Kuriosa : Draghäst in action

-
28 juli 2011

Jag hittade av en tillfällighet denna härliga bild på nätet:

Den visar en draghäst som kan sitt jobb. Tyvärr ser vi inte vad han drar. Han har en bra anpassad sele. Se hur det är luft både upptil och nedtill i lokorna. Han drar alltså inte med manken eller strupen, utan med bogarna. Draglädrena är helt raka och ändå är det luft under däckeln på ryggen. Det är altså ingen belastning varken på rygg eller buk. Så skall det se ut!

Häst har gjort sig låg, för att bättre kunna dra framåt. Se hur frambenen lutar in under hästen. Han har mycket vikt i selen och lutar sig framåt, så som vi också gör när vi drar eller skjuter något framför oss. Se hur långt bak det sträckte bakbenet är. All muskelkraft anväds till att räta ut detta ben och på det viset få släpet framåt. Men hästen kommer bara framåt om bakbenet rätas ut åt rätt håll, alltså bort från lasten. Därför har han sänkt sin bakdel ordentligt såd en nästen ligger mellan draglinorna.  Det fria bakbenet har just satts ner under höftleden. Framför den är det svårt att dra.

Bilden visar dels att draghästar behöver stora starka muskler, men också att det är bra om de är tunga, så de har mer vikt att lägga i selen. Då behövs inte lika mycket muskelkraft. Stor muskelmassa och mycket tyngd har varot målet för arbetshästaveln och skapat många raser.

En härlig bild på en stolt häst som kan sitt jobb!