Markus svarar : Ridbanehantering

-
22 december 2008
Hej Markus!

Hur får man en bra ridbana?

Det finns kanske andra forum som kan svara, och kanske inte du kan, men eftersom du har mycket praktisk erfarenhet och är en "händig man" (som Per Gessle sjunger) så frågar jag ändå här :-)
Paddocken där P står nu är i sand. Den har varit oanvänd i flera år och det växer en del grästuvor och småbuskar lite här och var, men de är inte det stora problemet. Det största problemet är att halva banan (hela långsidan på ena sidan) är alldeles för mjuk, riktigt djup och ju mer hästarna råkar gå där desto mjukare blir den, nu går det inte ens att longera ordentligt längre. Det konstiga är att den inte är blöt här, utan bara väldigt mjuk? Marken i övrigt är lerjord och lätt att trampa upp.

Nu ska den ju harvas, men vad jag undrar över är vad man INTE ska göra och vad man KAN göra för att få den bättre? Jag har aldrig harvat en bana och vet därför inte alls hur man bäst får den stabil och fast. Att bara låta den vila gör den inte fastare tyvärr... Ska man bara harva så ytligt man kan så ytan blir slät, eller ska man harva upp hela ordentligt och försöka packa den på något vis?

Mvh My