Kankikuolaimet

Akateeminen kankikuolain

Akateeminen kankikuolain

8 vaihtoehtoa
Näytä kaikki | Tilaus
Portugalilainen kanki

Portugalilainen kanki

2 vaihtoehtoa
Näytä kaikki | Tilaus
Kankiketju

Kankiketju

5 vaihtoehtoa
Näytä kaikki | Tilaus
S-kanki

S-kanki

4 vaihtoehtoa
Näytä kaikki | Tilaus
Weymouth kanki

Weymouth kanki

4 vaihtoehtoa
Näytä kaikki | Tilaus

Kankikuolaimen valitseminen

Ei ole syytä etsiä äärimmäisiä vaihtoehtoja kankikuolaimesta kehittääksesi ratsastuskokemustasi. Tarjolla on paljon vaihtoehtoja ja se voi vaikuttaa läpitunkemattomalta viidakolta, mutta voit seurata muutamaa yksinkertaista lähtökohtaa.

Mistä aloittaisin?

Jos olet epävarma, sinun tulisi ensin kysyä neuvoa valmentajaltasi tai joltain, keneen luotat. Mitä nyt luet on yleistä ohjeistusta; ei takuuvarmaa.

Ensimmäisenä kankikuolaimena suosittelen yleensä Portugalilaista kankea. Se toimii hyvin useimmilla hevosilla ja voidaan käyttää yksin, tai kaksilla ohjilla bridongin kanssa. 

Riippuen hevosesi reaktiosta tähän kuolaimeen, voit jos tarpeellista, kokeilla muitakin malleja.

Kielentila

Useimmat hevoset toimivat hienosti normaalilla (matalalla) kielentilalla. Joillakin hevosilla tosin, erityisesti hevoset paksulla kielellä, matala kielentila painaa liikaa kieltä. Näillä hevosilla korkeampi kielentila voi olla hyödyllinen mutta varmista että ketju on säädetty oikein; löysä ketju joka antaa kangen tulla yli 45 astetta leuasta, voi päästää kielentilan suun kattoon. Jos huomaat, että hevonen tuntuu huonolta suustaan normaalilla kielentilalla, tai on hermostunut suustaan (liiallista, ärsyyntynyttä pureskelua) tai roikottaa kieltään ulkona, kokeile korkeampaa kielentilaa. Mutta on myös monta hevosta jotka pärjäävät kangella kokonaan ilman kielentilaa.

Ylempi varsi

Kun ratsastetaan kahdella kuolaimella (kanki ja bridongi), ylempi varsi voi olla lyhyt niin että ketju ja bridongi eivät kohtaa suupielillä. Kun ratsastetaan vain kangella, suosittelen pidempää ylempää vartta, sillä ei ole riskiä ketjun ja suuosan puristumisesta suupielille. Olen nähnyt monta hevosta aroilla suupielillä. Jos ylempi varsi puristuu vasten poskea, voit helposti taivuttaa sitä ulospäin ruuvipuristimella.

Alempi varsi

Ero ylemmän ja alemman varren pituudella määrää kuolaimen "voimakkuuden". Iso ero = terävä. Samaan aikaan, alempi varsi antaa ratsastajan kädelle enemmän vapautta liikkua, kun käden täytyy liikkua enemmän ennen kuin ohja vaikuttaa kuolaimeen. Pitkä alempi varsi myös tarjoaa hevoselle vähemmän tilaa liikuttaa päätään ja se on vähän enemmän hallitseva.

kokematon hevonen = lyhyt alempi varsi

kokenut hevonen = pitkä alempi varsi

Huom. Lyhyt varsi ei ole hellempi jos koko ajan käytetään voimakkaasti!

S-muoto

Toisin kuin pituus ja kulma (tasapaino), varsien muoto ei vaikuta kuolaimen vaikutukseen eli S-muotoinen kanki ei muuta kuolaimen toimintaa. Anna mieltymyksen valita.

Suuosan pituus

Kankikuolaimen tulisi olla "tyköistuva" molemmissa suupielissä. Ei pitäisi olla mahdollista liikuttaa kankea mihinkään suuntaan! Jos ylemmät varret nipistävät poskia tai poskihampaita (yleistä hevosilla joilla on lyhyt pää), ne voi helposti taivuttaa ulospäin rauta- ja messinkikangissa. Ruostumaton teräs voi olla vaikeampaa taivuttaa sillä materiaali on niin paljon kovempaa.

Materiaalit

En ole huomannut mitään erityisiä eroja vaikutuksessa tai hevosen hyväksymisessä mitä tulee eri materiaaliehin. Voit valita estetiikan perusteella. Mustat kanget ruostuvat jos säilytetään kosteissa olosuhteissa tai ei pidetä huolta. Ne pitäisi pyyhkiä, ei pestä, ja pyyhkiä kasviöljyllä ehkäisemään ruostumisen riskiä. Voit myös antaa niiden ruostua ja saada näin kauniin kuvioinnin. Hevonen tykkää niistä kuitenkin, niin kauan kuin ne pidetään sileinä. Jos ne ruostuvat, teräsvilla on hyvä työkalu.

Kaikki mustat kuolaimet voivat olla aavistuksen rusehtavia.

Messinki on heikko metalli ja voi taipua, joten sitä pitää käsitellä varoen. Sitä ei käytetä kovakätiseen ratsastukseen.

Juostavuus

Jäykkä kanki toimii hyvin useimmilla hevosilla mutta jos varret ovat käännettävät, niinkuin Portugalilaisessa kuolaimessa, silloin ei ole suurta eroa. On myös kankia joissa voi vetää yhden varren väärinpäin, ratsastajaa päin. Sellaisia kuolaimia kutsutaan "correction"-kuolaimeksi lännenratsastajien keskuudessa. Ne tekevät vaikeaksi hevoselle saada hyvän kontaktin ratsastajan käteen, ja pitäisi olla vältettäviä.

Tasapaino

Jos pitelet kankea niin että suuosa lepää kädelläsi, anna varsien roikkua vapaana, niin näet että ne joko roikkuvat suoraan alaspäin, tai varret työntyvät eteenpäin tai taaksepäin. Normaalit hevoset tarvitsevat kangen jotka roikkuvat suoraan alaspäin, kuin taas hevonen joka pitää päätään liian matalalla tai turpaa liian lähellä rintaa (käden takana), näille usein suositellaan kankea jossa alempi varsi kääntyy eteenpäin (ja ylempi varsi taaksepäin). Akateeminen kanki ja renessanssikanki ovat tämän tyyppisiä.

Tämän tyyppistä kuolainta tulisi käyttää ilman ketjua.