30 januari 2011 Hej Markus,
Jag har en fråga angående den ganska allmänna uppfattningen att det är eftersträvansvärt att hästen saliverar när man rider den. Jag blir inte riktigt klok på den här "sanningen". Människor, och säkert även djur, blir förvisso ofta torra i munnen när vi blir spända och nervösa. Om saliveringen ökar ju mer avslappnade vi blir har jag inte märkt av själv. Får för mig att mängden mer återgår till något normaltillstånd. Fast det är klart, när man sover händer det ju att även vi dreglar:). Men bortsett från det...
Om nu (viss) salivering hos hästen tyder på en avlappnad och koncentrerad häst vad tyder bristen på salivering på? Hästen tycks röra sig avslappnat och är lyhörd för vad man ber om? Jag har alltid kännt mig ganska misslyckad på den här punkten för ingen av de hästar jag har ridit har saliverat mer än ytterst lite om något alls.
Man kan resonera vidare omkring detta. Saliverar hästar synligt även när de jobbas lösa (om de jobbar "på rätt sätt")?
Undersökningar (kommer inte ihåg var jag läst det, kanske bl a Equlibris?) har visat att ymnigt dreglande tyder på att hästen håller sitt huvud i en vinkel som gör att det inte kan svälja sin saliv. Den här typen av salivering kan vi lämna utanför resonemanget.
/Charlotte
Föregående artikel
Nästa artikel
Markus Holst 30 januari 2011
Jag tror att detta är ett av alla rykten som är i omlopp. Skälet är, som jag ser det, det vanliga att ingen talar om vad som är lagom. Åsikten att den skummande munnen är tecken på en bra ryttare, är nog bara felaktig folktro.
Varifrån detta kommer vågar jag inte sia om. Man hör mängder med intressanta kvasiförklaringar som att om hästen går i en bra position stimuleras vissa spottkörtlar i nacken vilket leder till dregel.
pratet om den skummande munnan har lett till många roliga och fåniga spinn off. Jag minns hur jag redan på 70-talet lärde mig att om man ger hästen en bit banan att äta innan man rider in på banan, så skummar munnen fint varvid man hoppades på fler poäng. Jag vet inte om bananen gav mer dregel men jag hoppas att dreglet inte gav fler poäng.
I vanlig ordning har ju även folk och handeln lyckats vända på resonemanget och blandat ihop orsak och verkan. Eftersom det anses att den dreglande hästen är nöjd med bettet säljs det bett som påstås öka salivavsöndringen...
Så jag tror att dregelförespråkarna har fel och att du har rätt.
Pratet om tuggande på bettet är också svårt att förstå. De flesta hästar som "tuggar" gör det i missnöje med bettet. Man kan se en och annan häst som pillar med bettet ungefär som vi gör med en godisklubba i munnen, men de är sällsynta. Troligen är även detta något som vuxit sig allt för stort i folkmun.
[ Svara ]
30 januari 2011
Du har själv skrivit att någon av dina hästar "sörplat fint på bettet". Jag har då tolkat det som om du var nöjd med att de saliverade så fint och att det var eftersträvansvärt. Vad menar du egentligen?
[ Svara ]
Jenny Ede 30 januari 2011
Rimligt vis är det väl som med Pavlovs hundar (eller om gubben nu hette något annat) när djuren misstänker att de ska få mat ökar salivutsöndringen! Vad nu detta har med att hästar skulle salivera (nytt ord för mig) mer eller mindre är kanske frågan. Men för mig har det verkat så konstigt att hästar skulle öka sin salivproduktion bara för att vi stoppar ett kallt stålbett i munnen, väldigt få hästar verkar se bettet som mat!
En annan trevlig kommentar som ridlärare gärna slänger ur sig är att hästen ska "suga" på bettet!? Hur vet jag om hästen gör det? Nu har jag genom åren skaffat mig en idé om vad ridläraren menar med det, men om det verkligen betyder att hästen verkligen suger på bettet, det har jag ingen aning om!
[ Svara ]
Markus Holst 31 januari 2011
Kanske kan du berätta för oss andra om din idé?
[ Svara ]
Jenny Ede 31 januari 2011
Nja, det är ju en känsla och den är rätt svår att sätta ord på... Jag vet ju heller inte om det ÄR det som ridläraren menar, jag har ju bara fått höra att hästen har eller håller på att suga på bettet, hur nu ridläraren kan se det!? Men det har känts trevligt att ridläraren har ansett att man har gjort något rätt. ;-) Det har ju också, tyvärr, funnits tillfällen när jag har trott att hästen har sugit på bettet, men jag har haft fel. Därför skriver jag att jag har en "idé" om vad det är, inte att jag har kommit på vad det är. :-(
[ Svara ]
31 januari 2011
När det gäller historien om Robusten har du ju beskrivit sörplandet som något oönskat,. Av bara farten har jag läst det tvärtom. Som så ofta läser man det man tror att det står! Tyvärr har du också skrivit motsatsen i din berättelse om Diamanten. "Det var fascinerande att se hur Diamanten gick och sörplade på denna nya betsling och trivdes riktigt bra på den." Det står i del 5, sjätte stycket. Väntar med spänning på hur du menar där;)
[ Svara ]
Markus Holst 31 januari 2011
Jasså jag hade verkligen skrivit så... Nu är det fem år sedan jag skrev det där så jag kan inte minnas riktigt hur det då var. Dock kan det vara motiverat att ändra på formuleringen där så inte fler tror att det var dregel jag villa ha och dregel jag fick. Kanske skall jag byta ut det mot "pillade"
Festligt att jag använt ordet sörpla på två ställen.
[ Svara ]
03 februari 2011
Hej.
Den ena hästen som jag rider är "vänsterhänt" och skummar mer i vänster mungipa än i höger. Den andra hästen är "högerhänt" och skummar mer i höger mungipa. Jag skulle önska att de saliverade lika mycket i båda mungiporna eftersom de känns mjukare i den sida de skummar i. Vad säger ni om det? /J.
[ Svara ]
Markus Holst 03 februari 2011
Då säger jag att du bör låta en veterinär titta på hästarnas tänder. Min erfarenhet är att om de är olika hårda i sidorna och bara skummar på en sidan, har de en vass tand. Är det stumt i vänstertygeln brukar den skarpa tanden sitta på högersidan, och tvärtom
[ Svara ]
04 februari 2011
Den ena hästen kollas av vet i munnen en gång/år, den andra är inte min. En annan sak jag har lagt märke till är att jag själv nästan alltid tuggar maten på vänster sida av munnen. Konstigt. Hur gör ni? Tuggar ni lika mycket på båda sidor?
P.s. Jag var hos tandläkaren för två månader sedan ;)D.s.
[ Svara ]
07 februari 2011
När jag lagade en tand sist blev det uppenbart att jag föredrar att tugga på den ena sidan framför den andra eftersom bedövningen gjorde det svårt att tugga på den sidan;)
[ Svara ]