Markus svarar : Knäupphakning

-
14 november 2008
Hej Markus tänkte köra vidare med frågor.

Jag har en 10 årig New Forest valack som verkar ha fått knä upphakning. Han har under de senaste veckorna blivit sparsamt riden och jag tror det är därför det har brutit ut. Jag har haft honom sedan han var 2 och han har inte lidit av det för ut däremot har han "svaga" bak knän, han vrickade sig som 5 åring och det tog lång tid innan han blev helt bra. (samma ben som nu)  som unghäst visade han under en period istadighets tecken men de är nu borta. Han är ju bara 10 år så vad kan jag göra för att få honom bra? Klättra och galopp har jag hört är bra och det är det vi brukar göra. Jag har alltid tyckt att han inte riktigt har de gångarter som han borde så det kanske är det som kommer fram. Vet du några kirurgiska ingrepp man kan göra? Eller, kanske några stretch övningar? Jag vill inte att han ska gå och ha ont, så om det inte finns ngt jag kan göra tar jag bort honom för nu mår han inte bra...

Sanna o Rhobban
Hej Sanna!

Jag kan inte så mycket om knäupphakningar. Vad gäller möjliga kirurgiska ingrepp, är det bättre att du pratar med en veterinär. Min gissning är attd et går att operera, åtminstone ibland.

Den uppfattning jag har hört, är att knäupphakningar kan tränas bort, om man stärker muskulaturen i hästarna bakben. Vilken typ av träning man väljer, är nog mindre viktigt. Du kan träna dessa muskler genoma att till exempel klättra, rida passage eller plöja.

Viktigt är, att du lyssnar på din häst, och låter honom sätta gränserna för träningsdosen. Han vet själv bäst när han har ont, och istadighet beror ofta på smärta.

Lycka till!

Markus