Markus svarar : Knäupphakning

«Föregående - Nästa»
14 november 2008
Hej Markus tänkte köra vidare med frågor.

Jag har en 10 årig New Forest valack som verkar ha fått knä upphakning. Han har under de senaste veckorna blivit sparsamt riden och jag tror det är därför det har brutit ut. Jag har haft honom sedan han var 2 och han har inte lidit av det för ut däremot har han "svaga" bak knän, han vrickade sig som 5 åring och det tog lång tid innan han blev helt bra. (samma ben som nu)  som unghäst visade han under en period istadighets tecken men de är nu borta. Han är ju bara 10 år så vad kan jag göra för att få honom bra? Klättra och galopp har jag hört är bra och det är det vi brukar göra. Jag har alltid tyckt att han inte riktigt har de gångarter som han borde så det kanske är det som kommer fram. Vet du några kirurgiska ingrepp man kan göra? Eller, kanske några stretch övningar? Jag vill inte att han ska gå och ha ont, så om det inte finns ngt jag kan göra tar jag bort honom för nu mår han inte bra...

Sanna o Rhobban
Hej Sanna!

Jag kan inte så mycket om knäupphakningar. Vad gäller möjliga kirurgiska ingrepp, är det bättre att du pratar med en veterinär. Min gissning är attd et går att operera, åtminstone ibland.

Den uppfattning jag har hört, är att knäupphakningar kan tränas bort, om man stärker muskulaturen i hästarna bakben. Vilken typ av träning man väljer, är nog mindre viktigt. Du kan träna dessa muskler genoma att till exempel klättra, rida passage eller plöja.

Viktigt är, att du lyssnar på din häst, och låter honom sätta gränserna för träningsdosen. Han vet själv bäst när han har ont, och istadighet beror ofta på smärta.

Lycka till!

Markus
Jenny 14 november 2008

En av mina hästar hade patellaupphakning. Jag frågade runt en hel del om detta. Först fick jag höra att det var en rätt svår operation, så då slutade jag överväga detta. Jag har också fått höra att muskler, motion och massage fungerar utmärkt. Nu hade min häst rätt svårt patellaupphakning och det på båda bakbenen.
Men så för ett par år sedan var det någon som berättade för mig att förr var det en svår operation, men numera är den rätt enkel. Så då ringde jag Slöinge och förhörde mig noga. Det är en mycket enkel operation, det hela sker under lokalbedövning, med hästen ståendes. Först gjordes ena sidan och två veckor senare gjorde vi andra sidan. Efter ytterligare två, eller om det var fyra veckor, senare så kunde jag återigen rida henne och efter ett tag insåg hon till sin stora förtjusning att hon nu inte behövde oroa sig för sina knän och numera bockar hon och gör alla möjliga glädjeskutt!
Eftersom din häst är så gammal som tio år och tidigare inte har haft några problem, utan de uppkom nu efter ett tags vila, så tror jag att när du väl får honom i kondition igen och mer musklad så kommer du inte att märka av patellaupphakningen!

[ Svara ]