Utmaningen med Taekwondo fick mig att rota i gamla minnen och gammal kunskap, saker som jag knappt mindes och än mindre provat på. Men eftersom jag nu stod inför en ny utmaning var det dags att prova nya vägar, och rätt metod för det är att använda den kunskap man har och sätta ihop den på nya sätt, det som bruka kallas lateralt tänkande.
Jag hittade två saker, som kändes värda att prova. Dels har jag hört nämnas om en portugisisk tränare som använde uttrycket ”send your horse…”, och det kändes som en bra tanke vid problem med bjudningen. Om jag liksom kunde skicka iväg Taekwondo mot något och få honom att förstå att dir skulle han, vore halva problemet löst.
Nästa sak har förmedlats mig om samma, eller möjligen en annan, portugisisk tränare, som hittade bjudning genom att vända inåt och skicka iväg hästen. Om det var så han gjorde lär vi aldrig få veta, men det dög för mig som tanke, och var värt ett försök.
Dessa saker kombinerade jag alltså, och hittade ett riktigt bra arbete med Taekwondo. Den första övningen handlade om att jag i skritt letade efter ett föremål, som ett träd utanför ridbanan, staketstolpe eller liknande, 45 eller 90 grader åt sidan och när jag själv fokuserat på det, försökte jag få Taekwondo att ”ta i” och öka sina steg åt det hållet. Jag ville hitta ett sätt där han, helst, redan innan han vände, förstod vart jag ville skicka honom. Jag försökte hitta ett sätt att vända, som samtidigt drev honom framåt.
Och då kan vi se hur den fria hästen vänder, när den har bråttom: Den vänder genom att flytta framdelen åt det nya hållet. Vi kallar det en bakdelsvändning, eller rollback om vi är westernryttare. Och detta försökte jag få Taekwondo att göra. När jag ville åt ett nytt håll, försökte jag få honom att ta fart ditåt med bogen först. När han väl gått några steg åt det nya hållet, slappnade vi båda av och letade ny riktning och ny fart.
Detta lyckades rätt bra. Dock lyckades det inte varje gång. Ibland märkte jag att min vändning fick honom att köra ut baken åt motsatt håll, en framdelsvändning, och det villa jag inte ha. Inte för att jag är rädd för framdelsvändningar, för det är rätt ofta en användbar övning, men för att det var ett tecken på att Taekwondo inte förstått uppgiften och inte börjat ta sig åt det nya hållet. I en framdelsvändning kommer man ju inte närmre målet.
Och när han sköt ut rumpan, fick jag driva fram honom med min ytterskänkel. Det är så man skall använda ytterskänkeln när man vänder; inte för att vända, det sköter vikt och tygel bättre, utan för att driva honom åt det nya hållet.
Jag var nöjd när bakdelen gick på ett litet voltspår, men än gladare om baken började vända samtidigt som framdelen, så det blev en vändning med tagen bakdel. Det är det mest energiska sättet att ta sig åt ett nytt håll, och det var det jag ville åstadkomma.
När vi övat detta, och det kan man ju göra flera gånger varvet om man rider på en ”volt”, blev det tydligt resultat. Taekwondo förstod övningen, och blev bättre och bättre på att hitta framåt, vart jag än styrde. Vändandet med tagen bakdel gjorde även att han fick en mer balanserad och samlad gång.
Därför växlade jag upp övningen, och bad honom om trav i samband med att vi vände. De vändande hjälperna och den drivande ytterskänkeln, blev de hjälper som skulle skapa traven. Och igångsättningen med tagen bakdel, gav en fin bärig och samlad trav! Då blev jag glad!
Våra galoppfattningar gör jag även de på samma sätt, under vändning med tagen bakdel och med drivande ytterskänkel. Det gjorde en väldig skillnad på hans galopp, som blev lugn och bärig och dessutom gick att sitta i. Tidigare hade jag behövt stå i fältsits.
Att sätta igång traven på det viset, genom att vända och samtidigt be om trav, har därför blivit standard för oss. Då kommer han enkelt till en bärig trav, vilket ju är en bra sak med en häst med för mycket påskjut.
Efter några dagar med ”Taekwondo turns”, ville jag prova lite sidvärts och red några öppnor, men detta var lika svårt som vanligt, och bjudningen släppte direkt. Därför hitta jag en strategi där jag först vände så som jag ovan beskrivit, och sedan lät honom fortsätta i sluta. Det gick mycket bättre. I sluta rider man ju så att säga sidleds åt samma håll som hästen förväntas bjuda, medan man i öppna mera rider bort från bjudningen, så slutor fick det bli! Och det blev riktigt bra!