Mina hästar och jag : Äta brännässlor

«Föregående - Nästa»
12 september 2009

Grannen hade ärende hit igår, och medan vi stod och pratade på gårdsplanen såg vi hur Robusten började ta rejäla tuggor utav de höga brännässlorna på en gammal gödselhög. Han verkade gilla det för han stod där och mumsade en bra stund.

Jag kan inte minnas att jag tidigare sett hästar äta brännässlor. har ni?

Hälsningar,
Markus Holst

Maria 13 september 2009

ja, min lilla Nova äter gärna  färska nässlor, inte späda, men de som är riktigt gamla. Jag tror att om hästar har tillgång till olika örter så äter de det de har behov utav. Nässlor är rika på C-vitamin och järn. Torkade nässlor får mina hästar i örtmineralblandningen de äter.

[ Svara ]

13 september 2009

Jag har hört att det ska vara något i nässlor som är bra om man har en häst som är i fångriskzonen, min mamma fick råd om att ge vår ponny torkade nässlor när hon hade fått fång.

[ Svara ]

Lotta 13 september 2009

Jag har bara sett våra hästar äta slagna och torkade brännässlor, aldrig färska \"på rot\".

[ Svara ]

Jenny 13 september 2009

Mina hästar har i alla tider ätit brännässlor, men det ska antingen vara torra eller gamla. Någon enstaka gång har jag sett hästar äta färska nya!
Jag har inte hört att brännässlor är bra för fånghästar, men jag räknade ut det själv, minns dock inte varför! ;-)
C-vitamin är ju väldigt bra för hovarna så det är ju mycket möjligt att det är därför och självklart järnet med, brännässlor är precis fullproppade med andra vitaminer och mineraler också.

[ Svara ]

13 september 2009

Nej. Här har inga hästar ätit av brännässlorna. Tyvärr, för det finns väldigt gott om den. Om jag däremot slår dem med lien så de torkar, då äter de upp dem.

Vad praktiskt att ha en häst som äter dem!

[ Svara ]

Markus 13 september 2009

Fast han åt bara den övre halvan av dem. Kanske är det den som är godast.

[ Svara ]

Maria 13 september 2009

Att det är bra för fånghästar beror på att de är bra för cirkulationen i kroppen :-)

[ Svara ]

22 september 2009

Våra Camarguer äter gärna brännässlor. De rensar ner dem helt på hösten och vi behöver inte slå dem först. De äter även de unga plantorna ibland har jag sett. Väldigt praktiskt :)

[ Svara ]

1 oktober 2009

Jodå, det har hänt, men våra har bara ätit dem i torkad form. Färska borde svida i gommen .... funderar Karin D

[ Svara ]

Jenny 1 oktober 2009

Mina hästar ÄLSKAR tistlar! Sådana där vanliga, tror de heter vägtistlar om jag minns rätt. Tistlar är väldigt nyttig, men något stickiga antar jag.

[ Svara ]

1 oktober 2009

Mina hästar älskar också tistlar, fast inte att äta dem, utan att ha dem extremt jobbigt intrasslade i pannlugg och svans! :D Jag förstår inte hur dom gör, om de kliar sig eller gnuggar in dom på nåt sätt... Eller om de bara hakar fast i manen när de kommer emot. Men då är det konstigt hur de kan bli så mycket intrasslade... Det kan ju hända att de äter tistlar också iofs, men jag har aldrig sett dem göra det. Har inte sett dem äta nässlor heller... Och de som finns i deras hage står kvar. Man kanske skulle slå av dem och se om de tar dem då, om det nu är så nyttigt!

[ Svara ]

14 oktober 2009

Mina hästar äter just nu Balsaminer.

Vi hade en häst här en sommar som åt såna stora tistelbollar, ingen annan åt det men han mumsade glatt i sig.

Brännässlor har jag inte sett dem äta.

 

[ Svara ]

19 november 2009

Joda, hesten som kom til meg i sommer hadde stått lenge på et veldig magert skogsbeite og var svært sulten da han kom. Etter noen dager på høy og gradvis overgang til beite stod han gjerne å spiste nesler i store munnfuller i stedetfor gresset han hadde tilgang til. Han gjorde dette et par uker, i denne perioden  var han også hoven i frambena (opp til knærne). Nesler skal virke vanndrivende, blodsukkersenkende og er god mot revmatiske plager i tillegg til at den inneholde mye vit. og mineraler. Jeg har ikke sett han spise dem siden.

[ Svara ]