Markus svarar : Bett-analys

«Föregående - Nästa»
26 december 2008
Markus 26 december 2008

Det är såklart omöjligt att göra en korrekt analys av bett som man bara sett på bild. Jag kan i alla fall ge en förklaring av vad jag ser och upplever.

Om vi börjar med den första länken, så använder försäljaren sådana där allmänna fraser som gör att det kan låta lockande för köparen. Bettet kallas "skonsamt för hästens mun" och man hänvisar till goda försäljningssiffror på en stor marknad. Det är sådant man lär sig på första lektionen i reklam-skolan.

Inget av ovanstående går att kontrollera. Därmed är det enkelt att använda begreppen. De säger inte på vilket sätt bettet är "skonsamt mot hästens mun". De ger inga försäljingssiffror för försäljnignen i USA och Australien. Vi kan knappast kontrollera dessa heller. Dåligt.

Vad är det då för ett bett jag ser? Det är ett oledat tränsbett med en rem under hakan. I samband med guldkursen frågade du på gamla bloggen om Florians betsling. Där hade vi just ett oledat tränsbett med en rem under hakan. I och med att remmen var där, låg bettet mera stilla i hästens mun. det är just det som vi vinner med detta bett också. Något annat än så verkar det inte vara.

På vilka grunder de kallar bettet för stångbett framgår inte heller. Ett stångbett skall enligt normal ridterminologi ha en hävstångsverkan där kindkedjan eller den motsvarande remmen under hakan skall fungera som ett mothåll för tygelns verkan, vilket för bettet framåt och nedåt i hästen mun, istället för bakåt och uppåt som ett tränsbett rör sig. Remmen på bilden blir inget mothåll mot tygeln var du än fäster tygeln, varför det knappast går att kalla det för att stångbett. 

Om vi så tittar på den andra länken, ser vi rätt ordinära stångbett av an modell som man brukar förknippa med california-skolan. Dessa är så kombinarade med ett snöre, som väl kan jämföras med ett sidepull eller kapson. Det finns bertydligt billigare sätt att skapa denna kombination än att betala 280 dollar för glädjen. Det verkar vara en nyzeeländsk sida. en nyzeeländsk dollar är för dagen värd 4.58 vilket gör att bettet i Sverige skulle kosta 1.282 kronbor, plus framkt, moms och tull = ungefär 2000 kronor.

Mundelen på själva stångbettet är helt rak och flat. Sträcker man tygeln vrider ju bettet sig i hästens mun, varpå tungfriheten ställer sig på tvären mellan lanerna. Det verkar inte bekvämt. Därtill får tungan ingen eller minimal plats.

Så: Nej.

Vi kommer alltid att se nya bett och nya konstigheter, för inte så länge sedan var det bett som ökade salivavsöndringen, innan dess bett med fruktsmak som hästarna "trivdes bättre med". Ett tag var myler-betten allas välgörare, och innan dess var det tredelade bett. Vi har sett pessoa-bett, gags, olika pelham, mängder med halsförlängare, pessoaselar med mera.

Väldigt lite av detta är nytt eller revolutionerande. En del av de mest avvikande betten i "pessoa golden collection" är av samma modell som man gräver fram ur romartida gravar i Danmark, och som dagligdags används i mexico.

De nymodigheter som ändå verkligen är nya har sällan så revolutionerande och allmängiltig verkan som annonserna påstår. Ofta bygger de på en bristfällig logik hos "uppfinnaren". Jag har själv genom åren plockat fram en del projekt, som efter ordentligt provande och genomtänkande visat sig tämligen värdelösa. Emellertid finns det saker som kan fungera i vissa speciella situationer.

Mitt råd är alltid att man skall lära sig hur olika utrustning fungerar, så att man kan använda dem när det behövs. Att vara motståndare mot allt är lika fel som att tro på allt.

[ Svara ]

26 december 2008

Tack för ditt svar Markus, det var särskilt det där om att det första kallade stångbett som jag inte fick ihop i min logik, och så tyckte jag då att det andra kändes fel eftersom det var så rakt (men jag såg att det fanns en variant med böjd mundel också) och kändes lite väl klumpigt.

Tack för att du tar dig tid att svara - och mitt nya favoritcitat kommer bli "Att vara motståndare mot allt är lika fel som att tro på allt"

Mvh Sayonarah

[ Svara ]

Markus 29 december 2008

Jag fick ett mail idag, från ett företag i pakistan som ville att jag skulle sälja deras hästgrejor. Det får jag ofta eftersom jag redan handlar med Pakistan. Det är väldigt lätt där, att betala en tulltjänsteman, brevbärare eller åkare några kronor, så får man information om konkurrenternas kunder. Korruptionen är rätt vanlig.

På samma sätt är de pakistanska företagen mycket duktiga på att kopira allt som kommer i deras väg. Ni kan titta på denna länk:

http://www.westward-ass.com/pic/saddlery/pee_wee_bits.htm [www.westward-ass.com]

Det är möjligt att detta är orginaltillverkaren av betten. Mina bett tillverkas ju av ett annat företag i samma pakistanska stad. Troligare är emellertid att företaget har sett bilderna hos något annat företag och helt enkelt bara lagt in bilderna på sin egen hemsida, i hopp om att någon kanske vill beställa dessa grejor av just dem. Om så är fallet, gör de ett försök att tillverka grejen.

På det viset har även mina egendesignade bett fått många tillverkare och säljs lite varstans, bland annat i USA, av flera företag.

[ Svara ]