Stångbett

Akademiskt bett

Akademiskt bett

8 varianter
Visa alla | Beställ
Portugisiskt bett

Portugisiskt bett

2 varianter
Visa alla | Beställ
Kindkedja

Kindkedja

5 varianter
Visa alla | Beställ
S-stång

S-stång

4 varianter
Visa alla | Beställ
Weymouth-stång

Weymouth-stång

4 varianter
Visa alla | Beställ

Så väljer du stångbett

Det finns ingen anledning att leta efter extrema varianter av bett i sin strävan efter att få bättre ridning. Förvisso finns det mängder med varianter och det kan tyckas oöverskådligt, men man kan följa en del enkla grundregler.

  • Var skall jag börja?

Den osäkre skall i första hand konsultera sin tränare eller annan betrodd. Det som följer här är generella råd, inga garantier.

Som första stångbett brukar jag rekommendera det portugisiska. Det fungerar bra på de flesta hästar och kan användas ensamt, med två tyglar eller tillsammans med en bridong ("kandar").

Med hästens reaktioner på det bettet som utgångspunkt, kan man sedan, vid behov, prova andra modeller.

  • Tungfrihet (port)

De flesta hästar trivs bra med en normal (låg) tungfrihet. En del hästar tycker att detta trycker för mycket på tungan, och vill ha en högre tungfrihet. Det märker man genom att de känns stumma i munnen med normal tungfrihet, eller är oroliga i munnen (överdrivet, irriterat tuggande) och drar upp eller hänger ut tungan. Om hästen verkar nöjdare med en högre tungfrihet, väljer man en sådan. Det är få hästar som tycker om bett utan tungfrihet (mors l'hotte)

  • Överskänkel

Vid ridning med två bett (stång plus bridong, "kandar"), skall den övre skänkeln vara kort, så kedjan och bridongen inte krockar i mungipan. Vid ridning med bara stångbett är en lång överskänkel att rekommendera, eftersom risken då minskar att kedjan klämmer vid mungipan. Om överskänkeln trycker mot kinden, kan man böja ut den i ett skruvstäd.

  • Underskänkel

Skillnaden i längd hos över- och underskänkel avgör bettets "styrka". Stor skillnad = skarpt, mindre skillnad = oskarpt. Samtidigt ger  en lång underskänkel ryttarens hand mer rörelsefrihet, eftersom handen måste röras mer innan tygeln sträcks. En lång underskänkel erbjuder samtidigt hästen mindre rörelseutrymme och blir mer kommenderande.

oerfaren häst - kort underskänkel
erfaren häst - lång underskänkel

  • S-form

Frånsett längden och vinkeln (balansen), har formen på skänkeln ingen betydelse. En S-formad skänkel ändrar inte bettets funktion i sig. Låt smaken råda.

  • Mundelens längd

Stångbettet skall ligga dikt an i båda mungiporna. Hellre att det "klämmer" lite, än att det glappar. Om överskänkeln klämmer mot kinderna eller kindtänderna (vanligt på hästar med korta huvuden), kan överskänkeln enkelt böjas ut på järnbetten. På de rostfria får man anstränga sig lite mer eftersom ju detta material är så mycket hårdare.

  • Material

Jag har inte sett något större skillnad i funktion eller hästens accepterande i olika material. Låt estetiken råda.

Svarta bett rostar! De skall torkas av, inte sköljas av, och kan smörjas med matolja för att minska risken för rost. Man kan även låta dem rosta och få en vacker patina. Hästen trivs med dem ändå, så länge de hålls släta. Blir de för rostiga är svinto ett bra hjälpmedel. Att de svarta betten rostar är inte skäl för reklamation.

De svarta betten kan ha en bruanktig färg.

Var medveten om att mässing är ett mjukare material som inte tål lika tuffa tag som järn och stål. Använd mässingsbett med omdöme, vid sansad ridning.

  • Rörlighet

Ett helt stelt bett fungerar bra till de flesta hästar. Om skänklarna går att vrida på det sättet som på det portugisiska bettet, blir det ingen skillnad. Det finns även bett där man kan dra ena skänkeln bakåt, mot ryttaren, utan att den andra följer med. Sådana bett kallas correction bit i western-kretsar. De försvårar påtagligt för hästen att stödja på bettet, och bör undvikas.

  • Balans

Om man håller ett stångbett så mundelen får vila i handen och bettet för övrigt hänger fritt, kan man se att det antingen hänger rakt ned, eller att bettet vrider sig framåt eller bakåt. Normalhästen skall ha ett bett som hänger rakt ned, medan den häst som gärna går för lågt eller med näsan indragen (bakom hand), oftast trivs bättre på bett där underskänkeln vid detta test roterar framåt (och överskänkeln bakåt). Sådana bett kallas för bakåtvinklade bett. Det akademiska stångbettet är av denna typ.

OBS  Ovanstående kontroll av bettet skall göras utan att kedjan sitter på.

Läs mer om anpassning av stångbett i Markus Ridhandbok.

Om raka och böjda stångbett

Det pratas mycket i akademiska kretsar om raka stångett, svängda stångbett, lyftande stångbett mm. Ofta kan detta vara svårt och förstå och jag skall försöka reda ut begreppen en bit för er.

Titta på betten på bilden nedan. Där har vi två raka och ett tillbakaböjt bett. De raka utmärker sig genom att tygel-ringen sitter fast i en linje mitt under överskänkeln. Detta gäller de två betten till vänster på ... Läs mer

Kedjan på stångbettet

Ibland här man sägas att man skall få in två fingrar mellan kindkedjegropen och kedjan. Dessa två fingrar kommer från en annan kontroll. Det är hur man kontrollerar om nosremmen är lös nog. Ofta hör man att samma princip skulle gälla för kindkedjan, men den har vi andra "regler" för.

Ett stångbett fungerar lite olika beroende på hur mycket bakåt skänklarna kan röra sig när man sträcker tygeln. Bäst effekt ... Läs mer

Stångbett

Med tränsbettet kan vi föra bettet i de flesta riktningar: bakåt, uppåt och åt sidan. Stångbettet kan vi bara föra bakåt och möjligen nedåt.

Namnet har stångbettet fått av de två hävstängerna, en på varje sida, som är idén med hela bettet.  Stången består av två skänklar, överskänkeln ovanför munstycket och underskänkeln nedanför munstycket Högst upp i ... Läs mer

Vill du ha ett email-meddelande när jag har kurs eller sadelvisning i din närhet? Klicka här.