Mina hästar och jag : Växer han?

-
13 april 2019

Det känns som om det hände över en natt.

En dag började sadeln glida fram. Den låg åtminstone fem centimeter för långt fram, så bogbladen gick långt in under sadeln. Då satte jag en förstropp på sadeln, vilket förvisso fick tillbaka sadeln. Han fick en mycket finare och taktfastare trav men istället lutade sadeln väldigt mycket framåt, så mycket att det blev obekvämt och obalanserat att rida.

Efter att ha provat igenom alla våra sadlar och märkt att ingen riktigt passade honom eftersom hans rygg var för rak för allihopa pallade vi upp med lite sinnrika paddar och underlägg och fick en sadel där man kanske inte satt jättebra men ändå kunde rida hyfsat i. Bekvämt var det inte, men det gick.

Då kommer nästa överraskning: Han vill helst inte galoppera längre, i alla fall inte i svängar. Rakt fram kan han prestera en framtung obekväm galopp där man är rädd att han när som helst skall falla. I svängarna, hur store de än är, travar han helst. Denna framtunga ovilliga galopp känner jag igen från min satte lille fjording Blixten. Blixtens breda satta kropp ger honom en dålig och klumpig galopp, men en liten fullblodskorsning skall inte galoppera så. Han har inte gjort det förr.

Nu stannade jag till i tanke och process och tittade på min häst. Han har alltid varit lite överbyggd, men nu har han en stor bred rumpa och en muskulös ländrygg. Länden bubblar ut som nacken på en tjur, mycket kraftig, bred och fin och är liksom högsta punkten. Framåt blir ryggen lägre och lägre och slutar i en smal liten manke som påminner om den lilla näsan på en femårig flicka.

Längst fram sitter en tanig hals som liksom ser instoppad ut, som ett kvast-skaft eller kanske halsen på en hemmagjord gunghäst.

Vacker vill jag inte kalla honom just nu.

Kan jag ha sådan tur att han som femåring börjat växa? Inte tur på det viset att jag drömmer om en större häst, men tur på det viset att hans underliga konstitution snart förändras så han blir ridbar igen och kan galoppera på ett behagligt sätt? Det sista skulle han nog uppskatta själv, även när han inte rids.

Jag har då och då hört talas om hästar som börjar växa sent i livet, och slutat betydligt större än någon hade trott. Kan det vara att min lille Bugatti växer nu, och kanske blir 155 cm när han vuxit klart?

Jag har beslutat att bara promenadrida honom någon gång i veckan ett tag: Trava runt på fälten, trava några kavalletti kanske, helst inte galoppera eftersom det är så otäckt, och hoppas att han blommar ut framåt hösten.

Nu rapport kommer i augusti.

Så här ser han ut idag: Bred rumpa, kraftig och bullig länd. Sedan lutar allt framåt och blir allt tanigare. Det skall bli intressant att jämföra med en ny bild i augusti.