När Diamanten hade varit hos mig under ett års tid, satt jag åter på honom. Att rida honom igen blev en positiv upplevelse. Mycket av det som vuxit fram under tömkörnings-arbetet fanns kvar i Diamanten när jag satt på honom. Det gick att stanna. Det gick att rida öppnor och slutor i skritt och det gick att trava små bitar. Vad som fortfarande inte gick, var att rida vidare efter traven. Ridpassen blev därför rätt förutsägbara. Vi gymnastiserade i skritt, gymnastiserade i trav, stannade, satt av och gick hem. Sådana var våra rutiner. Jag höll fortfarande fast vid principen att sitta av just när Diamanten gjort sig duktig. I början hade detta varit svårt eftersom stannandet av Diamanten ledde till sådan oro att han säkert inte förknippande avsittningen med belöning för det svåra han nyss hade gjort, utan mer som resultat av ett komplicerat stillastående. Efter övandet av stillastående i tömkörning kunde jag stanna Diamanten utan att det blev ett helt projektarbete av det.
Nu kunde vi rida en hel del roliga övningar, han och jag. De flesta av de fina ridbilderna som ni har sett på oss togs under denna tid. Dock var det fortfarande en hel del vardagssaker som ställde till problem för Diamanten. Jag kunde till exempel inte byta varv i trav under ordnade former, åtminstone inte från vänster till höger. När man skulle byta varv åkte huvudet upp och tempot ökade under oroliga former. Då fick jag stanna, backa ett steg och börja om. Jag minns inte själva händelsen, men jag minns hur jag för noga goda ryttarvänner en dag kunde berätta att numera minsann kunde man byta varv på Diamanten i trav! Detta var hästkunniga människor som kände Diamanten så de förstod vilket framsteg det var.
Jag provade lite piaff på Diamanten ibland. Det gjordes mycket enkelt genom att jag satte mig i belastningssits och väntade på vad som skulle hända. Diamanten blev mycket orolig och försökte sina vanliga dra i tygeln med huvudet i vädret-metoder men när detta liksom inte hjälpte satte han sig snart i en mycket trevlig nybörjarpiaff. I sin iver gjorde naturligtvis Diamanten för mycket. Det gör han ju alltid. Han klev för långt in med bakbenen, välvde ryggen för mycket och sänkte baken för mycket. I den situationen är det i sanning inte enkelt att röra sig rytmiskt varför han mera såg ut som en häst som satt fast i sirap där han mödosamt lyfte på en fot i taget.
Jag ägnade mig mest åt att heja på honom och vänta ut hans experimenterande av denna nya rörelse. Med tiden blev det också bättre, om än inte bra.
Så vad gjorde vi då när vi inte försökspiafferade? Vi red mest öppnor och slutor i olika kombinationer där jag försökte vänja Diamanten vid olika övergångar dem emellan. En del gjorde han direkt, andra var svåra vilket ledde till hans karaktäristiska huvudet i vädret-flyende.
Här upptäckte jag strax ett nytt problem. Jag kunde inte flytta Diamantens bogar. Eftersom tränsbett ju inte fungerade på honom hade jag ridit honom enhändigt med stång. Nu satte jag istället på honom ett kandar, dvs. stång och bridong. Det var fascinerande att se hur Diamanten gick och sörplade på denna nya betsling och trivdes riktigt bra på den. Med bridongbettet på och två händer på tygeln kunde jag börja träna övningar där jag flyttade bogarna i sidled, såsom bakdelsvändningar, små volter och även lite mer avancerade övergångar mellan skolorna.
