Markus svarar : sadelfråga

«Föregående - Nästa»
1 augusti 2011

Hej Markus!

Jag rider ju normalt i en strar trekk espaniola som du vet. Men igår blev det en stund i manskapssadeln eftersom Kristofer hade ridit först. Sadeln är ju rätt i hård i jämförelse med espaniolan och inte lika bekväm. Så jag var lite missnöjd först å min rumpas vägnar. Men... när jag började trava märkte jag genast att jag inte skumpade lika mycket i sadeln som jag gör annars. Likaså galoppen blev mycket trevligare, inte alls så mkt luft mellan rumpa och luft i sprången som det kan bli annars. Det kändes faktiskt mycket bättre på så vis, vilket förvånade mig. Tror du att det har något att göra med att det är bom i manskapssadeln och ingen i espaniolan? Eller vad tror du det kan bero på?

 

//Lotta

Markus 1 augusti 2011

Mycket intressant! Jag vet inte vad skillnaden kan vara, utan får nöja mig med att gissa

Jag tror inte det har att göra med bommen. Om jag skall tro något, så blir det att det har med placeringen av stiglädrena att göra, och därmed med din balans. Jag vet inte om du upplevde att du satt bredare elles smalare med benen i manskapssadeln än i espaniolan.

Samtidigt kan jag själv uppleva attd et är svårare medf balansen just vid skumpig trav och galopp i mina egna bomlösa än i bommade sadlatr, så kanske bommen har en betydelse i alla fall.

I vilket fall är detta värt att ta med, när man bedömer ens adel. Vi får iföra en "skumpfaktor" för olika sadlar.

Om du enkelt vill få manskapssadeln lite mjukare tar du av sitsen och smörjer rålädret under den relält.

[ Svara ]

Lotta 1 augusti 2011

Jag ska prova att smörja upp den få se om det blir skönare. Upplevelsen var ändock så trevlig så jag kommer nog rida mer i sadeln. Jag upplevde att jag satt bredare i manskapssadeln. Jag ska kika lite på placeringen av stiglädren och hur sisten blir i de båda sadlarna, få se vad man kan se för skillnad.

[ Svara ]

Markus 1 augusti 2011

Det finns ju faktiskt en möjlighet att Cyrus trivs bättre med manskapssadeln och därför rör sig bättre med den...

[ Svara ]