Markus svarar : Salivering

-
30 januari 2011

Hej Markus,

Jag har en fråga angående den ganska allmänna uppfattningen att det är eftersträvansvärt att hästen saliverar när man rider den. Jag blir inte riktigt klok på den här "sanningen". Människor, och säkert även djur, blir förvisso ofta torra i munnen när vi blir spända och nervösa. Om saliveringen ökar ju mer avslappnade vi blir har jag inte märkt av själv. Får för mig att mängden mer återgår till något normaltillstånd. Fast det är klart, när man sover händer det ju att även vi dreglar:). Men bortsett från det...

Om nu (viss) salivering hos hästen tyder på en avlappnad och koncentrerad häst vad tyder bristen på salivering på? Hästen tycks röra sig avslappnat och är lyhörd för vad man ber om? Jag har alltid kännt mig ganska misslyckad på den här punkten för  ingen av de hästar jag har ridit har saliverat mer än ytterst lite om något alls.

Man kan resonera vidare omkring detta. Saliverar hästar synligt även när de jobbas lösa (om de jobbar "på rätt sätt")?

Undersökningar (kommer inte ihåg var jag läst det, kanske bl a Equlibris?) har visat att ymnigt dreglande tyder på att hästen håller sitt huvud i en vinkel som gör att det inte kan svälja sin saliv. Den här typen av salivering kan vi lämna utanför resonemanget.

/Charlotte