Vägen tillbaka : Det jag gjort

-
14 juli 2020

I förra inlägget skrev jag om begreppet ”efter”, som väl kan sammanfattas som den nya aktivitet eller egenskap som jag strävar efter när jag gör saker. Sågar man ved finns det ett tydligt Efter: Att värma sig eller koka kaffe. Bygger jag ett hus finns ett lika tydligt Efter: Att använda huset till det jag tänkt. I ridningen är det svårt att hitta ett sådant Efter, men jag tror det går, om jag funderar ett tag.

Om jag för en stund tittar på de hästsaker jag gjort genom livet och betraktar dem med dessa Efter-ögon, så kan jag förstå att jag tröttnade på dem och att motivationen dalade med åren.

Jag försökte mig på avel. Det betyder att man tar fram en häst, rider in den och sedan låter någon annan, köparen, få den roliga biten. De egna uppfödarna säljs ju när de börjar bli ridbara. Man får aldrig njuta frukten av sitt arbete. Det är alltså inte min grej.

Jag försökte mig på att ha utbildnings- och tillridningsstall. Där är det ju samma sak: Man skapar en bra ridhäst men lämnar den ifrån sig igen så någon annan får göra det roliga. Det blir ju inte heller min grej.

Båda dessa saker visar varför jag inte är en bra hantverkare. Jag kan gärna bygga saker till mig själv, men när jag försöker bygga eller skapa för andra falnar lusten snabbt. Även där blir det ju någon annan som får nöjet att utföra ”efter”.

Att tävla blir en annan sak men där kommer ju heller aldrig något Efter. Tävlandet bygger ju på att göra om och göra om och göra om. Tävlandet tar ju liksom aldrig slut. För mig kändes tävlingen som uppkörningsprovet för körkortet, med den skillnaden att uppkörningen leder till något. När man fått godkänt på uppkörningen gör man inte om det. Målet med lektionerna på körskolan är ju inte att köra upp, utan att efter uppkörningen kunna använda sin bilkörning till vettiga saker. Att få godkänt på tävling leder däremot bara till att man får göra om det, kanske på en högre nivå men ändå bara göra om det. De gånger det gick bra för mig på tävling kände jag mig ganska tom efteråt. Det skapade ju ingen förändring.

På något sätt tänkte jag mig att tävling höll man på med tills man klarat det, för att sedan göra det som tävlingen ledde till. Vad det var, det visste jag inte då och vet inte nu, men nu vet jag att detta inte finns.

Finns det alls något Efter med ridning? Går det att skapa ett? Det vet jag inte än, men om jag letar ett tag kanske jag hittar något.