Robusten blir ridhäst

Om en ovanligt långsam och godmodig häst

Historien om Robusten

En del hästar fascinerar en. En del fascinerar genom sin förmåga, andra genom, sin vilja, sin intelligens, sina svårigheter eller annat. Min Robust är en ovanlig häst i många avseenden. Jag har aldrig mött hans like förr.

Ända sedan han var liten, har han varit lugn och godmodig. Jag har egentligen aldrig sett honom busa. Han är en klok tjuren Ferdinand, som nöjer dig med att njuta av blommorna. Han vill gärna att vi står och pratar i lugn och ro. Jag brukar säga att han skulle vilja dricka te i köket med mig. Han är godheten själv och skulle aldrig göra något stöddigt eller elakt.

Flegmatisk, är ett ord som ... Läs mer

Köpet av Robusten

Hösten 2004 var Ingela och Diamanten på en träningsvecka hos Bent. Jag var såklart med. När vi var inbjudna på fika hos Carina och bent, nämnde jag att jag nog, någon gång, i framtiden, skulle ha en frederiksborgshäst. Bent nappade direkt på detta och tyckte att jag direkt, när vi ändå var i Danmark, skulle söka upp den gamle kände uppfödaren Harry Nielsen som hade ägt den välrenommerade hingsten Sarif Langløkkegård. Bent hade förlorat kontakten med Harry och kunde inte få fatt på hans telefonnummer. Det beslöts att Ingela och jag redan dagen efter skulle utrusta en liten expedition till Fyn  ... Läs mer

När brandkåren räddade Robust

Jo, där låg han alltså i en gammal torvgrav, en meter ner, i gyttjan och tittade lugnt på mig. Graven hade meterhöga, lodräta sidor så det fanns ingen chans för honom att komma upp av egen maskin. Hur han kommit ner där är svårt att förstå, och än svårare är det att förstå hans ärende. På fastmarken ovanför honom gick lille Taikwondo av och an, gnäggande lite oroligt och Robusten lugnade honom med en sådan där trygg gnäggning nerifrån sin grop.

Min sommarhage gränsar på två sidor mot en stor mosse, och strax utanför staketet går ett rejält och sumpigt ... Läs mer

Den unge Robusten

Så var då Robusten plötsligt tre år och det blev dags att göra lite mera regelbundet arbete med honom. Fram tills dess hade han mest följt med de andra hästarna, och blivit "vardagshanterad", dvs. ledd fram och tillbaka till hagen, borstad, och sådant. Men nu skulle han alltså bli ridhäst.

Den första tiden blev det enkelt handarbete med kapson. Jag ledde ut honom till ridbanan, gjorde lite böjande arbete och flyttade honom. Den första biten av arbetet gillade han; den där vi stod ansikte mot ansikte och pratade lite. Att få honom att följa med kapsonen åt sidan och böja var besvärligare. Förvisso kunde jag "dra" huvudet ... Läs mer

Robusten och bett

När Robust var tre år började jag ha bett i munnen på honom. Jag använde fortfarande kapsonen men lät bettet ligga med för att han skulle vänja sig. I sådana situationer spänner jag kapsonen som en remontgrimma. Då är det ingen risk att han klämmer sig i mungipan.

Jag provade ett vanligt tvådelat tränsbett med parerstänger. Det blev ett farligt sörplande på honom och han gick och drog upp det mot tänderna för att kunna bita i det. Hans bekymmer över bettet var så stort att han hade svårt att samtidigt lyssna på mig. Den som vill att hästen ”skall tugga på bettet” hade kanske ... Läs mer

Robusten rids in

Man får väl säga att inridandet av Robust gick smärtfritt. Jag tog som mål för övandet att vi båda två skulle trivas. Eftersom jag ju alltid är ens am med mina hästar, blir ju inridningen lite annorlunda än man kanske är van vid. När jag väl sitter på ryggen på dem kommer kommandona från ryggen, och det är en besvärlig omställning för de flesta hästar. Ledarhästen sitter aldrig på ryggen på hästarna i flocken.

