Tävling : Saker att öva på

-
29 december 2017

Jag har funderar på vad jag behöver öva på inför tävlingen, förutom själva programmet.

Jag måste öva på att åka iväg med min lille häst och rida honom på andra ställen, både inomhus och utomhus. Jag räknade ut att här hemma finns åtminstone sex bra platser att rida dressyr på, och jag skall försöka rida på dem alla.

Jag skall öva på att börja ridpasset på ett ställe, skritta till ett annat ställe och fortsätta där. Så gör man ju när man flyttar från framridning till tävlingsbana.

Jag skall öva på att sitta upp på olika ställen. Jag har märkt att numera när man sitter upp från pall blir det gärna att man alltid gör det på samma ställe så hästen liksom inte fattar grejen när man försöker någon annan stans. Vi har ju fasta sitta upp-pallar på Skogsryd. Jag får öva med pall på olika ställen på gården. Det blir ju fånigt om jag inte kan sitta upp när jag kommer på tävling.

Jag skall öva på att rida fram ”i flock” (Ingela och någon häst får vara flocken) och sedan skritta bort från flocken för att fortsätta dressyrarbetet annorstädes. Detta var den största utmaningen när jag tävlade Kalle. Han klarade att vara själv, men detta att bli lämnad gillade han inte.

När jag var ung var ju detta saker jag gjorde automatiskt. Emellanåt åkte jag ju iväg på ridlektion eller bara för att rida i ridhus. Dressyr red jag ju mest överallt eftersom jag stora tider i ungdomen saknade ridbana. Sedan jag kom till Skogsryd 2001 och dessutom lämnade den organiserade ridningen så har ju det mesta dressyrarbetet skett här hemma på min lilla ridbana på torpet. Det får jag ju ändra på nu, om jag skall ”visa upp mig”.

Det är en intressant insikt på vad många kring-saker det finns att öva på inför en tävling. Jag kan inte minnas att jag alls funderade på sådant när jag var yngre och kände mig som (motvillig) tävlingsryttare. Jag bara red, och så tävlade jag emellanåt.