtänkt! Hoppas verkligen att den får spridning utanför hästvärlden, tyvärr kan man ju bara misstänka att den inte kommer någon längre vart. :-(

Det finns en uppsats/avhandling som visar att "hästtjejer" har lättare för att bli bra ledare än många andra! Förresten, det där ordet "hästtjej" borde det inte vara ett sto? Är den någon som säger "fotbollskille"? Skulle inte tro det.

Jag har svårt att prata om hästar med okänt folk, dels är man ju van vid att inte bli respekterad, dels så vill man ju inte få en massa "stolla-kommentarer" från folk som håller på med fel ;-) inriktningar. Jag gillar inte att argumenterar, är mer intresserad av att diskutera.
Men på senare år har jag känt att jag har väl lika stor rätt att prata om hästsport som killar har att prata om fotboll och ishockey, så jag testade och blev accepterad, visst insåg de att jag gjorde det för att retas med dem, men de insåg också att de inte hade rätt att trampa på mig! En härlig känsla, men ändå en fight. Hamnar jag någon gång i en liknande situation så ska jag testa igen och jag tänker inte ge mig. ;-)

[ Svara ]

Lotta 3 januari 2011

Intressant text. Borde som sagt läsas av fler. Jag hänger ut det på fejjan få se om det blir några reaktioner...

[ Svara ]

Markus 3 januari 2011

Nej, hästtjej är inget sto, det är en tjej som håller på med hästar. Tjejhäst, däremot, kan vara ett sto men kan också vara en häst lämplig för tjejer. Du har samma skillnad i tjejfotboll och fotbollstjej, eller i herrfotboll och fotbollsgrabb. Det är så att säga sista delan av ordet som är bestämmelsen och den först delen attributet, eller vad det kan heta.

Lotta: Jag hittade den på fejjan!

[ Svara ]

Jenny 3 januari 2011

Jag brukar säga att jag är människa. ;-)

[ Svara ]

Lotta 5 januari 2011

Det blev inte många rektioner på fejjan inte... Nåja, det spelar egentligen inte roll vad andra tror eller tycker. Hästar är underbara, även mularna :)

[ Svara ]

Jenny 5 januari 2011

Egentligen är det ju inte något nytt hon kommer med, men hon har skrivit om det väldigt bra. Min fråga är vad gör vi åt det då???
Hur tar vi större plats? Hur ser vi till att vi får samma respekt som andra får för sina intressen? Hur gör vi för att få politiker att satsa lika mycket på hästsport som på annan sport? Hur får vi alla korkade idrottslärare som inte tycker att ridning är någon sport att fatta hur fel de har? Hur får vi alla pappor och bröder att vid matborde sluta säga retsamt att hästar passar bäst på smörgåsen? Alla dessa grejer är ett bevis på att vårt intresse inte respekteras av dem som säger sådana saker! Hur får vi våra tävlingsresultat att få lika mycket mediautrymme som annan idrott??

Jag blir ständigt irriterad på hur vi tjejer kan negligeras och bortses från och ridsporten är väldigt tydligt något som man kan se ner på och så ska det bara inte vara!

[ Svara ]

Markus 5 januari 2011

Enklare uttryckt: Hur får vi bort fördomarna?

[ Svara ]

6 januari 2011

Ett sätt att få bort fördomarna skulle vara att få folk i allmänhet att begripa att ridning verkligheten inte handlar om två minuters hoppning i Globen eller ett glassigt dressyrpass i Falsterbo under strålande sol. När de bara ser den sidan på tv begriper de inte att det handlar om svett - mycket svett... På sin höjd tror de att ridning handlar om att ha träningsvärk på insidan av låren...

I min bransch har vi rätt till tre timmars idrott i veckan på arbetstid och med idrott menas oftast löpning eller olika former av bollekar såsom innebandy. På min förra arbetsplats hade jag en vild diskussion med idrottsansvarig om huruvida ridning var en idrott eller inte. Det slutade med att jag satte på mig en pulsklocka innan jag åkte hemifrån till stallet och klockade de följande tre timmarna. Resultat

Under förberedelserna, dvs rykta, sadla, tränsa, kratsa hovar mm låg jag runt 150 i puls. Under ridpasset som var dressyr (mycket skolor och galoppombyten) på en riktigt stor och välutbildad häst på kandar låg jag på mellan 180 och 190. Efterarbetet hade ungefär samma siffror som förberedelserna. Totalt drygt två timmars arbete.

Jag skrev ut ett diagram som visade min puls under passet och utan att berätta att det var ridning visade jag detta för idrottsansvarig som undrade var jag hade hittat en så lång backe att mjölksyreträna i... Efter det så ansåg han att ridning var idrott...

Ett hoppass påminner för övrigt mer om intervallträning i en brant uppförsbacke...

Sedan är det ju faktiskt bra mycket trevligare att umgås med en häst än med en djäkla innebandyboll...

/Patrik L

[ Svara ]

Markus 6 januari 2011

Det dilemmat delar väl ridnignen med många andra "vackra" sporter, som alla anses som tjejsporter trots att de utövas av båda könen. Jag tänker du främst på dans och konståkning.

Jag har länge hävdat att ridningnen mer skulle betraktas som sport om utövarna var sportklädda. Den fjantiga klädseln med kavaj och frack ger inget seriöst intryck, lita lite som dansarna i sina fjantiga kläder ger intryck av idrott.

Trav, galopp och fälttävlan klarar att hålla på i vettiga kläder. Kanske skulle de till och med få sämre tittarsiffror om de envsades att köra trav i kostym.. Då torde även ridningen göra det utan att förlora tittare.

De fåniga kläderna tror jag kommer av att ridningen från början var en gentlemannasport, medan travet är en (den enda?) hästsport som kommer bönderna. Det skulle inte förvåna mig om orsaken till ridsportens fåniga klädkod finns att finna där

[ Svara ]

14 juli 2014

God hästhantering och god ridning handlar mycket om mod tycker jag. Våga se sig själv. Kvinnor är tränade på detta då "de ändå inte duger". Medan "män" är fostrade att vara "kaxiga" då man blir närmast panikslagen i närvaron av en häst! :) Läs: Soft Power. mvh Trissa

 

[ Svara ]