Men först skulle vi ju lägga sadel på Robusten. Det var som att stjäla godis från barn. Då hade jag ju redan en längre tid övat att ... Läs mer

Att styra den unge Robusten

Så satte jag upp Ingela på Robusten igen. Tanken var att hon skulle sitta där uppe och rida runt honom lite på ridbanan medan jag gick med lite och höll honom i en lina för säkerhets skull. Om Robusten tog lätt på mig när jag satt på hans rygg, kan vi konstatera att han inte brydde sig mer om Ingela där uppe. Husse stod ju på marken och var möjlig att gosa med. Alltså föredrog Robusten det. Efter en hel del smackande och tjoande lyckades väl Ingela få lite fart på honom, men att styra var inte att tänka på. Det gick ju inte speciellt fort, det gick knappt alls, så det blev ingen större utdelning på ... Läs mer

Robusten - ingen fälthäst

Som ett försök att hitta något Robusten, då fortfarande 4 år, kunde tycka vara roligt, provade jag att rida honom på fältet. Min tanke var att där är det mer plats och det blir således inte lika många kommandon, alltså mer tid att göra rätt på och färre besvärande instruktioner. På banan hade Robusten gett intrycket att han tyckte om att trava med stora steg, men tyckte det var besvärligt att svänga på kommando. Ur detta perspektiv verkade det som en god idé att rida på fältet.

För tydlighets skull skall jag berätta hur här ser ut. Det aktuella fältet är min vinterhage, som ... Läs mer

Robust longering

När jag läser mina anteckningar och gamla filer, ser jag at jag berättar saker för er i fel ordning. Det jag nu skall berätta hände flera månader före fältridningsförsöket, men är ändå värt att berätta här.

Utmaningen var redan då att hitta sätt att få Robusten att acceptera bettet istället för at bara dra i det och betrakta det som underligt. Jag valde därför att longera Robusten med inspänningstyglar. Dem kan han dra i bäst han gitter och med lite tur hittar han enklare sätt att hantera bettet. Mina inspänningstyglar är av mycket enkelt slag, tillverkat av sisalgarn. Normal kallar ... Läs mer

Nytt bett, och första galoppen

Efter den misslyckade ridningen på fältet, fick jag börja fundera igen. Jag hade hamnat i en återvändsgränd och behövde hitta på något nytt för att komma vidare med min store snälle häst. Jag var trött på att dra honom i munnen, trött på att aldrig få reaktion förrän efter en bra stunds hårdhänt övertalning.

Det är inge roligt att behöva slåss med sin häst varje dag. Jag vill ha roligt när jag rider mina hästar, och jag vill att även hästarna skall ha roligt. Robusten var så besvärlig i munnen att jag inte kan minnas att jag träffat en liknande ... Läs mer

Robusta funderingar

Eftersom min berättelse om Robusten hunnit fram till juluppehållet kan jag nu passa på att skriva lite om mina funderingar om honom.

Fortfarande är han en häst som jag aldrig sett like till.

Han är lat Han är långsam Han är vansinnigt hård i munnen Han är ohörsam för skänklarna Han är ointresserad av det mesta Han är ovig Han är lite för stor

Storleken återkommer jag till.

Jag blir inte klok på, vad allt detta beror på.

Har han ont i fötterna? Har han ont i munnen? Har han ont någon annan stans? Är han korkad?

Robusten är förfärligt snäll, ... Läs mer

Femårssäsongen

Äntligen kom jag då upp i sadeln på mina hästar efter ett långt och håglöst vinteruppehåll. Den vintern var ju mest barmarksfrost så det var inte lätt att hålla igång några hästar heller. Att sitta upp på Robusten var positivt! Han kändes betydligt mer vaken och medveten än han gjort tidigare. Ridande på ridbanan gick utan att jag blev så trött i hela kroppen och utan att jag behövde så mycket smackande. Under vintern hade, på något sätt, bjudningen kommit.

Rätt tidigt under våren fick Robusten sin första skogspromenad. Ingela och Blixten följde med som moraliskt ... Läs mer

Robust gymnastik

Så skulle jag då börja gymnastisera min Robust, eftersom ridningen började fungera bra. Hittills hade jag mest ägnat mig åt lydighet och bjudning. Det går liksom inte att gymnastisera en häst om inte de bitarna är på plats.

Att Robusten var ogymnastisk visste jag redan. Han hade redan under inridningen visat problem med att gå sidvärts och jag kunde även se hur han behövde förfärligt mycket plats för att vända inne på logen. Nu var det då dags att åtgärda det här och jag tog mig an uppgiften med hull och hår. Det gjorde inte Robusten.

Det normala sättet att gymnastisera hästar ... Läs mer

Kloka elevers kloka råd

Jag vet själv hur det är när man ser sin ridlärare rida. Man säger inte så mycket, ler och håller med, och berättar om det som är bra. Det dåliga kommenterar man inte, och förslag vågar man ju definitivt inte komma med. Men en gång fick jag äntligen ett omdöme av de elever som under en vecka var hos mig den höst Robusten var fem år.


