Waar moet u op letten bij een stangbit?
Er is totaal geen reden om naar grote variaties in de uitvoering van een stangbit te gaan zoeken om met meer gevoel te kunnen rijden. Er bestaan echter talloze modellen en door het grote aanbod kan een goede keus moeilijk zijn. Echter, u kunt een paar eenvoudige basisregels aanhouden.
Waarmee beginnen?
De onzekere zal in eerste instantie overleggen met zijn/haar instructeur/instructrice of andere vertrouwden. Het volgende zijn algemene adviezen, geen garanties.
Als eerste stangbit raad ik meestal een Portugees stang aan. Het werkt goed bij de meeste paarden en kan met één of twee teugels gereden worden of met een bridong (kandare).
Aan de hand van de reacties van het paard met deze stang als uitgangspunt, kunt u vervolgens, indien nodig, andere modellen uitproberen.
• Tongvrijheid (poort)
De meeste paarden vinden een normaal (laag) tongvrijheid prima maar bij sommige paarden geeft dit model een te zware druk op de tong en zal er naar een hogere onvrijheid gezocht moeten worden. Dit is te merken aan een ongevoelige of onrustige mond (overdreven, geïrriteerd kauwen) en het omhoog duwen met de tong of de tong uithangen. Als het paard meer tevreden lijkt met een hogere tongvrijheid, is dat de beste keus. Er zijn maar weinig paarden die een stang zonder tongvrijheid prettig vinden (Moeder l'Hotte).

• Bovenschaar
Bij het rijden met twee bitten (stang plus bridong/kandare), is de bovenschaar kort, zodat de ketting de bridong niet botsen in de mondhoek. Bij het rijden met enkel een stang is een lang bovenschaar aan te bevelen, aangezien dit vermindert het risico dat de ketting knijpt aan de mondhoek. Als de bovenschaar tegen de wang drukt kunt u deze met behulp van een bankschroef naar buiten buigen
• Onderschaar
Het verschil in lengte van de bovenste en onderste schaar de inwerking van het bit. Een groot verschil in lengte = een scherpere meer direct inwerking en een minder verschil in lengte = minder scherp en minder direct. Dat wil zeggen, een lange onderschaar geeft de ruiter meer bewegingsvrijheid omdat de hand een grotere afstand moet afleggen om de teugel in contact te blijven houden en met een lange onderschaar heeft het paard minder vrijheid en heeft de ruiterhand een meer commanderend inwerking.
onervaren paard - korte onderschaar
ervaren paard - lange onderschaar
Afgezien van de lengte en de hoek (balans), is de vorm van de schaar niet van belang. Een S-vorm heeft geen andere inwerking op de functie van het bit op zich. Laat de smaak de voorkeur bepalen
• Lengte mondstuk
De stang moet dicht aan in beide mondhoeken liggen. Beter met iets meer contact dan te veel speling. Als de bovenschaar komt te drukken op de wangen of tegen de wangtanden (komt vaker voor bij paarden met een kort hoofd), kunnen deze in de ijzeren uitvoering makkelijk naar buiten worden gebogen. Met de RVS uitvoering kost dit meer moeite omdat dit materiaal veel harder is
• Materialen
Ik heb geen grote verschillen in de functie of de aanvaarding van het paard gezien bij gebruik van verschillende materialen. Een kwestie van persoonlijke voorkeur en smaak.
Een zwart bit roest! Ze moeten afgedroogd worden na gebruik, niet afgespoeld. Insmeren met plantaardige olie om het roesten tegen te houden. U kunt ze ook gewoon laten roesten en ontstaat er en mooie patina. Het paard maakt het niet uit zolang het bit glad blijft. Een roestig bit kunt u met een schuurspons schoon krijgen. Een zwart bit roest en is dus geen reden tot een klacht indienen.
De bitten kunnen bruinachtig van kleur zijn
Wees ervan bewust dat messinguitvoering wat buigzamer is en kan worden verbogen bij hardhandigheid. Wees daarom voorzichtig in de hantering van een stangbit van messing.
• Mobiliteit
Een volledig onbeweglijk bit werkt goed bij de meeste paarden. Als de scharen gebogen zijn zoals bij een Portugees bit, zal er geen verschil zijn. Er bestaan ook bitten met scharen die onafhankelijk van elkaar gebogen kunnen worden, deze bitten worden correctiebitten genoemd in "western-kringen". Ze zijn aanzienlijk complexer omdat het paard veel moeilijker steun aan de ruiterhand kan opzoeken, en moeten daarom worden vermeden.
• Balans
Als u een stangbit vasthoud zodat u het mondstuk laat rusten in uw hand, kunt u zien of het recht naar beneden of dat het meer naar voren hangt. Bij een normaal paard kiest u voor een bit dat recht naar beneden hangt, terwijl bij een paard, die te laag of achter de hand loopt (achter de loodlijn) beter gediend kan zijn met een bit dat bij de handtest ietwat naar voren draait (en de bovenschaar naar achteren beweegt). Zo een bit kantelen naar achteren, het academische bit is zo een bit.
BELANGRIJK: De bovenstaande inspectie van het bit moet worden gemaakt zonder kinketting.