Vid ett tillfälle fick jag för mig att jag skulle prova en liten galopp. Hade jag tidigare galopperat med Diamanten hade det blivit en mycket obehaglig upplevelse. Det obehagliga var inte farten utan att jag fick Diamantens huvud strax framför näsan och att det därmed blev omöjligt att styra. Under mig småstudsade en Diamant åt alla möjliga håll, frustandes och ständigt bytandes galopp. Jag fick hålla fast mig i sadeln. Att försöka driva honom fram till en mera fartfylld galopp bjöd på samma obehagliga upplevelse i högre tempo. Därför blev min övning denna dag att försöka att galoppera Diamanten på en liten volt, max 10 meter, runt mitt rundningsmärke som jag har mitt i ena volten på ridbanan. Jag red dit och gjorde mig färdig för galoppfattningen och upptäckte till min förvåning att detta var tillräcklig hjälp för att Diamanten skulle galoppera. Det blev en sansad galopp på en liten volt. Så länge jag koncentrerade mig på att styra honom på den lilla volten kunde han galoppera med värdigheten i behåll. Det blev kanske två varv på volten. Därefter bröt jag av och märkte att det allt var Diamanten jag satt på. Han blev rent förtvivlad och gissade febrilt på vad det nya uppdraget kunde vara, allt med huvudet strax framför min näsa. Att försöka göra något mer den dagen var inte lönt. Jag satt av och ledde hem honom.
Emellertid började jag mer och mer rida små galopper som avslutning på dagen. Det gick emellanåt bra och emellanåt sämre. Vissa dagar kunde jag rida ut honom på en lite större volt, men de flesta dagar fick vi hålla oss på den mycket lilla volten. Det var ingen tanke på att försöka rida skolor i galopp.
Det som gör Diamanten intressant men också lite tråkig är den förvånande skillnaden mellan hans intelligens och kroppskontroll å ena sidan, och hans bristande nerver å andra sidan. Diamanten är den snällaste, intelligentaste och artigaste hästen jag ha träffat. Dock får han en enorm prestationsångest när han skall arbeta vilket gör att han försöker att göra allt samtidigt. Den dagen Diamanten törs lyssna på ryttarens signaler, och törs lita på att han gör rätt kommer inget att hindra honom från de svåraste övningar. Allt man ber honom om lyder han för mycket små hjälper, men det ständiga problemet är att han stressat försöker att leverera så mycket mer, säker på att man inte kan få beröm för så lite. Hans stundtals intressanta sätt att gissa fel ger mycket goda prov på hans balans och kroppskontroll. Eftersom han kan byta hej vilt mellan alla möjliga galopper inom bara några språng, finns det ju inget fysiskt hinder för honom att göra snygga galoppombyten på rak linje. Problemet blir bara att få honom våga göra dem. Detta ger onekligen en frustrerande känsla när man rider honom. Jag får rida nybörjarövningar på en mycket kompetent och vuxen häst. Jag kan lova er att det är disciplinerande!
En av de största och mest glädjande framstegen under denna tid var att jag började kunna rida hem honom från ridbanan. Jag styrde kosan mot stallet och diamanten skrittade dit i en stolt, lugn skritt, eftergiven och sökandes efter bettet. Att jag vågade prova detta igen berodde på att han under ridpassen verkade nöjd med sin ridbana och inte drog mot stallet så fort han kände sig duktig. Att vi nu kunde gå hem under värdighet kändes mycket bra och det kändes att Diamanten var stolt över detta nya förtroende. Man vill ju kunna skritta hem på hängande tygel, inte under ett ivrigt slagsmål. Nu kunde vi detta och var stolta och glada båda två.
Jag provade vid några tillfällen att rida Diamanten i skogen, det gick mycket bra så länge vi skrittade. Diamanten är en underbar stigfinnare som lugnt går fram överallt, en underbar balans och kroppskontroll. Tråkigt blev det direkt när vi försökte att trava. Då blev det en mycket mycket hetsig Diamant som travade, svettades och frustade. Jag hade inte längre någon kontakt med min häst. Han var inte mentalt närvarande. Därför ägnar jag mig inte åt skogsutflykter med honom, mer än emellanåt och då i skritt. Det är inte skoj att rida en häst som inte verkar trivas med det han gör, och det var rakt ingen trivsel som kom ut ur min frustande, löddriga häst.