Vi diskuterade Robustens dåliga hantering av bettet. Han gapar och blir väldans hård i munnen i vissa situationer, speciellt i basala övningar där jag behöver ledande tygeltag. Efter att ha pratat av mig lite om detta med mina elever och funderat på om jag ... Läs mer

Tredje skogspromenaden

En dag den vår Robusten var fem, satte sig Ingela på Diamanten, och så red vi ut en runda med honom och Robust. Förvisso hade vi Robusten varit i skogen två vändor tidigare men var ändå mycket ovan vid detta. Han lufsade emellertid snäll på bakom Diamanten och verkade rätt nöjd med situationen. Hans enda bekymmer var väl att Diamanten gick lite för fort, så jag fick heja på min långsamme häst mest hela tiden.

Syftet med skogspromenaden var att utforska nya ridvägar. Det finns ju inte så många vägar här, eftersom jag är omgiven av mosse på nästan alla sidor. Vi hade emellertid några ... Läs mer

Nya fältförsök

Den höst Robusten var fem tog jag åter Gud i hågen och red upp på fältet bakom stallet, där vi året innan hade misslyckts så rejält.

Nu gick det bra! Den fruktansvärda dragigheten i bettet var borta. Jag fick inga blåsor i händerna utan kunde rida honom som man rider en vanlig häst på ett fält. Visst var det hemlängtan och visst blev svängarna därmed lite yvigare än jag tänkt mig, men så är det ju nästan alltid på ett fält, speciellt med en ung häst.

Året som gått hade gett oss ett nytt bett men också en betydligt större lydighet och förståelse ... Läs mer

Nya bettproblem

Robusten hade oftat visat att han hade svårt för de ledande tygeltagen. Hösten när han var fem blev det värre och jag beslöt därför att rida honom enhändigt på blank stång så jag inte förleddes att ta några ledande tygeltag. Jag tänkte att kanske ridandet av honom skulle fungera bättre då.

Det gjorde det inte. Tvärtom visade det sig att Robusten inte var färdig för att rida enhändigt. Istället tog jag hem veterinären och raspade hans tänder. Efter det var problemet inte värre än några månader tidigare och jag kunde rida honom tvåhändigt och med ledande tygeltag utan ... Läs mer

Skogstokig

Det finns mer att berätta från den höst Robusten var fem år. På senhösten tog Ingela och jag Diamanten och Robusten på några härliga promenader över mossarna och kullarna härikring. Robusten följde fint med Diamant, även om han fick skynda sig i skritten. Ibland gick han även först, också över den breda bäcken, och gav sig ofta tid att se sig omkring medan vi travade på.

Med dessa härliga promenader i minnet red jag en dag ut min Robust ensam i skogen. Det gillade han inte. Min snälla sävliga häst blev mycket orolig. Han vågade knappt gå alls, men var samtidigt så orolig att han inte ... Läs mer

Sex år, och samling

Robustens sexårsvår var den mest snörika vintern i mannaminne. Det var så mycket snö att det inte gick att rida i skogen, och även ridbanan blev för snöig. När jag äntligen fick snön på ridbanan bortskottad skottade skottaren ända ner till tjälen, så det var fortfarande lika oridbart. När väl snön började smälta rann allt smältvatten på Skogsryd in på den plogade ridbanan som ju just då var gårdens lägsta punt, varpå det stod några decimeter vatten där några veckor.

Men till slut blev det ändå april, och våren var här. Jag fortsatte där vi ... Läs mer

När knoppen brister och rosen slår ut.

Så var Robusten plötsligt sju år. Det var vår och den varmaste april i mannaminne. Vi hade alla övervintrat utan så mycket ridning då det mest varit is överallt, vilket passar dåligt med mina barfotahästar. Men nu var det härlig vår och jag började rida igen.

Trots Robustens nyvunna glädje med samlingen, så var mycket sig likt, sig likt på ett lite tråkigt sätt. Vi kunde med lite möda rida sidvärtsövningar och vi kunde galoppera rätt så bra på volt och fyrkant, men så värst spännande ridning var det ju fortfarande inte.

En dag fick jag att infall, att prova att arbeta ... Läs mer

Piaff för hand

Här provar vi för första gången piaff efter staketet i höger varv.

Pilararbete

För att kunna variera lite, har jag börjat arbeta Robusten i pilarer.